Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2 ❤️

Snad každý stavitel by si nejradši odpustil jednání se stavebním úřadem. Leze totiž nejen do peněz a stojí spoustu času, ale leckdy má i nejistý výsledek. Naštěstí nám zákon umožňuje stavět i stavby do 25m2, u kterých se dle stavebního zákona nevyžaduje rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas. Musíte jen stavět na pozemku, kde už rodinný domek či stavba pro rodinou rekreaci stojí. Limit 25m2 sice není bůhví jaká plocha, ale s celou řadou dřevostaveb Pineca ho pohodlně splníte. A nemusí to být jen malé zahradní domky, ale i bytelná a přesto levná dřevostavba.

Když nechcete řešit stavební povolení

Abyste nemuseli žádat stavební úřad o povolení, musí vaše dřevostavba podle zákona splňovat toto:

§ Stavba do 25m2 zastavěné plochy a do 5m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci. §

Dřevěné montované domky - Pracovna, kuchyně i dům pro hosty

Pokud tedy dodržíte odstup 2m od hranice pozemku, můžete si postavit podsklepený 5m vysoký domek s plochou 25m2. Do tohoto limitu se krásně vejdou malé montované chaty, které mohou fungovat jako prostorná pracovna oddělená od hlavního domu nebo třeba pohodlný letní byt pro návštěvy. Bez problémů totiž při těchto rozměrech mohou mít i malou kuchyňku a koupelnu se sprchovým koutem.

Domek můžete využít i jako prostornou letní kuchyni nebo zázemí při pořádání zahradních oslav a setkání. Sklípek se dá využít jak ke skladování úrody, tak jako poměrně bezpečné skladiště zahradního nářadí a strojů, které vám díky tomu nebudou překážet v hlavní budově nebo garáži.

Započítává se vše pod střechou

Jestliže chcete limit, který vám stavba do 25m2 dává využít naplno, dávejte si při výběru domku dobrý pozor i na střechy a terasy. Ty by se totiž do zastavěné plochy měly také započítávat.

Podle §2 odst (7) je: „U zastřešených staveb nebo jejich částí bez obvodových svislých konstrukcí je zastavěná plocha vymezena pravoúhlým průmětem střešní konstrukce do vodorovné roviny.“ Ať už to bude dřevostavba na klíč, nebo se pustíte do této malé dřevostavby svépomocí, vybírejte tak, aby to tohle splňovala.

1.Dřevěná montovaná chata Dreux (25m²)

dřevěný montovaný domek dreux

Bohatě prosvětlená dřevěná chata Dreux klasického rustikálního střihu je ideálním řešením pro odpočinek i jako místo pro společenská setkání. Prosvětlení ze dvou stran a čtvercový půdorys využívající plochu 25m2 na maximum ji umožňuje stát se i výbornou pracovnou nejen pro řemeslníky a kancelářské pracovníky, ale i pro umělce.

Zahradní domek DREUX 25m² (5x5) 44mm

2. Dřevěná montovaná chata Shanon (16m² + 7m²)

montovaná chata Shanon

Praktická a elegantní montovaná chata Shanon je skvělým tipem pro ty, kdo hledají především perfektní místo pro chvíle odpočinku. Její velkou předností je totiž zastřešená terasa, která může být skvělým místem pro posezení, i když venku prší. Zároveň je ale vevnitř dostatečně prostorná, aby se v ní dalo pohodlně přespávat.

Zahradní domek SHANON 16m² + 7m² 66mm

3. Dřevěná montovaná chatka Nina (25m²)

Chata Nina může díky své prostornosti klidně posloužit i jako víkendové sídlo. Především díky oddělené místnůstce, kterou můžete využít jako sklad či koupelnu. V našem katalogu to dokládá i realizace z Francie, kterou si můžete proklikat. Uvidíte, že se do chatky vejde skromná, ale plnohodnotná koupelna, obývací pokoj s kuchyňským koutem, krbovými kamny a pohovkou, několika skříněmi i manželskou postelí. A zbylo dost prostoru i na televizi, elektronické varhany či psí pelíšek.

Zahradní domek NINA 25m²(5x5) 44mm

dřevěná garáž

 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Podívejte se také ↓
Nejlepší dřevostavby a montované domy na klíč do milionu
Nejlepší dřevostavby pro celoroční bydlení do 500 000 Kč
Nejlepší dřevostavby a montované domy na klíč do milionu
Nejlepší montované dřevěné domy do 1,5 milionu
7 kroků jak postavit dřevěný dům ve svahu?