I dřevostavby svépomocí mohou vydržet stovky let. Důležitá není cena dřevostavby, ale péče.

To, že se v současnosti staví především z jiných materiálů, nás podvědomě vede k názoru, že dřevo nic nevydrží. Opak je ale pravdou. Dřevo je nejstarší stavební materiál vůbec a využívá se po tisíciletí ke stavbě domů, ale i mostů či přehrad. A to doslova po celém světě. Prastaré dřevěné domy dodnes plní svou funkci kupříkladu v USA, Kanadě, Skandinávii či Rusku, kde běžně můžete narazit na domy ze dřeva i 600 až 700 let staré. A co se výdrže týče, zdatně konkurují zděným stavbám.

Tisíciletý pětipatrák

Pravděpodobně nejstarší dřevostavbou světa je chrám Horyuji v Japonsku, který pochází ze sedmého století našeho letopočtu. To, že přežil více než 12 století, je malý zázrak. Nejedná se navíc o žádný přízemní bungalov, ale o pětipatrovou výškovou stavbu - pagodu. A to vše v zemi, kde jsou časté nejen monzuny, ale i zemětřesení.

Jen o sto let mladších je pak celých 26 dalších staveb v tomto komplexu. Že se jedná o nějaké specifikum klimatu japonských ostrovů nebo snad speciální druh dřeva, který použili? Tím to není. Důkazy, že dřevostavba dokáže vydržet déle, než leckterý zděný dům, najdeme i u nás. Jestli nevěříte, navštivte Broumov a jeho dřevěný kostelík z 15. století, nebo i jiná místa v českém pohraničí či na Slovensku, kde se v horských podmínkách dochovala řada staveb, které vás o dlouhověkosti dřevostaveb snadno přesvědčí.

Vydrží i moderní materiály jako porobeton či sádrokarton přes 500 let? O tom můžeme jen spekulovat. U dřeva je ale dlouhověkost nezvratný fakt. 

stará roubenka

Ustojí, co jiné ne

Dřevěné domy mají určité klíčové vlastnosti, které je činí v některých případech i násobně odolnější, než ty zděné. Jedním z nich je pevnost a pružnost dřeva. Ta projevuje skvělou službu především v seismicky aktivních oblastech. Zatímco zděné materiály mají při vibracích tendenci praskat a bortit se, dřevěným domům otřesy v podstatě nevadí. Známé jsou i dřevostavby, které vydrží zemětřesení o síle 8.5 stupně Richerovy škály.

Video z testování jednoho z nich naleznete zde. Ani vítr nemusí být problém. Holandští architekti ze studia Borren Staalenhoef Architecten BV vsadili na dřevostavbu při návrhu domu, který měl podle zadání vydržet hurikán třetí kategorie, tedy vítr dosahující až 207 km/h. Povedlo se, a dům šel navíc z připravených dílů postavit za dva dny!

Také klasická představa, že dřevostavba snáz shoří, než zděný dům, je mylná. Díky tomu, že dřevo hoří předvídatelně a stabilní rychlostí, vám může dřevostavba při ohni dokonce zachránit život. Kupříkladu dřevěné trámy nemají tendenci se kroutit jako kov a po pokrytí zuhelnatělou vrstvou už dál neztácí pevnost a stanou se téměř nehořlavými.

Také dřevěná okna vydrží mnohem déle těsnit, než okna plastová. Alespoň to tak vypadá v testu, kde vedle sebe zapálí dům ze dřeva a tvárnic a měří čas. Jak můžete vidět zde, shoří oba, ale dřevěný dům rozhodně nepadne první.

dřevěné domy a chaty

Samotná vlhkost nevadí

Achilovou patou dřeva je vlhkost. Samotná voda mu sice nevadí, jak dokládají třeba pravěké pozůstatky dřevěných staveb na dně rakouského jezera Attersee, nebo nám bližší dubové piloty hráze rožmberských rybníků na Třeboňsku.

Problém ale je, když kvůli dlouhotrvající vlhkosti dřevo napadnou plísně, hniloba a dřevokazné houby či hmyz. Právě k odvrácení této hrozby se směřuje i většina péče, kterou dřevostavba vyžaduje. A v důkladné impregnaci dřeva, odizolování a jeho ochraně před vlhkostí také spočívá klíč k dlouhověkosti dřevostaveb.

 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.


⇓ Mohlo by Vás zajímat: ⇓
♠ Realizace našich staveb

♠ Nejlepší YouTube kanály o dřevostavbách a stavění srubů. Část 1
♠ Nejlepší YouTube kanály o dřevostavbách a stavění srubů. Část 2
♠ Severská borovice: tradiční materiál pro finské dřevěné domy k trvalému bydlení