5 zimních chyb, které zkracují životnost zahradního domku

Dřevo je v mnoha ohledech dokonalý přírodní materiál. Jenže za nepříznivých podmínek také poměrně rychle podléhá rozkladu. V mrazivých oblastech zeměkoule a v horských oblastech jsou kvality dřeva pro stavbu obydlí vyzdvihovány od nepaměti. Odolnost a tepelně-izolační vlastnosti dřevostaveb jsou v takovém prostředí těžko překonatelné.

V mírnějším podnebí ale už tak dobrou pověst nemají. Může za to především vliv vody. Zatímco mráz a sníh dřevěný zahradní domek snáší velmi dobře, voda a vlhkost může jeho odolnost narušit a způsobit napadení dřevokazným hmyzem, houbami a plísněmi. Dejte si pozor, abyste neudělali těchto sedm chyb, které mohou v realitě českých zim dřevěný zahradní domek potrápit. 

1. Pozor na vlhkost

Klasická česká zima už dávno není ta ladovská, zachumelená. Spíš se místo mrazu a sněhu střídá déšť s oblevou. Právě vlhkost dřeva přitom snižuje jeho odolnost nejvíc. Když ve dřevě vystoupá vlhkost na 15-20 % začínají degradační procesy a váš zahradní domek mohou napadnout dřevokazné houby a plísně.



Při stavbě zahradních domků proto dbejte na to, abyste správně uložili všechny dílce podle návodu. Speciální konstrukční systém exponovaných částí včetně oken a dveří zaručuje, že voda steče po povrchu a nebude zatékat na místa, kde být nemá. Když udržíte vlhkost dřeva do 15 %, vydrží vám zahradní domek prakticky na věky.

2. Porušená střecha a okapy

Při konstrukci zahradního domku myslíme na to, aby byl přesah střechy do okapu dostatečný, díky čemu padající déšť nebude smáčet fasádu. Pokud máte zahradní domek s pergolou, myslete i na ochranu nosných sloupků. Základem je střešní krytina v perfektní kondici a správně nainstalované okapy a svody, které odvedou dešťovou vodu i tající sníh od budovy.

jak udržovat dřevostavbu v zimě

3. Neupravené okolí

Je váš zahradní domek na svažitém terénu? Nevyrovnali jste kolem něj terén a neudělali v jeho okolí drenážní štěrkový pás? Pak riskujete, že se při tání sněhu nebo prudkých deštích dostane voda až na fasádu. To samé platí i pokud místo štěrku má dřevěný zahradní domek kolem sebe dlažbu či beton. Od nich se mohou dopadající dešťové kapky rozstřikovat a pravidelně smáčet stěny stavby. Pozor si dejte i na vegetaci, která může držet vlhkost v okolí zahradního domu a její listy mohou odrážet dešťové kapky na stěny domku.

4. Nízký sokl či vysoká tráva

Kapiláry, které přirozeně vedou vodu stromem od kořenů až k listům, fungují i po pokácení stromu. Masivním dřevem proto vzlíná voda poměrně dobře. Kvůli tomu se většinou dřevěný materiál nestaví níže než 30 cm nad zemí, ale na kamennou, betonovou či jinou nevodivou patku či sokl. A stejně tak by to měl mít i váš zahradní domek.

♣ Tohle je také super: Zahradní domky na nářadí: Co udělat, aby vše fungovalo i na jaře?⇐

A to i v případě, že se jedná o jednoduchý zahradní domek pro děti či dřevěný zahradní domek na nářadí. Myslete na to i pokud kolem dřevostavby plánujete vyšší travní porost či jinou vegetaci. Vyplatí se o její plánovanou výšku patky či sokl zvýšit, nebo jen dbát na to, aby byla tráva vždy patřičně posečená.

5. Chybějící nátěr či impregnace

Minimálně jednou za 5 let pravidelně obnovte nátěr stavby vhodným impregnačním prostředkem. Pamatujte ale na to, že ani sebelepší lazura či olej nedokáže dřevo chránit, pokud není domek řádně postaven podle návodu.

Zahradní domek, altán


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Mohlo by vás zajímat ↓
♠ 5 největších chyb při stavbě chaty
♠ 6 tipů které musíte znát o větrání dřevostavby
♠ 5 největších chyb, když stavíte základy vaší chaty