7 způsobů, jak udělat dřevostavbu ještě ekologičtější

Jestli vám globální oteplování a změna klimatu nedá spát, zkuste s tím něco udělat. A nemyslíme tím žádné nátlakové akce na politiky a velké firmy. Musíte začít u sebe. Bydlení v montovaném dřevěném domě je skvělý první krok, jak toho docílit. A dalších sedm vám odhalíme na následujících řádcích. Nechte se inspirovat a pomozte životnímu prostředí z pohodlí své dřevostavby.

1. Kupujte ekologický nábytek

Při nákupu nábytku do domácnosti se většina lidí přiklání k nejvýhodnější ceně. Včetně tech, kteří obývají montované dřevěné domy. A proto sklouzávají k masově vyráběnému zboží. To je často sice výhodné pro vaši peněženku, ale zároveň škodí životnímu prostředí. Dřevo použité při výrobě tohoto nábytku může být výsledkem nelegální těžby dřeva. A vy nákupem těchto výrobků jen motivujete nezákonné těžaře, aby v tom pokračovali.

Namísto masově vyráběného nábytku, který je přepravován z velké dálky s velkou spotřebou fosilních paliv, zvolte raději lokální produkci z lokálního dřeva. Tím dáte práci vašim sousedům a ušetříte velké množství výfukových splodin námořních lodí a kamionové dopravy.

U ekologicky a lokálně vyráběného nábytku budete mít jistotu, že při jeho výrobě nebyly používány nebezpečné nebo zakázané látky, které by se v prostředí vaší dřevostavby mohly uvolňovat a kazit vám zdraví. Ekologický nábytek, který skvěle doplní váš celoroční dřevěný dům, nebo dřevěnou montovanou chatu, by měl být ošetřen jen přírodními prostředky a obsahovat udržitelné materiály jako je bavlna nebo recyklovaná tkanina.

2. Šetřete vodou

Kolik vody spotřebujete za den? Většina lidí vůbec netuší odpověď. Pokud žijete běžným životem středoevropana 21. století, je to pravděpodobně více, než je nutné. Může to být tím, že při čištění zubů necháváte puštěný kohoutek. Nebo dáváte přednost vaně plné teplé vody namísto rychlé sprchy. A co myčka, pouštíte ji teprve až když je úplně plná, nebo spíš kdy se vám to hodí? Tohle jsou největší žrouti vody v domácnosti, které i z ekologické montované dřevostavby dokáží udělat škůdce životního prostředí.

Šetřete vodou

Bazén - Ekologický je jen ten, který se na zimu nevypouští, nečistí se chemicky, ale zároveň se čistí tak kvalitně, že není třeba ho vypouštět. A ideálně když k čištění nespotřebuje žádnou energii na pohon skimmeru, UV desinfekce, ohřevu, vysavače či pískové filtrace. Tedy koupací biotop.

Zahrádka - Své výpěstky zalévejte ideálně jen dešťovou vodou.

Spotřebiče - Pračku a myčku volte co nejúspornější.

Armatury - Kohoutky po celém domě, ale i splachovadla na toaletách musí být v perfektním stavu. Protékání rovnou do odpadu je nejen ekologickou, ale i ekonomickou škodou.

3. Využívejte solární energii

Energie stojí spoustu peněz. Myslete na to již při stavbě montovaného dřevěného domu a připravte jej pro instalaci solárních panelů. Oproti klasickému domu z cihel můžete postavit montovanou dřevostavbu levně a ušetřené peníze vložit třeba do ekologického zdroje energie. 

Stačí, když se podíváte na své účty za energie a zjistíte, kolik měsíčně utratíte za energii. S velkou pravděpodobností je to hodně. Řešením může být sluneční panel, který vám bude vyrábět energii buď pro vlastní spotřebu, nebo ji můžete prodávat zpět do sítě. Jistě, počáteční náklady jsou vysoké, ale rok od roku levnější. A navíc na jejich nákup a instalaci můžete využít státní dotaci. I bez ní se vám investice vrátí zhruba za deset let.

Bohužel používání solárních panelů nemusí být ideálním řešením pro každého. Do značné míry záleží na povětrnostních podmínkách ve vaší oblasti. Kromě výroby elektřiny ale existují i varianty, které se vám vyplatí úplně kdekoliv. Třeba solární ohřev užitkové vody, kdy se voda přihřívá ve skleněných trubicích s vakuem, takže funguje i v minusových teplotách. Její největší výhodou ale je, že vám umožní v horkém létě úplně vypnout bojler. A to už pozná životní prostředí, i vaše peněženka.

4. Nainstalujte si chytrý termostat

Chytré termostaty jsou darem z nebes. Fungují na základě učení se vašich návyků tak, že vědí, kdy mají místnost ochladit nebo vytopit. Vypočítávají potřebu chlazení nebo vytápění na základě toho, kolik času v místnosti trávíte. Také můžete sledovat, kolik energie spotřebujete, a můžete přijít na způsob, jak snížit své výdaje.

Používání chytrého termostatu je odlišné od používání tradičního zařízení. S chytrým přístrojem se vaše potřeba energie může snížit až o 15 %. Takže ano, toto zařízení stojí za počáteční náklady. V běžném dřevěném domku na bydlení, kde žije celoročně čtyřčlenná rodina, trvá návratnost jeden nebo dva roky. Poté se můžete začít těšit z obrovských úspor.

5. Recyklace plastů

Všude kolem se povaluje tolik plastových předmětů, které by mohly sloužit k tomu či onomu účelu. Pořídíte si plastovou láhev, jednou ji použijete a vyhodíte. Nenechte se zvyklat tím, že existují společnosti, které na recyklaci plastů vydělávají, zatímco vy za svojí snahu nic nedostanete. Odměnou vám bude, že za vaší obcí nevyroste hora odpadu, která bez problémů přežije všechny cihlové domy i montované dřevostavby v okolí nebo že nebudete muset vdechovat rakovinotvrné splodiny ze spáleného plastu.

Kupujte předměty, které můžete používat dlouhodobě. Místo toho, abyste si kupovali vodu pokaždé, když zaskočíte do obchodu, pořiďte si láhev na vodu a tu si plňte. Stejně tak i řadu plodin můžete ve speciálních obchodech nebo na tržnici kupovat bez obalu, do přinesených nádob či bavlněných sáčků. Pokud jíte v práci u kancelářského stolu, noste si vlastní příbory a nepoužívejte ty plastové. Totéž platí pro papírové ručníky. Jistě, jsou pohodlné, ale uvědomte si, kolik stromů muselo padnout, abyste tyto papírové ručníky získali. Látkové jsou v tomto směru mnohem ekologičtější.

Investice do předmětů s dlouhou životností vás sice přijde na nějaké peníze, ale nakonec se vyplatí.

6. Vyhněte se používání chemických látek

Používáme ve svých domácnostech velké množství chemikálií. A u montované dřevostavby může být rozdíl opravdu veliký. Zamyslete se nad barvami, podlahovými tmely a čisticími prostředky, které používáte nebo plánujete použít a volte ty neméně škodlivé k životnímu prostředí, tedy i k vašemu zdraví. Časem byste totiž mohli zjistit, že místo vůně masivního dřeva montované dřevostavby cítíte něco úplně jiného. Zjistíte, že kvalita vzduchu už není taková, jaká bývala. A nakonec začnete hledat způsoby, jak svůj domov osvěžit Často znovu chemií. Dobré je, že tomu všemu můžete předejít používáním výrobků s přírodními složkami.

Totéž platí pro tvorbu a úpravu zahrady kolem vaší dřevostavby. Ať už máte rozlehlou dřevostabu bungalov nebo jen dřevěnou montovanou chatu, snažte se o její okolí pečovat co nejekologičtěji. Místo, abyste si kupovali hnojiva v prášku či lahvičce, založte si vlastní kompost. Jediné, co vás to bude stát, je pravidelně na něj nosit kuchyňský bioodpad, promíchávat ho s odpadem ze zahrady. A občas kupku obrátíte. O zbytek se postará déšť, čas a půdní živočichové, jako žížaly a brouci, kteří se v kompostu zabydlí. Používat ho budete moci při zahradničení i na kytky za oknem. Nepáchne jinak, než ten kupovaný.

7. Sázejte stromy

Péče o životní prostředí začíná u maličkostí. Přijměte ekologicky šetrnou domácnost a staňte se součástí změny. A jestli máte pocit, že dřevěné montované domy, jako je ten váš, při své výrobě vyžadují vykácení celého lesa, ničeho se nebojte. Společnosti jako Pineca.cz, které jsou ve sdružení Eco Forest, garantují, že vaší stavbou příroda netrpěla. Naše dřevo je těženo udržitelně. A když si zahradu zkrášlíte vysazením několika stromů, váš ekologický dopad bude, alespoň co se dřeva týče, ku prospěchu přírody



Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také 

♠ Nejlepší dřevostavby a montované domy na klíč do milionu
♠ Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2
♠ Nejlepší dřevostavby pro celoroční bydlení do 500 000 Kč
 Jak šetřit elektřinou v dřevěných domech