Vyvýšený záhon: ideální levný doplněk dřevostavby?

Jestliže nemáte na zahradě dřevostavby dostatek prostoru, jsou vyvýšené záhony a boxy skvělou alternativou ke klasickým záhonům. Nejen, že vám umožní produkovat si vlastní zeleninu a bylinky, ale vedle domů jako jsou sruby a roubenky či montované dřevostavby i skvěle vypadají.  A kutilům poskytnou i nějakou tu zábavu při výrobě. Používají se opakovaně, takže na jaře nebudete mít tolik práce a výdajů se zakládání záhonů. A zaměstnat při tvorbě můžete i děti, které se naučí zručnosti při práci se dřevem. Kdo ví, třeba si v budoucnu navrhnou a postaví dětský zahradní domek.  S našimi tipy zjistíte, že udělat vyvýšený záhon, není vůbec složité. Jen si musíte vybrat, jestli chcete vyvýšený záhon ze dřeva, kovový box vhodný i na terasu či efektní záhon z cihel. 

Dřevěný ohraničený záhon

Jsou velmi jednoduché na výrobu a dokonale splynou s prostředím zahrady. Začněte jednoduše tak, že si vyberete lokalitu s ohledem na přístup k vodě a množství slunečních paprsků, které na dané místo dopadají, protože to pak rozhoduje o kvalitě úrody, kterou budete mít. Nejdříve vše dobře rozměřte a v rozích budoucího záhonu vykopejte díry pro hranoly, na což se dobře hodí kupříkladu zemní vrták.

Když máte díry hotové, připravte si hranoly ideálně z odolného tvrdého dřeva. Rozměr 10x10 by měl bohatě stačit. Nyní můžete přistoupit k přivrtávání bočnic z prken. Změřte vnější vzdálenost stojek nejdříve na delší straně záhonu a podle ní uřízněte první prkna. Pak pokračujte i s kratšími stranami, které měřte i včetně prken na delší straně, abyste vytvořili pěkné rohy. Přišroubujte je k hranolům. Dřevo si nejdříve na místě budoucího vrutu předvrtejte menším vrtáčkem, aby vám jej vrut nerozštípl.

Aby vám prostředí v záhonu nenarušovaly kořeny nebo kupříkladu krtek nebo myš, vystelte vzniklý box drátěným pletivem s centimetrovými oky a pevně ho připevněte k bočnicím. Pro zvýšení odolnosti proti plevelům vystelte spodek i geotextilií. 

Nyní můžete box naplnit zeminou, kterou je vhodné prosít, abyste se zbavili kamenů a kořenů plevele a doplnit jí živiny smícháním s kompostem. Udržet živiny v půdě vám pomůže střídání plodin.

Kovové boxy

Může to být starý hrnec, vyřazená vana, nebo i speciální velký kovový truhlík. Pokud má uvnitř nějakou barvu, zkuste ji nejdříve odstranit, aby vám chemikálie z ní nepřecházely do plodin. Z vnější strany se ale podobné nádoby perfektně hodí ke kreativnímu vyžití. Volte ale takové barvy a vzory, které podtrhnou charakter vaší zahrady.

Před naplněním musíte zapřemýšlet nad drenáží. Můžete vyvrtat do dna několik děr, aby přebytečná voda mohla odtékat, nebo navíc ještě vytvořit systém drenáže uvnitř. Stačí dát na dno kamení, přidat deset centimetrů štěrku a deset písku a až na to hlínu, do které budete sázet.

Zahradní domek, altán

Cihlové boxy

Cihly jsou sice drahé, ale také krásné a do některých zahrad se vyloženě hodí. Při tvorbě záhonu z cihel raději nakupte méně, než více, protože přidávat cihly není nikdy problém. 

Nejdříve musíte vyrovnat pozemek, na kterém bude cihlový záhon stát a vytvořit jednoduchý základ z betonu vylitého do připravených struh, které budou pod zemí. Když beton vytvrdne, připravte si maltu a můžete začít klást cihly jednu po druhé až dosáhnete požadované výšky. Spodek záhonu, podobně jako u toho ze dřeva, vyložte bariérami proti hlodavcům a plevelu a můžete záhon naplnit zeminou. 

Tyto ohraničené záhony a pěstební boxy dodají vaší zahradě nový a upravený vzhled. Dávejte si u nich ale pozor na správnou zálivku, odplevelení, kypření a mulčování půdy. A to více než u běžných záhonů. Odmění se vám ale větší sklizní. Do upravené zahrady se hodí i zahradní roubenka, ve které můžete skladovat plodiny i nářadí, nebo ji využívat k relaxaci.

 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Podívejte se také ↓
♠ 7 kroků jarní péče o zahradu
♠ Povlečení plné něhy? Zasypte svou ložnici květinami!
♠ Zahrada u srubu a roubenky: Jak ji založit
♠ Jak stříhat tůje