Praktické tipy pro nátěr dřevěného domku

Udržovací nátěr montovaných dřevěných domů může vypadat jako jednoduchá práce, tím spíš, když ji sledujete na instruktážním videu na internetu. Stačí vzít štětec, namočit ho do barvy a může se začít. Výsledkem ale v takovém případě bude jen odfláknutá práce a v některých případech je lepší nedělat nic, než toto. Dřevo se od ostatních materiálů liší a vy s tím musíte při přípravě počítat. Níže najdete tipy, které jsou pro natírání dřevěného domu zásadní.

Příprava dřeva

Barva sice dodá domu nový vzhled, ale s některými nedokonalostmi dřeva toho moc nenadělá. Příkladem mohou být případy, kdy má dřevo nějaké praskliny, díry nebo jiné podobné fyzické nedostatky. Když je jen přetřete, bude mít výsledek k dokonalosti daleko a přetřené nedokonalosti na dřevě zůstanou, jen budou zakonzervované. I když si možná myslíte, že barva nedostatky zakryje, může je naopak ještě zvýraznit. Jak byste tedy měli dřevo připravit?

Odstranění starých nátěrů

Začněte tím, že zhodnotíte přítomnost či nepřítomnost starých nátěrů na dřevě. Pokud je nějaký přítomen, měli byste ho odstranit, protože ovlivní vzhled nového nátěru.

Proces hodně závisí na druhu povrchové úpravy, která je na dřevě. Pokud například pracujete s povrchovou úpravou na bázi oleje, můžete použít chemické odstraňovače. Při práci s jiným nátěry ale začněte se škrábáním a teprve poté použijete chemický přípravek, abyste se zbavili uvolněné barvy. Ve všech případech budete muset použitý roztok opláchnout, nechat oschnout a povrch přebrousit. Před broušením dřeva je třeba se zaměřit na jeho očištění tak, aby barva na dřevo snadno přilnula. V některých případech ale není nutné stávající nátěr odstraňovat, pokud na něm může další vrstva snadno přilnout.

Vyplňování nerovností

Dále si musíte dát pozor na případné praskliny nebo díry ve dřevě, protože ty je třeba před natíráním dřeva vyplnit. K tomu budete potřebovat tmel na dřevo, přičemž je důležité pořídit si kvalitní výplň. Postupujte při vyplňování míst tmelem tak, abyste ho použili více, než je nutné. S výstupky se můžete vypořádat později tak, že je po zatvrdnutí obrousíte. Tímto způsobem získáte hladký povrch. Je to lepší než použít méně, než potřebujete, jen abyste skončili s dírami a proces opakovali. Když praskliny ve dřevě necháte, může se v nich držet vlhkost a nečistoty a urychlovat degradaci dřeva.

Broušení

V tomto okamžiku jste nejen odstranili starý nátěr, ale také jste se vypořádali s případnými slabinami dřeva. Nyní je třeba nerovný povrch finálně vyhladit. Na všechny povrchy, na kterých jste pracovali, použijte smirkový papír, který pomůže při odstraňování starého nátěru. Pro dosažení nejlepších výsledků byste měli pracovat se strukturou dřeva, nikoli proti ní.

Čištění

Než začnete natírat, povrch dobře vysajte, případně otřete vlhkým hadrem a nechte vyschnout. Kdybyste očistu vynechali, může prachová vrstva narušit přilnavost nátěru a celá práce bude zbytečná, nátěr se oloupe nebo nepřilne všude rovnoměrně.

Ochrana okolí

Jakkoli můžete pracovat na velké ploše, na každém dřevěném montovaném domě se najdou místa, kde prostě barvu nechcete. A nemusí to být jenom okna a dveře. Všechno, co by barva mohla slepit či znečistit, přelepte maskovací páskou.

Nátěr

Po všech těchto přípravách se můžete pustit do malování domu. Začněte výběrem barvy podle jejího složení a lesku a pořízením kvalitních štětců. Nezapomeňte pracovat od shora směrem dolů. U některých barev musíte začít aplikací základního nátěru a teprve poté nanášet finální vrstvu, ale jiné již základní nátěr obsahují. Při výběru byste si měli dát pozor, aby samotná barva, nebo základní nátěr impregnovaly dřevo i proti škůdcům a dřevokaznému hmyzu. Pokud ne, je třeba před samotným nátěrem ještě použít biocidní přípravek.

Jako finální vrstvu je vhodné u dřevěných domů použít hluboce penetrující tenkovrstvou olejovou lazuru, která se vstřebá do dřeva a nátěr působí přirozeně. Je snadná i jeho renovace, kdy nemusíte složitě odstraňovat vrstvu ztvrdlého laku.

Na správný výběr finálního nátěru si nechte čas a vyberte ho důkladně. Ve společnosti Pineca.cz vyrábíme robustní montované dřevostavby, které jsou postaveny tak, aby vydržely dlouhá léta. A to znamená mimo jiné i to, že jejich povrchovou ochranu budete muset nanášet hned několikrát. Správným výběrem nátěru a správným postupem přitom můžete výrazně prodloužit rozestup mezi jednotlivými aplikacemi i zvýšit celkovou životnost stavby.
 

 

 


 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také

Nejlepší dřevostavby a montované domy na klíč do milionu

Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2

4 způsoby, jak připravit dřevostavbu na zimu

Jak šetřit elektřinou v dřevěných domech