Nejlepší montované domky bez stavebního povolení ❤️

Zdroj: Freepik

Postavit si malý domeček na vlastním pozemku a nikoho se na nic neptat. Ani sousedů a už vůbec ne úřadů. Že je taková myšlenka v dnešní době nesmysl? Není. Chce to ale trošku přemýšlení a plánování, protože úplně jednoduché to také není. Základní podmínkou je dostatečně velký pozemek, protože abyste nemuseli svůj záměr s nikým probírat, musíte dodržet odstup alespoň 2 metry od pozemku sousedů i veřejných pozemků a komunikací. Máte? Tak se pojďme podívat, co a za jakých podmínek vám na něm může vyrůst.

Jak se staví chata bez stavebního povolení?

Montované domy bez stavebního povolení i bez územního souhlasu mají jedno společné – v současně platné legislativě (2023) nesmí být větší než 25 m2. Mohou mít jedno nadzemní podlaží a nesmějí být vyšší než 5 metrů, ale pokud chcete mít v domku i sklep, můžete směle hloubit až do 3 metrů. Podmínkou je, že v těchto stavbách nesmíte skladovat žádné hořlaviny a výbušniny, a jejich užívání musí navíc souviset s užíváním domu, na jehož pozemku stojí, nikoliv s podnikáním. Takže jestli chcete z nového domku prodávat kávu a koblihy kolemjdoucím, nebo v něm chcete chovat ovce, návštěvě stavebního úřadu se stejně nevyhnete.

My v Pineca.cz nabízíme montované dřevostavby, které tyto podmínky splňují, a dodáme vám je v podobě sady přesných dřevěných dílů pro stavbu dřevěné chatky svépomocí. Ať už vás zaujmou dřevěné chaty či dřevěné domky, chcete je používat k uskladnění nářadí nebo k rekreaci, jako dílnu či zahradní domek pro děti, máme je v katalogu. Nevíte, kterou vybrat? Tyto vám doporučujeme:

Montovaná chata SARA 20 m² + izolace do stěn a podlahy

Sara je ideální domek pro každý pozemek a velkou škálu použití. A v zaizolované verzi ji můžete užívat po celý rok. Má elegantní a moderní vzhled umocněný dřevěným obkladem a díky velké prosklené ploše je její interiér plný světla. Praktické patro můžete využít jako ložnici pro příležitostné přespání a spodní část může skvěle sloužit jako hlavní obývací místnost k relaxaci, jako kancelář či jako tělocvična.

https://www.pineca.cz/sara-44mm-20m-patro.html

Zahradní domek DREUX 25m² (5x5) 44mm

Dřevěná montovaná chata klasické konstrukce Dreux je ideální stavbou na vaši zahradu. Tradiční vzhled zahradní chatky dobře zapadne do přírodního prostředí udržované zahrady. Skvěle se hodí především jako sklad nářadí nebo zázemí, ale výborně poslouží i pro relaxaci. Díky jednoduché konstrukci montovaný domek Dreux snadno postavíte i svépomocí, což může být pro zručné kutily zábavná výzva.

https://www.pineca.cz/dreux-25m-5x5-44mm.html

Zahradní domek EVELIN 25 m² (5x5) 34 mm + obklad

Symetrický montovaný zahradní domek Evelin má čtvercový půdorys a pultovou střechu. Jeho jednoduchý vzhled se hodí především do zahrad k moderním domům. Díky skvěle prosvětlenému interiéru ho můžete využívat jako letní venkovní obývací pokoj a relaxační místnost, báječně se ale hodí i jako zázemí k bazénu.

https://www.pineca.cz/evelin-25m-34-mm-obklad.html

Dřevěná garáž CLASSIC 4x6, 44mm, 24m²

Nenechte svého plechového miláčka napospas živlům či zlodějům a pořiďte mu jednoduchou, ale robustní dřevěnou garáž. Náš model Classic se přímo pro tento účel nabízí. Její rozměry dostačují pro naprostou většinu osobních vozů a postavíte ji snadno i svépomocí. Jednoduchý a tradiční vzhled bude vhodně doplňovat váš dům i zahradu.

https://www.pineca.cz/garaz-400x600-44mm-24m.html

Tiny house TINY 5 24,4m² (2,8x8,7) 44 mm s patrem

Naše tiny housy jsou navrženy tak, aby nabízely co největší pohodlí při co nejmenších nárocích na prostor. A v případě potřeby je můžete přemístit i na podvozku. Tiny 5 je navržen tak, aby se do něj vešel nejen pohodlný a prostorný obývací pokoj, ale i samostatná koupelna, kuchyňský kout a praktické spací patro. Zkrátka ideální montovaná chata, která využívá prostor naplno, a kde se dá, ve skromných podmínkách, dočasně i bydlet.

https://www.pineca.cz/tiny5-24-4m-2-8x8-7-44mm-patro.html



Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Mohlo by vás zajímat ↓

Nejlepší montované dřevěné domy do 1,5 milionu

Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2

Nejlepší dřevostavby pro celoroční bydlení do 500 000 Kč

Nejlepší dřevostavby a montované domy na klíč do milionu