7 kroků jarní péče o zahradu

Příroda má do úplného probuzení ještě hodně daleko, ale pokud si chcete v létě užívat zahradu v plné kondici, je třeba začít s přípravou co nejdříve. A právě teď je vhodné si vše naplánovat a pustit se pomalu do díla. Předtím, než se rozpučí jarní květy, je třeba se pověnovat trávníku, stromům, keřům, pohnojit záhony a odzimovat nářadí a zahradní domek.

1. Sekejte, až když nemrzne

Jestliže máte trávník ještě promrzlý, nechoďte po něm a ani ho nesekejte. Jakmile se ale teploty vyšplhají dlouhodobě nad nulu, nemrzne ani v noci a trávník se zazelená, vrhněte se na něj. Nejdříve vyčešte hráběmi spadané listí, kameny a větve. Poté je třeba trávu lehce sestřihnout sekačkou, zhruba o třetinu výšky.

Pokud se vám v trávníku objevuje mech, postříkejte ho speciální směsí proti mechům nebo roztokem zelené skalice, která mech zahubí. Pak nechte trávník zhruba čtrnáct dní odpočívat. Během této doby si už ale připravte vertikutátor a křemičitý písek, který budete následně potřebovat. Zhruba čtrnáct dní od aplikace zelené skalice trávník zvertikutujte, tedy prořízněte travní drn do hloubky zhruba 3 až 5 mm a trávník prohoďte křemičitým pískem.

Tím zpřístupníte kořínky kyslíku a živinám a vyčešete z trávy travní plsť. Jestli křemičitý písek nepoužíváte, rozhodně se ho nebojte. Pomáhá jako drenáž v těžkých půdách a trávě náramně vyhovuje. Kupříkladu na golfových hřištích roste tráva ze zhruba 20 centimetrové vrstvy takového písku a díky lehkosti půdy se tráva snadno rozrůstá do stran. Netvoří jednotlivé drny, ale pokrývá povrch souvislou vrstvou.

Pokud objevíte holé místo, je právě teď ideální doba na jeho dosetí, nebo dokonce na založení trávníku nového. Předtím, než se vše rozpučí, je vhodné trávu i pohnojit.

2. Proklestěte stromy

Jarní omlazující sestřih potřebují skoro všechny dřeviny. U keřů a živých plotů se nebojte střihnout trochu víc, zhruba 20 centimetrů pod ideální výšku, to je tak akorát. Brzy zase dorostou a budou silnější a hustší. U stromů postupujte podle nároků dané odrůdy, každá totiž požaduje přeci jen trochu jinou péči.

Obecně ale platí, že je stromy před jarem třeba proklestit a odstranit plané výhonky. Začít můžete u drobného ovoce a přehuštěných jádrovin, peckoviny ale neřezejte. Ledaže byste si chtěli udělat rouby pěkných zdravých stromů, popřípadě řízky drobného ovoce pro zakořenění. Rány stromů potřete hojivým stromovým balzámem či štěpařským voskem.

Do konce března je také vhodný čas na případnou aplikaci chemie proti škůdcům a chorobám (padlí, strupovitosti, obalečům apod.).

Zahradní domek, altán

3. Promyslete sadbu

Předtím, než začnete na záhonky sázet, je vhodné půdu zkypřit a pohnojit. K tomu se hodí kupříkladu kompost či jiné organické materiály. Můžete použít jak přírodní hnojivo, tak chemické, které vám v mnohém usnadní práci - třeba fosfátové sklo, které vyživuje květiny i plody až dva roky.

Tím, že začnete pracovat s půdou dokud je vlhká, si usnadníte pozdější zalévání. Při plánování zahrady můžete zakomponovat i moderní vyvýšené záhony a další prvky, které už ve chvíli, kdy bude vegetace v plném proudu, založíte jen stěží. Pokud se rozhodnete pro ranou zeleninu nebo třeba letničky, pokryjte záhony fóliovými nebo skleněnými kryty, aby se půda stačila prohřát.

Pokud změníte dispozici zahrady, nezapomeňte změnit a naplánovat i závlahu. Dokud není v permanentím použití, zkontrolujte těsnost systému a tlak vody a pomalým napouštěním vody vyplavte z hadic nečistoty, které by mohly ucpat trysky.

4. Připravte si nářadí

Odzimujte sekačku a důkladně nabrušte její nože. S tupými břity byste totiž trávu neodřezávali, ale uráželi, třepila by se a byla by náchylná k žloutnutí, usychání a houbovým chorobám. Benzinové stroje očistěte a zkontrolujte, promažte lanovody a všechny pohyblivé části.

Poté by mělo stačit zkontrolovat svíčku, naplnit do nádrže nové palivo a stroj by měl naskočit. Pokud jste na podzim nádrž nevyčerpali a nepřidali do benzinu stabilizátor, bez milosti starý benzin vylejte. Ruční nářadí očistěte od zbytků zeminy, nabruste rýče a motyky a zrezivělé části oškrábejte smirkem. Proti vlhkosti je vhodné natřít kovové a dřevěné části olejem. 

Nabídka přístřešků na auta

5. Odzimujte jezírko

Rybníček, či jezírko nejdříve důkladně očistěte a pak přidejte do vody startovací bakterie. Zkontrolujte i přítok a odtok vody. Pokud se neplánujete koupat už na jaře, na odzimování zahradního bazénu je ještě čas.

Jestliže ho ale nemáte a plánujete, je právě teď nejlepší okamžik. S trochou štěstí totiž stihnete veškerou přípravu včetně kopání a osazení bazénu tak, abyste se v něm už letos mohli koupat. A mohli byste stihnout i výsev trávníku okolo bazénu.

6. Odzimujte nábytek a terasu

Teplých dní teď bude jen přibývat a tak není na škodu pověnovat se i dřevěným terasám a zahradnímu nábytku. Povrch nábytku lehce omyjte a jemně ošmirglujte a naneste na něj ochranný nátěr. Podle druhu dřeva můžete použít i vhodný olej či balzám.

Olejem ošetřete i kovové části. Bezúdržbový hliník stačí jen omýt a osušit, ale reznoucí kovové části nábytku je třeba osmirkovat a natřít antikorozní barvou a přelakovat. Dřevěnou terasu před napuštěním ochranným olejem důkladně očistěte pomocí smetáku, nebo tlakového čističe. U něj ale nezapomeňte nastavit jen nízký tlak (maximálně 1,5 PSI), abyste si terasu nepoškodili a pak ji nechte proschnout. 

7. Odzimujte zahradní domek

Předtím, než svůj dřevěný zahradní domek začnete zase naplno využívat, proveďte jeho zevrubnou inspekci. Začněte pěkně od podlahy a pokračujte směrem nahoru. Zaměřte se především na poškození, které vám na zahradním domku mohla napáchat zima, ale nepodceňujte ani pilnou práci hmyzu či hlodavců, kteří mohli útulný dřevěný zahradní domek využít jako své zimoviště. Nejdřív zkontrolujte, zda správně funguje odvodnění okolo dřevostavby a zda přebujelá vegetace nedosahuje až na fasádu domku a nesvádí na něj dešťovou vodu.

Pak se vrhněte na inspekci domku jako takového. Základním principem je najít každou skulinu, která mohla nově vzniknout a ucpat ji tak, aby se tudy dovnitř nedostávala voda ani další nezvaní návštěvníci. Zaměřte se i na prostory kolem oken a dveří. Poté důkladně prověřte uchycení okapů a svodů dešťové vody a ověřte jejich funkčnost.

Jejich dlouhodobá netěsnost by mohla výrazně a nenávratně dřevěný zahradní domek poškodit. Pak zkontrolujte i střešní krytinu, kterou mohl poničit vítr či sníh. Netěsnost střechy by mohla být pro váš dřevěný zahradní domek úplně fatální. Jednou za pár let je vhodné prohlédnout i dřevěnou fasádu a případně obnovit její nátěr.

 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Podívejte se také ↓
♠ Jak vybrat přístřešek na auto či na dřevo
♠ Nejlepší dřevostavby a montované domy na klíč do milionu
♠ Zahradní domky na nářadí: Co udělat, aby vše fungovalo i na jaře?