Zateplená dřevěná chata: Co je třeba zkontrolovat na jaře a v létě

Bydlení v domě ze dřeva je čirá radost a všichni majitelé roubenek a montovaných dřevostaveb vám to potvrdí. Struktura dřeva pomáhá udržovat uvnitř budovy optimální atmosféru a teplotu, navíc dům přirozenou cestou reguluje vzdušnou vlhkost, v zimě hřeje a v létě chladí. Abyste si ale mohli těchto výhod užívat co nejdéle, je třeba pár věcí na jaře a v létě zkontrolovat. Jaké to jsou?

1.Jarní kontrola

Když všechen sníh roztaje a ustanou jarní deštíky, nastane čas zamyslet se nad pracemi, které je třeba ve vaší dřevostavbě provést, abyste udrželi její komfort. Především pak na kontrolu a případnou obnovu izolace, která vás bude chránit před dotěrným chladem a vlhkem.

Výhodou jara je, že máte celou sezonu před sebou a můžete se tak při nalezení problému pustit i do složitějších oprav a úprav i za pomoci odborníků, kteří se často musí objednávat několik měsíců dopředu. Stihnete díky tomu i složitější opravy opláštění nebo rekonstrukci či pouhé vyčištění komína.

Po skončení jarních dešťů je vhodné překontrolovat především střešní krytinu a okapy, které musí bezchybně odvádět vodu ze střechy a také odvod vody z okolí chaty, aby se kolem ní nevytvářely louže a voda nevzlínala ze základů do konstrukce.

Právě časté jarní deště mohou pomoci takovou netěsnost střešní krytiny odhalit a zároveň nám jaro dává dostatek času na opravu, než nastoupí podzim a zima, kdy už každá drobná vada může způsobit několikanásobně větší problémy.

Případné úpravy terénu můžete dělat buď sami, nebo je spojit s většími zásahy do vzhledu okolí chaty a objednat rovnou i služby zahradního architekta. Případné plánování i realizaci včetně nové výsadby či dosetí trávníku tak můžete stihnout ještě ten samý rok.

V jarním období se vyplatí pověnovat se i dřevníku a doplnit do něj dřevo, které ještě před příchodem další zimy stihne proschnout.

2. Letní úkoly

Léto je časem dovolených a u majitelů dřevěných domů a chat to znamená jediné - pokud nejsou zrovna v zahraničí, snaží se trávit většinu času na chatách se svojí rodinou a přáteli. To sice nezní jako ideální doba pro nějaké velké pracovní nasazení, ale řadu věcí je jindy než v létě obtížné odhalit a opravit.

V létě máte třeba unikátní možnost provést opravu kotle, pokud je vadný, nebo jej v případě potřeby zcela vyměnit. Možná si myslíte, že v létě nikdo kotel nepoužívá, a to je právě ta výhoda - můžete ho odstavit aniž byste přišli o komfort. Nezapomínejte také na to, že zima dříve či později přijde. A pak můžete litovat, že jste do své dřevěné chaty, nepozvali kromě přátel i řemeslníka.

Letní období vám také umožní provést inventuru všech oprav, které je třeba na vaší dřevěné chatě provést. Využijte tento čas ke zjištění stavu stěn, které je třeba opravit, škvír, které je třeba utěsnit či nátěrů, které je třeba obnovit. I trhliny v pracujícím dřevě jsou v této době snadno viditelné a nebude pro vás problém objednat potřebné produkty k jejich utěsnění.

Myslete také na stav rozvodů a instalace. 

údržba zahradního domku

3. Průběžné práce

Jaro a začátek sezóny jsou ideální dobou pro vyčištění a úklid vaší dřevěné chaty. Můžete například začít tím, že roztřídíte své věci a ty, které používáte nejméně, prodáte nebo darujete. Ušetříte tak místo, které můžete využít k jiným účelům.

Předtím, než ale důkladně vysajte vnitřky zásuvek a veškerý nábytek i všechny kouty, zapátrejte po známkách působení dřevokazného hmyzu, který kdyby se objevil, je třeba s ním zatočit co nejdřívve.

Začátek sezóny chataření je také ideálním časem na očistu nebo novou instalaci rolet a závěsů, které vás ochrání před zvědavými pohledy.

montované dřevěné domy

A platí to i pro venkovní zástěny, které vám pomohou udržet soukromí na terase i kdyby nebyla přirozeně chráněna před pohledy zvědavců.

Při správném uspořádání těchto prvků vám můžou sloužit i jako spolehlivý větrolam když máte chatu umístěnou na kopci, kde fouká. Na zahradě pro tento účel teď můžete naplánovat a vysadit  živý plot z rostlin, který bude plnit stejnou funkci a zároveň přispěje k estetickému vzhledu. Přemýšlet můžete i o výsevu nového trávníku.

Před začátkem léta je vhodné popřemýšlet i o instalaci a rozvedení automatického zavlažovacího systému či kapkové závlahy, které pomáhají šetřit vodu a zároveň zajistí, že i v době sucha se okolí vaší dřevěné chaty nepromění v nehostinnou poušť. Zvolit můžete buď variantu zakopanou v zemi, nebo i položenou na terénu, kterou je třeba před zimou uklidit.







Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Mohlo by vás zajímat ↓
♠ 6 tipů které musíte znát o větrání dřevostavby
♠ Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2
♠ Celosvětové změny na trhu nás nutí zdražit. Levné dřevo je v Evropě minulostí