Severská borovice: tradiční materiál pro finské dřevěné domy k trvalému bydlení

Mrazivá Skandinávie je původním domovem dřevostaveb hned z několika důvodů. Prvním z nich je fakt, že dřevostavby byly pro místní obyvatele díky svým skvělým vlastnostem tím nejpraktičtějším řešením. Druhým důvodem je pak severské dřevo, které tu roste, a které se od toho našeho liší v mnoha ohledech. Věnovat se v tomto článku budeme především dřevu severské borovice, které patří k nejodolnějším z měkkých dřev Evropy, a pro stavbu dřevěných budov je snad nejpraktičtějším materiálem.

Je těžší a pevnější

Severská borovice je těžší, robustnější a odolnější než běžná borovice naší zeměpisné šířky. Vliv na to mají především tuhé klimatické podmínky v nichž roste. A také to, že roste výrazně pomaleji, což má vliv především na zvýšenou hustotu dřeva. Ve srovnání s naší borovicí má severská borovice méně větví, což přispívá k dobrým možnostem zpracování díky tomu, že má i méně suků.

Produkuje také méně pryskyřice a její dřevo má vyšší hustotu letokruhů, dřevo je pevnější, těžší a tvrdší. Severská borovice má tmavé jádro, které u naší jedle či smrku nenajdete a celkově i základní barva dřeva je tmavší. Její barva v interiéru vytváří zvláštní a uklidňující atmosféru.

Vydrží déle

Tyto vlastnosti zaručují dřevostavbě delší životnost a trvanlivost, než jakou by měla, kdyby byla postavena z u nás rostoucích běžně dostupných dřevěných stavebních materiálů. Vyšší hustota ale dřevo severské borovice chrání i před hnilobou a plísní. To je obzvláště důležité pro celkovou pohodu a pohodlí, lepší termoizolační vlastnosti, a také pro zdraví lidí žijících v domě z tohoto materiálu.

I toto odolné dřevo je ale stavební materiál, který se stejně jako všechno ostatní v přírodě mění v čase a reaguje na různé podmínky. Proto například potřebuje více pozornosti a péče než stavba z kamene, betonu či cihel. Pokud ovšem majitel pečlivě sledujte svůj dům po celou dobu jeho životnosti, a řádně o něj pečuje, dokáže se dřevostavba ze severské borovice, co se týče životnosti, stavbě z konvenčních materiálů vyrovnat. 

Zahradní domek, altán

Ideální pro relaxaci - krásně voní

Severská borovice patří k dřevům, které se využívají i v aromaterapii. Ti, co navštívili Skandinávii určitě potvrdí, že místnosti ze severské borovice naplňuje jemná relaxační vůně, kterou dřevo vypouští. Tuto vůni využívají i někteří výrobci parfémů a svíček pro nastolení té správné relaxační atmosféry v domech z jiných materiálů.

Podobnou vůni má v Evropě snad jen vzácná alpská borovice Limba, kterou lyžaři znají z Tyrolských horských chat. I ta má díky nehostinnému alpskému prostředí kvalitní a pevné dřevo vhodné ke stavbě, je ale o poznání vzácnější, nedostupnější a mnohem dražší.

Vyplatí se

Koupě dřevěného domu ze severské borovice je ve srovnání s jinými stavebními konstrukcemi levnou investicí. Šetříte nejen čas potřebný na výstavbu, ale i fiance. Díky tomu můžete ušetřit velkou část nákladů a investovat naopak do dalších výhod. Třeba do pohodlného vybavení, dřevěné terasy, zbyde vám na zahradní domek, dřevěnou garáž, či přístřešek pro vaše auto.

To všechno patří k výhodám bydlení v dřevostavbě a výrazně zlepšuje kvalitu vašeho života. Srub ze severské borovice je i ekologická volba. Dřevo je udržitelný stavební materiál, jehož použití nepoškozuje přírodu ani lidské zdraví.

Na rozdíl od dražšího a vzácného tropického dřeva není pomalu rostoucí severská borovice vzácným stromem, který by byl v přírodě ohrožen. Těžba lesů v severní Evropě je regulována a řízena zákonem a stromy jsou pravidelně vysazovány tak, aby byla těžba trvale udržitelná a nepoškozovala přírodu. V místě, odkud pochází naše dřevo, roste podíl lesů každý rok. 

 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Mohlo by vás zajímat ↓
♠ 5 největších chyb při stavbě chaty
♠ 6 tipů které musíte znát o větrání dřevostavby
♠ 5 největších chyb, když stavíte základy vaší chaty
♠ 5 zimních chyb, které zkracují životnost zahradního domku