Tipy na vytápění dřevostaveb

Celoročně obývané dřevěné chaty uprostřed upravené zahrady představují ideální variantu bydlení v klidu a rozjímání v souladu s přírodou. Styl, krása a komfort takového bydlení pro řadu z nás nepředčí žádný jiný typ bydlení.

Život v dřevěném domě vám bez pochyby zlepší mentální i fyzické zdraví. Jedním z důvodů, proč jsou dřevostavby zdravější než klasické domy je, že jejich vnitřní teplota není tolik ovlivněna teplotou okolního prostředí. Stabilní prostředí bez fluktuace teplot je jejich velkou výhodou.

V severních zemích a chladném klimatu hor poskytují dřevěné obytné domy přirozenou izolaci od zimy a šetří náklady na vytápění. I v nich se ale musí topit. Poradíme, co vzít v úvahu, když budete plánovat vytápění vaší dřevostavby.

Kvalitní dřevo

První věcí na které závisí, kolik v dřevostavbě protopíte, je materiál, ze kterého budete dřevostavbu stavět. Na druhu dřeva závisí, jak dobře bude izolovat a chránit vás před okolní zimou či naopak horkem. Na materiálu nešetřete a při výběru preferujte kvalitu. 

* Pro stavbu dřevěného srubu vybírejte správné dřevo

* Používejte správné dřevo a dřevěné materiály (desky apod.)

* Kvalitní dřevo udrží uvnitř budovy teplo i při nízkých teplotách

* Budete mít nižší nároky na otopnou soustavu

* Snížíte náklady na vytápění

dřevěné domy a chaty

1. Krb

Krb k dřevěnému srubu patří a dodává mu unikátní a exkluzivní vzhled. I kdybyste v něm netopili. Vedle estetiky ale dokáže na jaře a podzim prodloužit dobu, než zapnete hlavní zdroj tepla v domě. Je to tradiční způsob vytápění, který se v dřevěných domech využívá po tisíciletí.

Používat k vyhřátí místnosti otevřený oheň je způsob starý jako lidstvo samo. A také patří k jedněm z nejlevnějších způsobů, jak se v chladných měsících ohřát. Pokud máte v zahradě vzrostlé stromy, nebo máte roubenku blízko u lesa, snadno najdete topivo i zadarmo. Nemusíte stromy kácet, stačí sbírat popadané suché větve. Ty nejčastěji padají ze stromů na podzim, kdy je i nejlepší čas udělat si malou zásobu na chladnější večery.

Pálení dřeva v krbu ale má i jednu negativní stránku a tou je kouř. Pokud nemáte čistý komín, nebo je špatný tlak, nejdřív, než komín začne táhnout, se vám může kouř valit i do místnosti. A i když stoupá komínem, příliš hustý kouř z vlhkého dřeva také dokáže štiplavě zamořit i okolí vašeho domu. Otevřený oheň také představuje riziko požáru a proto se, dokud hoří, od něj nesmíte příliš vzdálit.

* Krb je tradiční metoda vytápění.

* Umožní vám využívat dřevní odpad spadaný ze stromů.

* Sbírání větví na podzim vám ušetří za vytápění v zimě.

* Pravidelně kontrolujte komín abyste snížili riziko zakouření místnosti i požáru.

2. Přímotop

Elektrické přístroje jsou na vytápění dřevostaveb populární volbou. Jedná se sice o poměrně drahý druh vytápění, ale na druhou stranu vám na rozdíl od topení pevným palivem do domácnosti nepřinese žádný kouř ani riziko požáru.

Neznečišťuje okolní prostředí a je mnohem bezpečnější. Také vyžaduje mnohem méně prostoru a ušetříte i na opravách a údržbě komína. Přesto, pokud je elektrické vytápění hlavním zdrojem tepla u vás doma, je záhodno pravidelně přístroje kontrolovat a čistit od prachu, aby se zaručila bezpečnost a bezporuchový chod.

* Elektrické vytápění je ekologickou variantou

* V okolí vašeho domu neznečišťuje ovzduší

* Vyžaduje méně prostoru než krb

* Riziko požáru je takřka minimální

* Je důležité udržovat elektrické přímotopy v perfektní kondici

3. Podlahové vytápění

Sálavé teplo z podlahového topení je mnohem zdravější než teplo konvekční (horkovzdušné). Při výběru topení do dřevostavby můžete zvolit i kombinaci sálavého tepla z podlahy nebo panelů na stropě či stěnách a klasického konvekčního z krbových vložek, krbových kamen či klasického krbu. U sálavých zdrojů se teplo nejdříve přenese na strukturu chaty a toto teplo je pak vyzařováno na objekty a lidi uvnitř místnosti.

Nepůsobí přímo, jako kupříkladu teplo z krbu. Sálavé teplo je pro kontrolu teploty v místnosti mnohem lepší, protože nevíří prach a jeho rozprostření po místnosti nevyžaduje proudící vzduch, tedy není blízko zdroje (krbu, kamen) mnohem tepleji než ve vzdálenějších místech a nevzniká průvan. Teplo se také díky nahřátí stěn a objektů udrží v dřevěném domě déle než když se ohřívá pouze vzduch.

Při volbě vytápění pro vaši dřevěnou chatu, srub či roubenku vezměte v potaz tvar, design a rozměry vašeho domu, kvalitu použitého dřeva, tloušťku stěn a dodatečné izolace a také další faktory, jako je dostupnost topiva či elektřiny. Když zvolíte správně, nebudete mít vysoké náklady na vytápění a nebudete znečišťovat životní prostředí.

 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Mohlo by vás zajímat ↓
♠ 6 tipů které musíte znát o větrání dřevostavby
♠ Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2
♠ Nejlepší dřevostavby pro celoroční bydlení do 500 000 Kč
♠ Nejlepší dřevostavby a montované domy na klíč do milionu