Zahradní domky na nářadí: Co udělat, aby vše fungovalo i na jaře?

Dřevěné zahradní domky na nářadí jsou perfektním doplňkem každé zahrady. Nářadí se vám díky nim nepovaluje v garáži nebo sklepě, kam nepatří. Plní také estetickou funkci a přes léto v nich můžete relaxovat, nebo vám poskytnou zázemí při nepřízni počasí. Řada lidí ale tápe v tom, co dělat, aby nářadí v nich uložené přečkalo mrazy bez úhony. Přinášíme vám pár tipů, které to zajistí.

Zateplujte, ale s rozumem

Řada lidí si myslí, že dřevěné zahradní domky bez dodatečného zateplení promrznou na kost. Není to pravda. Dřevo má výborné izolační schopnosti a když je domek správně navržen, interiér se ohřívá solárními tepelnými zisky skrze izolovaná okna. A bude v něm vždy mnohem tepleji, než venku.

Pokud přeci jen přemýšlíte o zateplení, volte raději zahradní domky zateplené už z výroby, s dvojitými stěnami vyplněnými minerální vatou. Tento systém Pineca používá i pro celoročně obývané dřevěné chaty a dřevěné rodinné domy a srubový zahradní domek promění v celoroční.

Pokud byste na montovaný zahradní domek jednoduše přilepili polystyrenovou fasádu, riskujete, že ve stěnách vlivem špatné paropropustnosti bude kondenzovat pára, a pustí se do nich hniloba, plíseň a dřevokazné houby. Ty vám dřevěný zahradní domek úplně zničí.

Nářadí zabezpečte

O klasické ruční nářadí se vůbec nemusíte bát. I kdyby přimrzlo, nic se mu nestane. Pokud chcete být perfekcionisty, před zimou ho vyčistěte a natřete dřevěné rukojeti lněným olejem a ocelové části postříkejte voděodpudivým multifunkčním sprejem.

Podobně jednoduchá je i péče o elektrické sekačky, pily a křovinořezy. Ani těm zima neuškodí. Pokud ale používáte dřevěný zahradní domek jako sklad pro benzinové stroje, rozhodně je nenechávejte tak, jak vám po podzimu z ruky vypadly. Buben sekačky důkladně očistěte od zbytků trávy, je totiž kyselá a urychlovala by korozi. Vylijte nebo vyjezděte i starý benzin, protože ten přes zimu rozhodně nevydrží.

Stačí nechat ji běžet na volnoběh tak dlouho, až motor sám zhasne. Dolijte i olej až k rysce, aby v něm byly všechny potřebné části ponořeny a nehrozila jejich oxidace a na jaře ho vyměňte za nový. Pak už stačí, aby byla sekačka v suchu a moc se na ni neprášilo. Pokud ale máte sekačku se startovací baterií, musí být bezpodmínečně v temperované místnosti. Stejně tak i baterie k akunářadí. Případný mráz by je totiž na dobro zničil.

Zahradní domek, altán

Nátěry vezměte domů

Bezpodmínečně odvezte i všechny plechovky s barvami, lazurami a mořidly. Hrozí totiž, že by se přes zimu oddělily jednotlivé složky a na jaře by tyto nátěry ani po důkladném promíchání neplnily svoji funkci. Pokud je nemáte kam dát, raději je někomu darujte. Je to lepší, než je na jaře vyhazovat. V domku neskladujte ani staré palivo či propan-butanové lahve. To vše musí pryč.

Zkontrolujte střechu

Předtím, než dřevěný zahradní domek zazimujete, vemte si štafle a zkontrolujte střechu, jestli je střešní krytina řádně upevněná a nehrozí, že při jarním tání, nebo vytrvalých deštích proteče. Důkladně vyčistěte i okapy a okapové svody. Mohly by se totiž ucpat, v zimě by se na nich mohly tvořit nebezpečné rampouchy, které by mohly okapy poničit a na jaře při tání by voda tekla na fasádu a mohla by ji poničit.

Zkontrolujte zahradní domek i zvenku

Než necháte zahradní domek na pospas závějím, zkontrolujte i těsnění, Především kolem soklu, ale i v místě, kde máte prostupy energií a vody. Pokud je těsnění popraskané či zteřelé, či tmel vydrolený, odstraňte ho a přetěsněte. Podobně prohlédněte a případně přetěsněte i těsnění oken a dveří.


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Mohlo by vás zajímat ↓
♠ Tipy na vytápění dřevostaveb
♠ Zimní péče o dřevěný přístřešek na auto
♠ 
6 tipů které musíte znát o větrání dřevostavby