Jak šetřit elektřinou v dřevěných domech ⭐

Dřevěné domy: Tipy jak v nich šetřit elektřinou

Dřevostavby si většinou volí lidé, kteří mají vztah přírodě. Celoroční bydlení v dřevěném domě vám totiž přinese kousek přírody do každé místnosti. Viditelná struktura dřeva i jeho vůně bude přítomna v každé místnosti, na každém kroku. Celoroční obývání dřevěného domu ale neznamená, že se vzdáte moderních technologií a výdobytků techniky. Spíš naopak – moderní způsob bydlení řadu z nich vyžaduje. Jak ušetřit elektřinu a přitom si užívat bydlení v montovaném dřevěném domě?

Důležité tipy pro úsporu elektřiny v dřevěném domě

Pokud chcete při bydlení v celoročním dřevěném domku ušetřit náklady na energii, nemusíte přejít na životní styl jeskynního člověka. Existují účinné způsoby, jak ušetřit výdaje za elektřinu a přitom si stále užívat výhod moderního komfortu. Zde je několik užitečných tipů, které můžete vyzkoušet:

Správný druh dřeva pro montované dřevěné domy

Dřevo, které si vyberete pro výrobu svého celoročního dřevěného domku, hraje v průběhu času zásadní roli v tom, jak moc energie budete využívat a kolik jí uspoříte. Hlavní roli tu hraje tzv. součinitel tepelného odporu dřeva, který určuje, jak moc dobře daný materiál izoluje teplo.

Jeho výpočtem se tu nebudeme zabývat, ale stačí nám vědět, že měkké dřevo (smrk, borovice) izoluje lépe než tvrdé (dub, buk), a pak také to, že se jeho hodnota liší podle orientace dřeva, kdy kolmo k vláknům dřevo izoluje přibližně dvojnásob lépe, než po vláknech.

Z toho plyne, že dřevěné montované domy (srubové konstrukce), vyrobené z pomalu rostoucí severské borovice či smrku s vyšší hustotou vláken, mají mezi dřevěnými domy z masivu z tohoto pohledu navrch.

Co se týče srovnání s ostatními materiály, stejná tloušťka dřeva, izoluje přibližně stejně, jako porobeton, 6-8x lépe než beton, 3x lépe než cihla, ale zároveň 2-4x hůře než izolační polystyren nebo minerální vata. Zároveň má ale zhruba dvojnásobnou tzv. měrnou tepelnou kapacitu než beton, cihly, izolační vaty či polystyren a tedy po nahřátí dvojnásob pomaleji vychládá.

Dřevěné domy: Tipy jak v nich šetřit elektřinou

Kontrolujte vlhkost dřevostavby

Stromy dokáží zachytit a udržet velké množství vody a dokážou to i ve formě zpracovaného dřeva. Dřevěný dům je hygroskopický neboli může rychle absorbovat vodu, což by mohlo vést k napadení hmyzem a hnilobě a také k zmenšení izolačních schopností dřevostavby. Proto je důležitá ochrana dřeva proti vlhkosti nátěrem, ale pomoci může i dřevěné obložení domu, které opticky skryje dodatečnou izolaci folií i vloženou vrstvu termoizolace.

Dřevěné montované domy, které nemají problémy s hnilobou dřeva a napadením hmyzem, si zachovávají svoje perfektní izolační vlastnosti, což vám umožní ušetřit náklady na energie.

Pro prodloužení životnosti celoroční montované domy vyžadují insekticidní ošetření a hydroizolaci a po několika letech je třeba je znovu aplikovat. Důležitá je i správná velikost okapů, velkorysé střešní převisy, odvodňovací roviny a svody. To jsou hlavní prvky, které vám pomůžou kontrolovat vlhkost dřevostavby a zabránit zbytečným výdajům za elektřinu.

Dodržujte energetické předpisy

Když se staví dřevěné montované domy co možná levně, nemají obvykle izolaci, ale pouze běžné stěny ze dřeva, čímž nevyhovují energetickým normám stavebního zákona. Abyste nároky úřadů splnili, budete muset instalovat nákladné systémy vytápění, solární panely, rekuperace a ani to není někdy jistotou úspěchu.

Proto se při výběru dodavatele montované dřevostavby obraťte na zkušené firmy. Než začnete investovat do svého srubového domu, ať už se jedná o obytnou nebo rekreační nemovitost, předem konzultujte svůj záměr na úřadech a vyhledejte si aktuální normy. Volba širší dřevěné stěny montované dřevostavby s dodatečnou izolací, dřevěné obložení, kvalitní okna a dveře a izolace podlahy a střechy se v případě, že stavíte celoroční dřevěný dům, určitě vyplatí. Dodatečná montáž je vždycky složitá.

Energetický audit domácnosti

Energetický audit nebo energetické hodnocení domu je proces, při kterém můžete zjistit, kolik energie váš dům spotřebuje. Energetické hodnocení vám umožní zjistit nejefektivnější a nejpodstatnější způsoby, jak ušetřit náklady na energii a její spotřebu při provozu vašeho domu. Existují bezplatné kalkulačky a nástroje, které by vám mohly pomoci ušetřit na elektrické energii, ale můžete si také najmout odborníky, kteří se specializují na energetické hodnocení domů, abyste získali přesnější zprávu.

Systémový přístup k celému domu

Navrhování a stavba energeticky úsporného dřevěného domu vyžaduje, abyste se seznámili se systémovým přístupem k celému domu a optimalizovali svou snahu o snížení nákladů na elektřinu a energie obecně. Existují různé detaily, proměnné a interakce, které mohou ovlivnit spotřebu energie ve vašem montovaném dřevěném domě. Zásadní roli v celkových nákladech na energii a její spotřebě hrají také místní podmínky, klima a chování obyvatel domu.

Systémový přístup k celému domu zahrnuje spotřebiče a domácí elektroniku, vzduchotěsnost montovaného domu, izolaci, osvětlení umělé i denní, chlazení a vytápění prostor, ohřev vody a vliv dveří, oken a střešních oken na vaší celkové spotřebě energie.

Spotřeba energie ve vašem dřevěném domě

Co obnáší energetický audit domu a jak vám vlastně může pomoci s náklady a spotřebou energie? Energetické hodnocení domu zahrnuje lokalizaci úniků vzduchu, utěsnění netěsností nebo větrání. Energetičtí hodnotitelé zkontrolují izolaci vašeho domu a její účinnost, aby se zabránilo tepelným ztrátám a umožnilo snížení vašich nákladů na energie. Odborníci zkontrolují vaše chladicí a topné zařízení, osvětlení, spotřebiče a elektroniku.

Dřevostavba je bezpochyby jednou z nejlepších investic, do které se můžete pustit, pokud chcete získat lukrativní projekt, který vám může dát více, než jste zaplatili. Jednou z nejdůležitějších věcí, které je třeba při investici do dřevěného domu zvážit, je naučit se v něm pohodlně bydlet a zároveň šetřit elektrickou energii. Vyšší cena montovaného domu při stejné podlahové ploše věnovaná právě zateplení a zkvalitnění stěn podlah a střechy se právě v tomto ohledu nejvíce vyplatí.

Závěreční shrnutí:

Proč si lidé většinou volí dřevostavby?
Lidé si většinou volí dřevostavby, protože mají vztah k přírodě a celoroční bydlení v dřevěném domě jim přinese kousek přírody do každé místnosti.

Je možné ušetřit náklady na energii při bydlení v celoročním dřevěném domě?
Ano, je možné ušetřit náklady na energii při bydlení v celoročním dřevěném domě. Existuje několik účinných způsobů, jak toho dosáhnout.

Jaký druh dřeva bychom měli zvolit pro montovaný dřevěný dům?
Pro montovaný dřevěný dům bychom měli zvolit dřevo s vysokým součinitelem tepelného odporu, tedy měkké dřevo jako smrk nebo borovice. Ty izolují teplo lépe než tvrdé dřevo jako dub nebo buk.

Jak dřevo v montovaných dřevěných domech srovnává s jinými materiály?
Stejná tloušťka dřeva izoluje přibližně stejně jako porobeton, ale lépe než beton, cihlu, ale hůře než izolační polystyren nebo minerální vata. Má ale zhruba dvojnásobnou měrnou tepelnou kapacitu než beton, cihly, izolační vaty či polystyren.







Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také 
♠ Nejlepší dřevostavby a montované domy na klíč do milionu
♠ Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2
♠ Nejlepší dřevostavby pro celoroční bydlení do 500 000 Kč