6 tipů které musíte znát o větrání dřevostavby

Řada lidí na správné větrání dřevostaveb nebere zřetel. Během dlouhých zimních měsíců je často větrání upozaďováno, aby se neztratilo cenné teplo uvnitř. A řada internetových rad v tom má celkem jasno, když tvrdí: “Roubenky a sruby dýchají” nebo “Dřevostavby bungalovy větrají přirozeně skrze dřevěné konstrukce zdi”. Pravdou je, že v dřevostavbě “nežijete uvnitř uzavřeného igelitového sáčku, jako v polystyrenem zaizolovaných stavbách”. Ale jak je to doopravdy s větráním dřevostaveb?

Výše zmíněná tvrzení mají do určité míry pravdu, ale zároveň je v nich velká míra přehánění a nepřesností. I dřevostavby je třeba větrat, protože vlhkost může i v dřevostavbě napáchat řadu škod. A hlavní roli v určení optimální míry větrání hraje vzdušná vlhkost, tlak, druh dřeva a složení dřevostavby.

Prakticky jsou v tomto ohledu roubenky, sruby a dřevěné garáže podobné stavbám z jiných materiálů. Také vytváří uzavřený prostor, který umožňuje, aby se v něm časem vlhkost vytvořila, především pak v případech, kdy nemají řádně odizolované základy.

Vlhkost se pak dovnitř může dostat právě skrze podlahy, ale i kvůli vaření, hygieně, sušení vlhkého prádla a podobně.

1. Pozor na zrádný tlak

Pnutí dřeva v důsledku rozdílných tlaků uvnitř a vně budovy můžeme pozorovat u většiny dřevěných roubenek a srubů po celý rok. Většinou je pnutí uvnitř dřevostavby větší, než z vnější strany, právě kvůli rozdílné vlhkosti a teplotě uvnitř a venku.

A protože stlačený teplý a vlhký vzduch volí nejsnazší cestu, uniká mezerami v rozích stěn, střešních deskách nebo kolem oken, kde kvůli tomu kondenzuje vzdušná vlhkost. A proto je třeba do všech dřevostaveb instalovat odvětrávání. 

Asi nejsnazší a nejlevnější variantou pro boj s tímto jevem je ventilace, která se umísťuje nízko při podlaze a zároveň blízko stropu nebo střechy.

montované dřevěné domy

2. Správná ventilace

Pro zdravé a komfortní bydlení v celoročně obývaných dřevěných chatách a roubenkách je ventilace často doporučována. Vedle toho, že její používání zbaví dřevostavbu přebytečného tlaku, odstraní i přebytečnou vlhkost, kuchyňské a další pachy. Následující typy ventilačních systémů jsou pro život v dřevostavbě zásadní. 

3. Interiérová ventilace

Nejčastějšími zdroji zápachu a vlhkosti v domácnosti jsou koupelny, kuchyně a prádelny. Pokud plánujete instalaci odvětrávání, měli byste začít u základního minima, což jsou v roubenkách a celoročních dřevěných chatách především: koupelnový ventilátor, ventilátor v prádelně a digestoř v kuchyni.

Mohlo by vás zajímat: Co je to alergie a jak se léčí?

Když je budete pravidelně používat, nemusíte se bát, že budete muset řešit problémy s kroucením způsobeným tlakem a vlhkostí, s horkem nebo s nepříjemnými zápachy.

4. Odvětrání konstrukce domu

Dlouhodobá kombinace vlhkosti a tepla je strašákem, který může u dřevostaveb znamenat nástup nebezpečných dřevokazných hub a hnití konstrukce. Proto se při konstrukci dřevostaveb využívá odvětrávání konstrukce stavby. Zvlášť se řeší například u půdy, sklepa a vyvýšené podlahy. A každé řešení je trochu jiné.

Na půdě je důležité podpořit proudění směrem nahoru, pod vyvýšenou podlahou je zas zapotřebí vytvořit proudění vzduchu v celé ploše. Stejně jako u ostatních typů odvětrání (ať už pasivních nebo nucených) je důležité alespoň jednou ročně kontrolovat jejich funkčnost a prostupnost a případně je vyčistit nebo je spravit.

jak větrat srub?

5. Odvětrání střechy

Kombinace horkého počasí a vlhkosti je nejčastějším zdrojem problémů především v letních měsících. Abyste jim předešli, je třeba instalovat odvětrávání v oblasti podbití a zároveň hřebene střechy a dosáhnout proudění vzduchu pod střešním pláštěm. Tyto úpravy musí dělat odborná firma, jinak nebudou fungovat správně.

Nejúčinnější variantou je hřebenové odvětrávání, případně za pomoci prvků, jako jsou odvětrávací ventilátory. U nich je především důležité dbát na správnou instalaci a pevné přichycení. Větrací otvory musí být zajištěny i pevnou síťkou, která brání přístupu hmyzu do odvětrávaných prostor pod střešním pláštěm.

6. Odvětrání základů

Vlhké sklepy a zvýšené základy mohou pro dřevostavbu znamenat závažný problém v podobě hniloby a vlhkosti vzlínající do dřeva odspoda. I u nich je možné vyřešit problém dodatečnou instalací ventilace. V případě, že chcete řešit podobný problém, kontaktujte specializovanou firmu. Vzhledem k obvyklé materiálové skladbě základů a jejich rozměrům se bez specializovaného náčiní neobejdete.

 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Mohlo by vás zajímat:↓
♠ Dřevěné domy od A do Z - Jak a proč stavět svépomocí z nejstaršího materiálu?
♠ 6 tipů které musíte znát o větrání dřevostavby
♠ Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2
♠ Celosvětové změny na trhu nás nutí zdražit. Levné dřevo je v Evropě minulostí