Tloušťka stěny dřevostavby: Jak ji vybrat?

Tloušťka a konstrukce stěny dřevostavby je nesmírně důležitou volbou, která ovlivňuje nejen způsob montáže, ale i řadu vlastností budovy. Vzhledem k tomu, že sortiment Pineca.cz zahrnuje položky s různými typy stěn, nastíníme vám několik užitečných informací, které zodpoví vaše otázky. 

 

- Srubové konstrukce (pero a drážka)
- Jednoduché stěny (jednoplášťové)
- Jednoduché stěny se svislým dřevěným obkladem
- Dvojité stěny (dvouplášťové)
- SIPs (Structural Insulated Panels - konstrukční izolované panely)

Srubová konstrukce (pero a drážka)

U všech srubových staveb v naší nabídce se používají vzájemně propojené sruby s dvojitými profily pero-drážka. Stěnové dílce (stěnové palubky, stěnovnice) se kladou na sebe a v rozích se pevně zajišťují, čímž vzniká robustní konstrukce - více o stavbě svépomocí si přečtěte zde. Tento typ stavby snadno sestaví i lidé s běžnými kutilskými zkušenostmi a při správné údržbě vydrží dlouhá léta.

Pomalu rostlá prkna ze severského smrku či borovice se plně překrývají, aniž by mezi nimi zůstaly mezery - konstrukce s perem a drážkou zaručuje těsnost obálky stavby, takže chlad a vlhkost nebudou mít kudy se dostat dovnitř budovy.

Naše montované dřevostavby mají jednu z následujících konstrukčních vlastností:

1. Jednoduchá srubová stěna (jednoplášťová); 2. Jednoduchá srubová stěna se svislým dřevěným obkladem; 3. Dvojitá srubová stěna (dvouplášťová)

Stěna jednoduchá (jednoplášťová)

Jak již název napovídá, jednoduché jednoplášťové srubové stavby se skládají z jednoduchých srubových stěn různé tloušťky. Tyto stěny se používají u staveb, které nevyžadují tepelnou izolaci. Poznáte je tak, že za názvem modelu je jen jedno číslo označující tloušťku

- Dřevěné stěny o tloušťce 28 mm se obvykle používají pro nejmenší přístřešky a chatky.

- Dřevěná stěna o tloušťce 34 mm se používá pro různé malé chatky na léto nebo pro skladování, zahradní přístřešky, altány a další malé stavby.

- Dřevěná stěna o tloušťce 44 mm se používá pro většinu našich výrobků. Díky ní je stavba stabilnější, pevnější s dobrou přirozenou tepelnou izolací než u užších stěn.

- Dřevěná stěna o tloušťce 66 mm výrazně zvyšuje životnost jednoplášťové montované chaty či dřevěného domu a zlepšuje tepelně a zvukově izolační vlastnosti. Tento typ budovy snadno odolá i silnému větru a krupobití. Tloušťka 66 mm se používá pro sruby, rekreační chaty, zahradní pokoje pro hosty a zahradní kanceláře.

Jednoduchá srubová stěna (jednoplášťová) se svislým dřevěným obkladem

Srubovou stěnu opláštěnou svislými vnějšími palubkami doporučujeme klientům pro lepší izolaci a navíc i konstrukční a vizuální vlastnosti. Konstrukce vytváří další vrstvou dřevěných desek, které zaručují, že stěny nebudou propouštět zimu. Také můžete očekávat menší deformace dřeva v průběhu času, větší robustnost a spolehlivou zvukovou a tepelnou izolaci. V neposlední řadě je budova více chráněna před větrem a dalšími živly.

Pro stěny o tloušťce 66, 44 nebo 34 mm používáme dřevěné obložení o tloušťce 20 mm - výsledkem jsou varianty stěn s 86 mm (66 + 20 mm), 64 mm (44 + 20 mm), a 54 mm (34 + 20 mm) dřeva.

Konstrukce jednoduché roubené stěny s obkladem umožňuje přidat další vrstvu izolace ve vzduchové mezeře mezi obkladovými deskami a dřevěnou stěnou pro větší teplo. Kromě toho, že vytváří zcela jinou, moderní estetiku, dodává obklad stavbě také větší stabilitu a pevnost.

1 - Bez izolace; 2 - S izolací

Hlavní rozdíl mezi tímto typem konstrukce a dvouplášťovými modely spočívá v tom, že jednoplášťová konstrukce s obkladem eliminuje možnost deformace dřeva. Obklad také vytváří uhlazenější vzhled našich moderních modelů.

Upozornění: konstrukce 66 + 20 mm je dokonale vhodná i pro větší obytné budovy, protože zahrnuje spolehlivou, pevnou vícevrstvou konstrukci (stěna o tloušťce 66 mm uvnitř, dvě vrstvy dřevěných trámů a vnější dřevěný obklad).

Dvojitá srubová stěna (dvouplášťová)

Takzvaná dvouplášťová stěna obsahuje dvě vrstvy dřevěné stěny, mezi nimiž je vzduchová mezera. Naše dvouplášťové modely mají obvykle dřevěné stěny 44 + 44 mm (88 mm dřeva) nebo 66 + 66 mm (132 mm dřeva). Vzduchová mezera mezi dřevěnými stěnami se obvykle používá pro izolaci a využívá se třeba u celoročně obývaných domů (více o nich Co musíte zvážit, než začnete stavět celoročně obyvatelný dům?).

1 - Bez izolace; 2 - S izolací

Varianta s izolací 44+44 mm se obvykle používá pro širokou škálu staveb od zahradních chatek až po větší obytné modely - záleží na několika faktorech, včetně vašich potřeb, klimatických podmínek regionu, předpisů, a samozřejmě na rozpočtu.

Pro optimální tepelnou, hlukovou a vlhkostní izolaci se doporučuje provedení s izolací 66+66 mm. Jedná se o nejoblíbenější izolovanou verzi, která se používá pro většinu našich velkých obytných budov a vícepatrových budov.

Budovy ze strukturálních izolovaných panelů (SIPS)

SIPs (Structural Insulated Panels) je typ konstrukce, která se skládá z OSB3 desek a izolačního materiálu (pěnového polystyrenu), který je uprostřed. V našem případě tento typ konstrukce obvykle obsahuje svislé dřevěné obložení jako další úroveň a používá se pro moderní designové zahradní domky a kanceláře.

Hlavní výhody tohoto typu konstrukce lze shrnout do následujících bodů:

1. Vyšší kvalita staveb se zaručenou životností. Vámi vybraná stavba bude pevnější a bude mít lepší schopnost odolávat nepříznivým povětrnostním podmínkám. Kromě toho dřevo časem neztratí a nezmění svůj tvar - nebude mít žádný prostor pro roztažení nebo smrštění.

2. Nejlepší poměr ceny a kvality. Pokud se rozhodnete pro stavbu s konstrukcí SIPs, celková cena zahrnuje plastová okna a dveře, materiál na střešní krytinu a další prvky, které by vás jinak stály další peníze.

3. Kvalitnější izolace. Očekávejte, že budova bude mít lepší a trvanlivější izolaci, včetně pokročilé tepelné, zvukové a vlhkostní izolace.

4. Elegance. Budovy vyrobené technologií SIPs mají moderní, elegantní vzhled díky svislému opláštění a dalším konstrukčním prvkům, jako jsou plastová okna a dveře.







Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také

Stavitelé pozor! Základy v zimě mohou trpět
Nejlepší montované domky bez stavebního povolení
4 způsoby, jak připravit dřevostavbu na zimu
7 způsobů, jak udělat dřevostavbu ještě ekologičtější
Jak šetřit elektřinou v dřevěných domech