Zimní péče o dřevěný přístřešek na auto

Myslíte si, že dřevěné garážové stání nepotřebuje zimní údržbu? Naopak. Právě v zimě ji potřebuje nejvíc z celého roku. A nejde jen o odhrnování sněhu, který musíte dostat vedle všech příjezdových cest a chodníků i z parkovací plochy a jejího nejbližšího okolí. 

Začněte důkladnou prohlídkou

Než udeří ty nejsilnější mrazy, pořádně dřevěné garážové stání prohlédněte. Zanedbaná údržba totiž mohla způsobit, že tato zahradní stavba není v top kondici. Nejhorší není to, že by se mohla pod tíhou sněhu zřítit. Horší je fakt, že pod dřevěné garážové stání se staví auto a někdy i několik aut. U někoho i psí bouda. Takže byste rázem přišli nejen o přístřešek na auto, ale i o tohle všechno dohromady.

Prohlédněte proto důkladně všechny trámy po stopách poškození a také střechu, jestli se neodchlipují šindele, či není poškozený okap. Tohle všechno musí fungovat bezchybně. Dlouhodobě zatékající voda totiž umožní napadení dřeva dřevokaznými houbami a plísní, které životnost stavby podstatně zkrátí.

Neodkládejte opravu

Jakmile na nějaké nedostatky narazíte, okamžitě je opravte. Nikdy totiž nemůžete vědět, jaké počasí se přižene, aby situaci ještě zhoršilo. Kupříkladu silné sněžení následované deštěm může celou strukturu, pokud je poškozená, poslat k zemi. Proto bez čekání vyměňte poškozené trámy a sloupy, neváhejte vylézt na střechu a tmelem přilepit plandající bitumenovou šindel, nebo dotáhnout šroubek u hliníkové střešní krytiny.

Nabídka přístřešků na auta

Uvolněte okapy

Okapy a okapové svody jsou velmi důležitou součástí, kterou by mělo každé dřevěné garážové stání mít. A podobně jako u dřevěného rodinného domu, i tady se vyplatí postarat se o jejich stoprocentní funkčnost a čistotu. Nahromaděné nečistoty a špína, které by je ucpaly, by mohly způsobit, že by voda ze střechy v zimě neodtékala, ale přetékala. To by vedlo k výskytu nebezpečných rampouchů a v době tání by se pod tíhou ledu mohl odtrhnout i samotný okap.

→ TIP - Jak vybrat přístřešek na auto či na dřevo ←

Když zima udeří

Příprava je jedna strana mince, druhá je praxe, když se něco skutečně děje. Připravte si proto před zimou vhodné sněžné hrábě, kterými budete moci v případě potřeby strhávat ze střechy dřevěného garážového stání sníh.

Důkladně také odhazujte příjezdovou cestu, přístřešek a jeho nejbližší okolí. Ani jeho dřevěným sloupům by neprospívalo, kdyby byly dlouhodobě součástí přimrzlé sněhové kupy. Stání byste měli vždy vyčistit tak, aby navátý sníh dosahoval maximálně na hranici zastřešené plochy, nikoliv až k nosným sloupům.

dřevěná garáž


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Podívejte se také ↓
♠ 7 kroků jarní péče o zahradu
♠ Zahrada u srubu a roubenky: Jak ji založit
♠ Nové montované domky SARA a SOPHIA - elegance a modernita