FAQ - nejčastější otázky při výběru dřevostavby

Výběr dřevostavby

Jak správně vybrat tloušťku stěny?

Pro nejméně náročné použití můžete zvolit tloušťku stěny 28mm, která se hodí na dřevěné zahradní domky na skladování nářadí nebo na zahradní domky pro děti. Tloušťku stěny 34mm standardně nabízíme u staveb do 20m2. Pro dřevěné rekreační chaty a domy se hodí tloušťka stěny 44mm a více. Vyrábíme i stavby s tloušťkou 58mm, 66mm, 90mm nebo 120mm. U všech tlouštěk stěny nabízíme variantu s jednoduchou i dvojitou stěnou. Obecně platí, že čím větší tloušťka, tím bude stavba robustnější a bude mít lepší vlastnosti. Do mezery mezi dvojité stěny se vkládá tepelná izolace.

Jak vypadá konstrukce stěny, jaké má vrstvy?

Jednoduchá stěna je poskládaná ze segmentů z opracovaných dřevěných fošen. Ty mají pera a drážky, v rozích jsou spojeny srubovým spojem. Pokud zvolíte konstrukci dvojité stěny (můžete si zvolit jakoukoliv vzdálenost), vznikne mezi nimi mezi nimi mezera na vyplnění izolantem. Vyfouká se drcenou celulózou, vysype se kuličkovým polystyrenem, korkem či vyplní minerální vatou. V závislosti na izolantu se do této dutiny dávají i parotěsné či paropropustné folie, nebo se pomocí latí vytváří provětraná mezera. Při použití celulózy či korku lze udělat stěnu i kompletně difuzně otevřenou.

Jaký je materiál dřevostavby?

Všechny naše stavby jsou vyrobeny ze severské borovice nebo smrku, jedná se o těžké, robusní a odolnější dřevo než stromy z naší zeměpisné šířky. Více v samostatném článku o severské borovici.

Jak vybrat dřevostavbu pro sezónní či celoroční provoz?

Nejdříve si rozmyslete dispozici a velikost a vyberte odpovídající tloušťku stěny. Pokud plánujete v chatce či domě topit kamny a jezdit na víkendy, stačí vám jednodušší zateplení, nebo silnější stěna bez zateplení. Zateplení stěn ale nutné není, protože správně zvolená kamna chatu dostatečně vytopí a spíše než stěny je u ní třeba zateplit střecha. Pokud ale plánujete stavět rodinný dům, topit kupříkladu přímotopy či rekuperací, je situace jiná - budete potřebovat průkaz energetické náročnosti budovy. A váš dům kvůli tomu musí splnit řadu parametrů (kupř. celková dodaná energie, neobnovitelná primární energie), které jsou předem dané normami, a je třeba výběr konzultovat s projektantem.

Jak je řešeno připojení vody?

U našich staveb se řeší stejně jako u jakéhokoliv jiného typu domu, přes prostup základovou konstrukcí. 

Jak jsou vedeny rozvody vody?

Rozvody vody nejsou součástí dodávky a musíte si je zajistit sami. Prodiskutujte proto možnosti s instalatérem ještě před zahájením stavby. Vnitřní rozvody se totiž nedají zasekat do zdí (ani pokud máte dvojitou, narušilo by to funkci tepelné izolace). Proto jsou běžně vedené v podlaze, nebo se dělá více prostupů v základech. Kupříkladu v koupelně se voda vede nejčastěji předstěnou, v kuchyni za kuchyňskou linkou, takže rozvody nejsou nikde vidět

Jak jsou řešeny rozvody elektřiny?

Rozvody elektřiny nejsou součástí dodávky a musíte si je zajistit sami. Naplánujte a prodiskutujte je s elektrikářem ještě před zahájením stavby. Na rozdíl od zděných domů je totiž nemožné zasekat je do zdi (ani pokud máte dvojitou, narušilo by to funkci tepelné izolace). A proto jsou běžně taženy v podlaze nebo podlahových lištách.

Co když mi podoba stavby nevyhovuje, chci dělat změny dispozice, rozměry a umístění otvorů, terasy a balkony atd.?

Změny dokážeme udělat a rádi to pro vás uděláme. Musíte ale počítat s tím, že zatímco některé jednoduché změny jsou zdarma, u větších změn dispozic je třeba připravit se na vyšší cenu, než je ta katalogová. Ceny v katalogu jsou postaveny na sériovou výrobu a pokud budete chtít kupříkladu protáhnout dům o dva metry, vyžaduje to už kalkulaci na míru. U menších domečků a stání pro auta nejsou takové úpravy většinou možné. U velkých rodinných domů je to naopak běžné, dokážeme vyrobit dům přesně podle vašich přání.

Mohu si do stavby objednat jiné výplně – okna, dveře?

Umíme nabídnout čtyři základní varianty výplní a pokud si z nich nevyberete, i řešení na míru. Jestliže o to budete mít zájem, můžeme dům dodat i kompletně bez výplní otvorů. Pamatujte na to, že okenice nejsou standardní součástí dodávky.

Úřady, razítka, dokumenty

Kdy musím na stavební úřad pro povolení a kdy ne?

Prakticky vždycky byste si měli z našich stránek stáhnout produktový list k danému domu a dojít s ním na stavební úřad. Tam se dozvíte co přesně od vás bude či nebude vyžadovat. O stavebním povolení podrobněji v článku → Na většinu zahradních domků nepotřebujete povolení

Musím kontaktovat architekta stavaře, nebo dostanu potřebné dokumenty ke stavebnímu řízení od vás?

Pokud je třeba vyhotovit dokumentaci pro stavební povolení či ohlášení stavby, můžete si ji za úplatu objednat od nás, nebo se spojit se svým projektantem, kterému poskytneme podklady pro vyhotovení dokumentace.

Budeme tam opravdu celoročně bydlet?

Když v domku plánujete pobývat jen takovou část roku, kdy spotřebujete ¼ energie, kterou byste spotřebovali při celoročním užívání, nemusíte si nechat vystavit energetický štítek budovy (PENB)

Více ve článku o povoleních v celoročně obyvatelných domech.

Jak chceme mít domek velký?

Někde existuje požadavek na určitou maximální zastavěnost pozemku, jinde takový požadavek není, ale vždy je důležité se na to v první řadě informovat na úřadech (stavební, územní plánování).

Více ve článku o povoleních v celoročně obyvatelných domech.

Splňuje dřevostavba požadavky hasičů?

Dřevěná konstrukce není pro splnění požadavků protipožární ochrany překážkou. Tyto věci se řeší v rámci přípravy projektu případ od případu a záleží na řadě okolností. V jistých případech může být vyžadován protipožární nátěr některých částí konstrukce, speciální prostup kouřovodu dřevěnou konstrukcí, nebo mohou platit určitá omezení ohledně umístění stavby na pozemku - tedy parametry, které nemůžeme ovlivnit.  

Jedná se o pasivní dům? Můžu dostat dotaci?

Náš dům lze upravit tak, aby splňoval požadavky na pasivní dům a mohli jste na něj čerpat případné dotace. 

Nacenění

Je cena, kterou vidím v e-shopu konečná?

Pokud si stavbu postavíte sami svépomocí, je konečná. Musíte mít ale připravenu základovou konstrukci a přičíst i náklady na další věci, které v našem katalogu nenajdete - jako kupříkladu okapy, rozvody vody a elektřiny a další.

Kolik mě bude stát doprava na můj pozemek?

Cena se liší podle velikosti stavby. I u velkých staveb a kamionové dopravy v naprosté většině případů nepřesáhne 10 tisíc korun. Doprava menších dodávek, které lze převézt na přívěsu, je samozřejmě mnohem levnější.

Když si objednám stavbu bez výplní, sníží se mi cena?

Ano, pro přesnou kalkulaci nás kontaktujte.

Realizace

Jak upravit pozemek před stavbou?

Pozemek by měl být vyrovnaný a pevný a pod domkem musí být základová konstrukce. Její typ závisí na způsobu využití, finančních možnostech a očekávané životnosti.

Jaké základy jsou potřeba?

Na nejmenší zahradní chaty postačí zhutněný podklad s plastovými základovými patkami, u větších se používají betonové pasy se základovou deskou nebo zemní vruty. Vždy je třeba vytvořit rovnou plochu, na kterou se bude stavět.

Musím si zajistit montážní firmu, nebo ji zajistíte vy?

Nemusíte, tuto službu nabízíme i my. Stavbu ale může provést jakákoliv jiná firma. Nabízíme i technickou pomoc po telefonu nebo přítomnost šéfmontéra na stavbě.

Můžu stavět svépomocí? 

Ano můžete, montážní návod je přehledný a srozumitelný. Nabízíme i technickou pomoc po telefonu nebo přítomnost šéfmontéra na stavbě. V nejjednodušších případech vám postačí ke stavbě šikovné ruce, gumová palice a elektrický šroubovák.

Jak bude domek zateplený a vytápěný?

Jakmile ale stavíte rodinný domek větší než 50m2, musíte podle zákona stavět dům minimálně v režimu tzv. „Budovy s téměř nulovou spotřebou energie“. Tento režim zahrnuje i splnění určitých parametrů ohledně spotřebovaného tepla a tyto parametry se vypočítávají pro každý konkrétní dům zvlášť. Tyto požadavky vyžadují maximálně okolo 30-80 kWh/m2 spotřebované energie za rok.
Více ve článku o povoleních v celoročně obyvatelných domech.

Užívání

Musím dřevěné díly chránit proti škůdcům a pravidelně impregnovat?

Ano, je třeba při montáži počítat s ošetřením dřeva.

 

Je dřevostavba náročná na údržbu? 

Záleží na materiálech, které budete používat. Při volbě vhodné lazury stačí na exponovaných místech přetřít jednou za pět let.

Jak dlouho dřevostavba vydrží?

Čím lépe bude založená, tím déle vydrží. Pokud zajistíte, že do stavby nebude vzlínat vlhkost, není důvod, proč by stavba neměla vydržet sto let.

Co když se v průběhu let některý stavební díl poškodí a bude třeba výměna. Půjde objednat jednotlivě?

Díly dokážeme bez problémů objednat i jednotlivě, v rámci reklamačního řízení, i později.

Reklamace

Jakou záruku, a na co, poskytujete?

Na výrobní vady poskytujeme zákonnou záruku, tyto vady běžně odhalíte už při montáži.

Jak funguje reklamace?

Když odhalíte vadný díl, vyfoťte ho, popište problém a zašlete na podpora@pineca.cz.

Garážová vrata přesně nelícují, mezi křídly je velká škvíra. Co mám dělat?

Počítejte s tím, že se jedná o celodřevěný výrobek. Určitá mezera je žádoucí a nutná. Dřevo je přírodní materiál, neustále pracuje a určitá dilatační mezera je nutná. Vaše vrata musí jít otevírat i v deštivé dny, kdy dřevo lehce nabobtná. Naopak v suchém letním dni se proto mezera mezi křídly nebo křídlem a rámem může jevit větší. Je to tak v pořádku.

Je prasklina ve dřevě důvodem k reklamaci?

Dřevo je přírodní materiál a neustále pracuje. Drobné praskliny se v něm mohou časem objevit. Z estetických důvodů je můžete přetmelit, ale na funkci stavby nemají vliv. Proto to není ani důvod k reklamaci.


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Mohlo by vás zajímat ↓
♠ Jak na stromy v blízkosti dřevostavby
♠ Tipy jak postavit pasivní solární dřevostavbu
♠ 6 tipů které musíte znát o větrání dřevostavby
♠ Co musíte zvážit, než začnete stavět celoročně obyvatelný dům?
♠ Zateplená dřevěná chata: Co je třeba zkontrolovat na jaře a v létě
♠ Proč si pořídit dřevěnou montovanou chatu nebo zahradní domek?
♠ Celosvětové změny na trhu nás nutí zdražit. Levné dřevo je v Evropě minulostí
♠ Dřevěné domy od A do Z - Jak a proč stavět svépomocí z nejstaršího materiálu?
♠ I dřevostavby svépomocí mohou vydržet stovky let. Důležitá není cena dřevostavby, ale péče.
♠ Marek Jaroš, ředitel Pineca.cz tvrdí: “Dřevostavby nejsou návrat do pravěku, je v nich budoucnost”