Jak vybrat a postavit zahradní domek svépomocí a bez papírování ✅

V následujícím článku vás provedeme kompletním výběrem zahradního domku, jaké jsou jeho typy, jak zateplit zahradní domek, informace ohledně stavebního povolení a materiálů. Prostě všechno co potřebujete vědět!

Jaké jsou typy zahradních domků?

zahradní domek udělá zahradu rodinného domu plnohodnotným místem pro trávení volného času. A většině zahrádkářů by se hodilo domků hned několik. V době svého dětství by ocenili zahradní domek pro děti, takové to místo na zahradě, kde jste napůl na čerstvém vzduchu a napůl doma. A které můžete přetvořit ve své království, ať už to znamená cokoliv.

I proto snad všichni tatínkové shánějí návod jak svépomocí postavit dřevěný zahradní domek či dokonce dětský zahradní domek se skluzavkou, přestože vzhledem ke složitosti takového úkolu se do stavby skutečně pustí jen hrstka z nich. Níže najdete inspiraci, jak si z nabídky montovaných dřevostaveb od firmy Pineca.cz vybrat set s tou pravou stavebnicí pro chlapy – dřevostavbou v životní velikosti.

1. Zahradní domek pro děti

V době dospívání se zahradní domek mění v útočiště před světem rodičů, kam si děti mohou zvát návštěvy a hrát si. Většinou se staví v reprezentativní části zahrady a bývá součástí různých oslav a grilování, v případě teplých letních večerů v něm děti mohou přespat. Zázemí v pohodě a potřebném soukromí jim může poskytovat i v období dospívání.

+ Reprezentativní vzhled

+ Stačí jedna místnost do 15 m2

+ Elektřina ani voda nemusí být zavedena

2. Dřevěný zahradní domek na nářadí

Zkušení zahradníci využívají dřevěné zahradní domky na nářadí, protože už zjistili, že téměř neexistuje nářadí, které by v konečném důsledku v garáži nebylo daleko či nepřekáželo, a ve sklepě se nedokázalo ztratit. Zahradní domky na nářadí často slouží i jako dílna pro drobné opravy tohoto nářadí i jako sklad plodin. Z tohoto důvodu se hodí poohlédnout se po stavbě s menším množstvím oken kvůli bezpečnosti proti zlodějům. Temný kout pomáhá i proti kazení plodin. Nemusí být reprezentativní, staví se mimo pohledy, do rohu v blízkosti domu.

+ Hodí se dvě místnosti – na potraviny a na techniku do 25 m2

+ Nenápadný vzhled, méně oken

+ Elektřina je třeba, voda nemusí být zavedena

3. Dřevěný zahradní domek s terasou

Zahradní domek s terasou bývá čistě reprezentativní a relaxační záležitost. Hodí se k osobní relaxaci a stává se dějištěm nejrůznějších setkání, grilování a oslav. Staví se přímo do centra dění, kupříkladu k bazénu. Bývá výrazně prosklený s možností otevřít dveře a propojit interiér s terasou. Uvnitř bývá zázemí včetně malé kuchyňské linky, lednice, případně i koupelny s toaletou. Může sloužit i jako místo pro příležitostné přespání návštěvy, proto by měl mít dostatek prostoru pro rozkládací sofa.

+ Reprezentativní vzhled

+ Napojení na exteriér bohatým prosklením a terasou

+ Zavedena voda i elektřina

4. Zahradní domek celoroční – kancelář

Kancelář nebo pracovna v přírodě se prakticky nemusí lišit od předchozího typu. I zde se hodí terasa, výrazně prosklené části, toaleta i malá kuchyňka. U pracovny či kanceláře by měl být ale kladen větší důraz na možnost soukromí. Samozřejmě jinou míru soukromí vyžaduje pojišťovací agent a jinou zase architekt, překladatel či šperkařka. Jako kanceláře se nejčastěji volí zahradní chatky v celoroční zateplené úpravě, která umožňuje vyvarovat se teplotním extrémům a případně pomocí klimatizační jednotky udržovat příjemnou teplotu prakticky po celý rok.

+ Reprezentativní vzhled

+ Zavedena voda i elektřina

+ Zateplení umožňující vytvořit uvnitř příjemné klima pro práci

5. Dřevěný domek do kempu

Montované dřevěné domy jsou častou ubytovací jednotkou v kempech po celém světě. Ať už si chcete postavit jeden takový pro příležitostné přespání na vlastní zahradě, nebo jich chcete postavit hned několik a založit či rozšířit vlastní kemp, měli byste vybírat především robustní domky. Ideálně ze dřeva s tloušťkou 66 mm, případně i v dvojvrstvé zateplené variantě. Z našich zkušeností vyplývá, že by chatka do kempu měla mít obývací pokoj s kuchyňským koutem, alespoň jednu ložnici, vlastní koupelnu s wc a terasu či alespoň kryté zádveří.

+ Robustní konstrukce

+ Zavedena elektřina a voda

+ Pro sezónní provoz není zateplení nutné

Vyberte si podle určení

Pokud i vy toužíte po dřevěné montované chatě, musíte si v první řadě uvědomit, který z výše uvedených důvodů pro její stavbu je vám nejbližší. Jiný zahradní domek totiž budete chtít jako pracovnu v  přírodě, jiný jako odpočívárnu u bazénu a jiný zahradní domek se hodí na uskladnění sekačky a rýče.

Je důležité si uvědomit, jestli vás má stavba reprezentovat před návštěvou, zda sháníte zahradní domek celoroční nebo zda se snažíte sehnat především zahradní domek na nářadí levně, takže nemusí být z toho nejpevnějšího masivu, nebo naopak chcete co nejbytelnější a s nejdelší životností. My v Pineca.cz dodáváme zahradní domky z Litvy, vyrobené ze severské borovice nebo smrku, výrobcem s více než 20letou tradicí. Dodáváme je jako skládačku přímo na vaši zahradu, nebo vám je i postavíme. Když chcete stavět svépomocí, stačí vám prakticky jen gumová palice a akušroubovák. Více o stavbě svépomocí se dočtete na konci článku.

dřevěné zahradní domky

Na většinu zahradních domků nepotřebujete povolení

Bojíte se papírování a zbytečných výdajů navíc? Nemusíte! Postavit zahradní domek bez stavebního povolení není těžký úkol. Naprostá většina zahradních domků totiž nepotřebuje povolení úřadů, stavební povolení, ohlášku ani povolení sousedů. Stačí jen dodržet několik zásadních pravidel.

♦ Podle § 79 stavebního zákona, odstavce 2, nepotřebujete rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas v případě, že váš zahradní domek bude:

"Stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci,

"Stavba neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin

"Nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení“

✅ "Nejedná se o stavbu pro podnikatelskou činnost

"Stavba je v souladu s územně plánovací dokumentací“

"Stavba je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci.“

Přeloženo do lidské řeči – abyste se vyhnuli papírování, zahradní domek musí splňovat následující:

může mít zastavěnou plochu maximálně 25 m2, přičemž počítejte vnější obvod stěn, nikoliv podlahovou plochu

pod domkem můžete mít sklípek maximálně 3 metry hluboký. Za ten se považuje i podlaží, které je většinou své plochy minimálně 80 centimetrů zahloubené pod nejvyšší úrovní terénu 5 metrů okolo domku

⭐ jak vysoký může být zahradní domek? Abyste se vyhnuli papírování, musí mít se vším všudy jen maximálně 5 metrů

musí být na pozemku rodinného domu či chalupy, protože na jiném druhu pozemku musíte pro podobnou stavbu (do 25m2 a 5m výšky) získat minimálně územní souhlas. A takhle jednoduché je to ještě jen za předpokladu, že není podsklepený, je bez pobytových místností, hygienického zařízení, není využíván pro chov zvířat atd

⭐ zbývající vodě propustný pozemek (nezabetonovaný, voděpropustný druh dlažby nevadí) musí být minimálně stejně velký, jako zastavěná plocha zahradního domku

domek nesmí stát blíže než 2 metry od plotu (hranice pozemku), jinak byste si museli získat souhlas sousedů a stavebního úřadu, který vám musí udělit výjimku

pokud vám nevadí vyřídit si územní souhlas a ohlášení stavby (vyžaduje podobné náležitosti jako stavební povolení), můžete si postavit domek pro bydlení či rodinnou rekreaci se sklepem, dvěma nadzemními podlažími a podkrovím prakticky bez výškových a velikostních limitů

Jakých pravidel se držet při tvorbě základů pro vaší montovanou chatu a jaké rozměry musí mít základová deska? 

Jak udělat základy pro zahradní domek?

I dřevěný zahradní domek na nářadí vyžaduje přípravu terénu před samotnou stavbou. A čím větší stavbu plánujete, tím se vyplatí naplánovat pevnější základy. 

1. Bez základů – na dlažbě

Úplně nejjednodušší je, postavit zahradní domek na zámkové dlažbě. Běžně se to využívá třeba při stavbě menších dřevěných garáží a tento postup obstojí i u malých zahradních domků. Problém je zaručit, aby dřevěné části nebyly dlouhodobě vystaveny vlhkosti – nestály v louži, na hlíně, voda na ně dlouhodobě neodstřikovala atd. Pokud ale máte parkoviště se zámkovou dlažbou na zhutněném podkladu, můžete drobný zahradní domek postavit přímo na dlažbě.

2. Na zemních vrutech

Pokud nemáte pozemek na skále, je nejrychlejším a nejlevnějším způsobem postavit malý zahradní domek na zemních vrutech. Ty jsou okamžitě zatížitelné, takže je zavrtáte do hloubky minimálně 60 cm, na ně připevníte nosný naimpregnovaný základový rošt a stavba může okamžitě začít. 

3. Na patkách či pásech

Další možností jsou betonové patky či pásy. Ty se vyvedou nejčastěji z nezámrzné hloubky nad terén, na ně se udělá rošt z impregnovaných nosných hranolů a až na nich se začíná stavět. Spolu se zemními vruty jsou vhodnou variantou i pro svažité terény.

4. Na klasickou desku

Asi nejběžnějším základem je železobetonová deska (cca 15 cm vysoká) s kari sítí. Pod ní by měl být hutněný štěrkový násyp (alespoň 20 cm), nad ní hydroizolace a teprve na tu se přichycuje rošt z impregnovaných hranolů. U montované dřevostavby si dávejte pozor na to, že váha samotné stavby tu díky konstrukci stěn z hranolů působí především po obvodech, není rovnoměrně roznášena do celé plochy desky.

⇒ TIP Jak založit zahradu

Jak postavit zahradní domek svépomocí?

Proč dětem nedopřát dětský dřevěný zahradní domek s terasou. Problém častých návštěv a současné potřeby skladovat nářadí v jedné budově zas mohou vyřešit dřevěné zahradní domky patrové. Nakonec zjistíte, že byste potřebovali zahradní domek tepelně zaizolovaný, protože ani návštěvám, ani sekačce nevyhovuje, když v zimě mrzne. I to jde postavit svépomocí. Ukážeme si, jak na to:

Volba materiálu

Jakmile se začnete zajímat o to, z čeho domek postavit, zjistíte, že se na materiálu nevyplatí šetřit. Cenu nesrazíte tím, že budete na internetu hledat, jak postavit zahradní domek z osb desek či zahradní domek pro děti z palet. Levné to není, ztratíte tím mnoho času a nakonec se napřesrok rozpadne. Ideální je stavět z hustého a přirozeně impregnovaného dřeva severské borovice nebo smrku, protože taková stavba při správné údržbě může vydržet jako zděný zahradní domek na nářadí.

Zahradní domek jako stavebnice

Plánování dřevostavby, byť rozměrů zahradního domku, může být opravdu ošemetné. Především, pokud chcete, aby domek vydržel dlouhá léta. Před stavbou je nutné naplánovat terénní úpravy, rozměry stavby, umístění vzhledem k pohybu slunce a využití domku i situace na zahradě a až podle toho naplánovat samotnou velikost domku a tloušťku jeho dřevěných stěn, umístění vchodu, místností a oken, počet pater, nebo tvar a složení střechy.

Práci si usnadníte tak, že si objednáte domek jako stavebnici v podobě přesně řezaných dílců, s jednoduchým návodem a stavební dokumentací v češtině a včetně veškerého potřebného spojovacího materiálu. Právě takové levné montované zahradní domky na nářadí, v podobě stavebnice z kvalitního severského dřeva nabízíme v Pineca.cz.

Během jediného odpoledne tak můžete na vhodném podkladu sestavit zahradní domek na nářadí svépomocí i jako průměrně šikovný kutil. U větších staveb už doporučujeme sehnat si kvalifikovanou výpomoc z naší firmy, která staví zahradní domky na klíč.

⇒ Video - představení zahradního domku

Zahradní domek svépomocí – postup krok za krokem:

  1. Plánování a návrh: Návrh zahradního domku by měl být proveden na papíře nebo v počítačovém programu a měl by zahrnovat plán vnitřního uspořádání, krok za krokem popis stavebního procesu a seznam materiálů potřebných pro stavbu.
     
  2. Získání stavebního povolení: Pokud je velikost a umístění zahradního domku takové, že vyžaduje stavební povolení, vyrazte předtím, než budete s čímkoliv pokračovat, na konzultaci svého záměru na místní stavební úřad. Pokud stavíte bez stavebního povolení (viz výše), pokračujte rovnou dalším bodem.
     
  3. Příprava staveniště: Než začnete stavět, musíte připravit základy, což zahrnuje odstranění vegetace, vyrovnání terénu a podle typu a velikosti domku i vyhloubení základů.
     
  4. Výstavba základů: Náročnost této fáze se odvíjí od volby typu základu. Čeká vás od prostého zavrtání zemních vrutů až po výkopové práce, pokládku betonových základů a instalaci základových bloků nebo pilot. Pokud váš zahradní domek vyžaduje připojení elektřiny a vody, řešte jejich rozvedení ještě před finalizací základů, na rozdíl od zděné stavby se v dřevostavbách rozvody vedou co nejvíce v základech a podlahou, do zdí nelze zasekávat.
     
  5. Montáž stěn a střechy: Po dokončení (a případně vytvrdnutí) základů se můžete přesunout k samotné konstrukci zahradního domku. To obvykle zahrnuje instalaci stěn, dveří a oken, následovanou montáží střechy a krytiny. V této fázi se instaluje také izolace.
     
  6. Vnitřní práce: Po dokončení vnějších prací můžete začít s vnitřními pracemi. To obvykle zahrnuje instalaci elektrického systému, vytápění, izolaci podlahy a pokládku podlahových krytin a další povrchové úpravy. Nezapomeňte instalovat potrubí a kabely podle platných předpisů.
     
  7. Dokončení exteriéru: Dokončete exteriér stavby podle svých představ. Instalujte fasádu, obklady, vnější nátěr a případně namontujte terasu.
     
  8. Úklid: Po dokončení stavby zbývá uklidit a odstranit veškeré stavební odpady. Piliny stačí rozhrabat, přírodě neuškodí a fungují jako mulč. Větší odřezky nenatřených dřevěných trámů zase mohou posloužit jako palivo. Především materiály z plastu a chemické materiály ale mohou vyžadovat skládkování či  odbornou likvidaci.

Pamatujte, že stavba zahradního domku je velmi náročný proces a vyžaduje důkladné plánování, pečlivou přípravu a znalost platných předpisů a postupů. Pokud si nejste jisti svými schopnostmi, zkontaktujte nás, rádi vás celým procesem provedeme.

Podívejte se jak jednoduše se staví dřevěný zahradní domek ↓







Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Mohlo by vás zajímat ↓

✅ Tipy na vytápění dřevostaveb

✅ Zimní péče o dřevěný přístřešek na auto

✅ Zahradní domky na nářadí: Co udělat, aby vše fungovalo i na jaře?

✅ Jak zvětšit úložný prostor v koupelně dřevostavby?

✅ Stavitelé pozor! Základy v zimě mohou trpět

✅ Nejlepší montované domky bez stavebního povolení ❤️

✅ 4 způsoby, jak připravit dřevostavbu na zimu

✅ 7 způsobů, jak udělat dřevostavbu ještě ekologičtější