Škvíry mezi srubovými dílci: Kdy se objevují a kdy je to problém?

Montované dřevostavby, ať už dřevěné montované domy nebo montované chaty lze instalovat kdykoli během roku. Na podzim, na jaře i v zimě máme stále plno práce. Pak přichází na řadu léto, nejteplejší měsíce roku, jako je červenec a srpen. A někteří čerství majitelé dřevostaveb se vyděsí, jak dřevo začne pracovat a objeví se škvíry.

Sice se záměrně snažíme vybírat dřevo z jádra stromu, které je kvalitnější a méně náchylné ke smršťování, a skutečně se na délku příliš nesráží. Za čas od instalace do léta se však může smrštit na výšku a objeví se škvíra.

Kde se tyto mezery berou, proč vznikají a není to problém materiálu nebo konstrukce? No, často je na tyto otázky velmi snadné odpovědět a jiný důvod je opravdu výjimka. Roztahování a smršťování v závislosti na teplu a vlhku je přirozená vlastnost dřeva a nevyhne se tomu žádný obyvatel montované dřevostavby z masivního dřeva.

Něco je přirozené, něco ne

Tím, jak budete přistupovat k samotné výstavbě ale můžete tuto přirozenou vlastnost buď podpořit, nebo naopak mírně potlačit. Zároveň to, co uděláte se srubem během instalace, může skutečně výrazně ovlivnit jeho pozdější fungování. Bavíme se zde především o omezení přirozeného pohybu dřevěných částí. Běžné a žádoucí jsou například malé mezery, které mají poskytnout prostor pro roztažnost.

Pokud tyto mezery vyplníte, v rozporu s montážním návodem zvednete okna nebo dveře, přidáte dřevěné lišty, dřevo se nemůže chovat přirozeně. Problémy hrozí i když ke stěnovému dílci přivrtáte rám dveří nebo okenní obložení. To může způsobit stejné problémy.

S policemi opatrně

Nepříjemnosti může způsobit zkrátka cokoli, co upevní stěnové dílce na jednom místě a zabrání jim v pohybu. Stačí, když špatně přimontujete konzolu či police. Zdá se to jako banalita, ale v krajním případě to skutečně může způsobit vznik zbytečných prasklin. Cokoliv můžete, připevňujte raději k jednomu stejnému stěnovému dílci, než ke dvěma. To umožní snadné rozpínání a smršťování dřeva, vámi přidělaná polička tomu nebude bránit.

Při instalaci rozměrnějších tabulí, desek či konzol na elektroniku dbejte vždy pravidla, že nic nepřidělávejte přes dva samostatné stěnové dílce. Pracujte s přirozeností dřevostavby, nikoli proti ní, a umožněte volný pohyb každého dřevěného dílce.

Každý dřevěný srub, zahradní domek, či montovaný dřevěný dům se pohybuje, ať už pochází od jakéhokoli výrobce. Nezáleží na tom, zda se jedná o silné nebo tenké dřevo. Za vše mohou kapiláry, které si můžete představit jako dlouhé slámky uvnitř dřevní hmoty. Ty nasávají vzdušnou vlhkost, když je vlhko, nebo vysychají a smršťují se, když je teplo. 

V živém dřevě vedou vláhu od kořenů k listům v korunách a dřevo tuto schopnost nikdy neztrácí. Jediným způsobem, jak to omezit pro optimální výkon, je ošetřit dřevostavbu vysoce kvalitním nátěrem. Ten zabraňuje vlhkosti aby do dřeva vstupovala a udržuje její konstantní hladinu ve dřevě. Nedochází tak k výkyvům vlhkosti dřeva a tedy i objemovým výkyvům.

Dřevo je prostě takové

Jakmile jako majitelé dřevostavby prožijete jeden jediný rok a všechna roční období se vystřídají, budete vědět, co můžete od své dřevostavby očekávat. Jakmile rok proběhne, zákazníci se už s těmito problémy neozývají. Buď svůj srub ošetřili správně, nebo jejich problémy pominuly. Pokud tedy i vy máte obavy, že s vaší dřevostavbou něco není v pořádku, zkuste nejdřív odhalit příčinu.

Navrtali jste vruty někam, kam jste neměli? Sešroubovali jste stěnu napevno pomocí těžké police či konzole? Vyplnili jste dilatační mezery, které měly zůstat otevřené? Než se obrátíte na dodavatele, podívejte se, zda jste neměli něco udělat jinak.

Dřevo zmenšuje objem – sucho - léto, zima, slunce
Dřevo zvětšuje objem – vlhko - podzim, jaro, zataženo




 



Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také

Stavitelé pozor! Základy v zimě mohou trpět
Nejlepší montované domky bez stavebního povolení
4 způsoby, jak připravit dřevostavbu na zimu
7 způsobů, jak udělat dřevostavbu ještě ekologičtější
Jak šetřit elektřinou v dřevěných domech