Celosvětové změny na trhu nás nutí zdražit. Levné dřevo je v Evropě minulostí

Uplynulý rok od základů změnil životy nás všech i naše nákupní zvyklosti. Kvůli pandemii trávíme daleko více času doma, a tak jsme začali své domovy a zahrady zvelebovat a přestavovat s nebývalou intenzitou.

Trend práce z domova rozjel nebývalý boom přístaveb, zahradních domků, chat a chalup, které už nevnímáme jen jako prostory pro relaxaci, ale i místo pro dlouhodobější pobyt a práci na dálku. Výrazně tak vzrostla poptávka po stavebních materiálech v čele se dřevem. V celé Evropě kvůli tomu panuje masivní nedostatek těchto materiálů, který bohužel výrazně ovlivňuje i ceny montovaných dřevostaveb.

Na evropském trhu chybí dřevo

Tržní rovnováha mezi nabídkou a poptávkou byla pandemií celkově narušena. Situaci navíc komplikuje a zhoršuje i snížení produkce a přerušení činnosti evropských pil v důsledku pandemických opatření v roce 2020.

Trh se dřevem ovlivnila i teplá zima, globální logistické problémy a nové obchodní předpisy upravující obchod v Severní Americe a Evropě. Důsledkem všech těchto změn se tok dodávek dřeva vytěženého v Evropě  přesunul do USA a Číny a celý starý kontinent se ocitl v situaci vážného nedostatku dřeva. Tato situace má obrovský dopad na ceny dřeva po celém světě. 

Cena se zdvojnásobila

Cena dřeva narostla během posledních pár měsíců opravdu drasticky a zvýšila se na více než dvojnásobek. Podobně ale krize zasáhla i ostatní oblasti stavebního průmyslu a rostou tak ceny takřka všech komponent, které využíváme při stavbě montovaných dřevostaveb.

To nám nedalo jinou možnost, než výrazně zvýšit ceny námi nabízených výrobků, a to o 50 až 100 % (od 22. dubna 2021). Navíc je pravděpodobné, že na předkrizovou hladinu se ceny v nejbližší době nevrátí.

nárůst ceny dřeva 2021 Zdroj: Finviz.com

Problém je dlouhodobý

Tyto problémy se dotýkají mnoha odvětví a společností po celém světě. Ze zmíněných sociálních, ekonomických a geopolitických důvodů ceny surovin ve stavebnictví v posledním roce výrazně vzrostly a nadále rostou, což ovlivňuje celý dřevozpracující průmysl.

Odborníci se domnívají, že návrat k normálu ještě nějakou dobu potrvá. Zvýšená poptávka a omezené mezinárodní dodávky dřeva a dalších surovin budou mít i nadále vliv na dřevostavby, pokud jde o dodatečné náklady a zpoždění.

V této otázce chceme být vůči Vám, našim zákazníkům, zcela transparentní. Tuto situaci řešíme, jak nejlépe umíme: nakupujeme a skladujeme další dřevo, uzavíráme dohody s dodavateli surovin, ale vzhledem k nemožnosti předvídat budoucí události nemůžeme v nejbližší době garantovat návrat k nižším cenovým hladinám.

Jste pro nás prioritou

Slibujeme, že navzdory obtížné situaci na trhu budeme i nadále věnovat maximální pozornost našim základním hodnotám: uspokojování potřeb zákazníků, poskytování důkladných a smysluplných konzultací a zajištění vysoké úrovně služeb, protože to jsou hlavní pilíře naší firemní kultury.

Naší hlavní prioritou je poskytnout vám co nejlepší nabídku, proto neustále sledujeme trh a vyhodnocujeme jeho výkyvy, abychom na ně mohli vhodně reagovat. Rádi bychom vás ujistili, že nezneužíváme současné globální situace: jsme nuceni upravit ceny a bohužel s tím nemůžeme nic moc dělat. Doufáme, že chápete naše důvody a že děláme vše pro to, abyste vy, naši zákazníci, byli v každém ohledu spokojeni.







Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také ↓
♠ Co musíte zvážit, než začnete stavět celoročně obyvatelný dům?
♠ Zateplená dřevěná chata: Co je třeba zkontrolovat na jaře a v létě
♠ 5 největších chyb, když stavíte základy vaší chaty