3 perly českého YouTube o dřevostavbách

Tentokrát se podíváme do českých luhů a hájů. Přestože tato videa nemají takovou sledovanost, jako ta zahraniční, najdeme i v našich končinách opravdové machry, kteří se dřevem umí učiněná kouzla. 

1. Stavba srubu svépomocí - vlk samotář se zlatýma rukama

Videa Václava Holzknechta vám odhalí, jak si postavit klasický srub z kulatiny, a to tím nejdrsnějším způsobem. Začíná totiž stavbou dřevěného jeřábu, který při stavbě srubu v dalších třech videích používá. Do práce se pouští výhradně sám, což je při pohledu na impozantní kmeny, ze kterých staví, opravdu úctyhodný výkon.

Nebojí se zapojit ve velké míře ani ruční nářadí. Šlachovitý stavitel s vizáží ošlehaného zlatokopa si navíc v mrazech s klidem vycpe boty izolací, kterou používá při stavbě srubu. V záběrech se mu čas od času mihne i nějaká ta lesní zvěř. S prací ani kamerou mu nikdo nepomáhá, a tak mu snadno odpustíte i dlouhé záběry na to, jak dřevo natírá či pomocí jeřábu zvedá masivní kmeny. Před touhle prací smekáme. Asi nejvíc se naučíte ve videu Stavba srubu svépomocí 2.

2. Stavba srubu - zálesák si staví chatu

 Kanál Dalibora Baluta obsahuje kromě záznamů jeho dobrodružných putování v sedle koně po Česku i zahraničí také stavbu srubu z kulatiny v trampské osadě. Ta trvala 75 dní a byly při ní využity 85 let staré stromy, které rostly přímo na místě. A stavělo se všechno, včetně nábytku a vybavení! Působivý výsledek vypadá jako vytržený ze Severní Ameriky z období zlaté horečky. Ve velkoměstě by vypadal nepatřičně, a také tam nepatří - do přírody zapadne perfektně. Mluvíme o dřevěném domu, nebo o tomto dobrodruhovi? Dost možná to platí pro oba!

3. Vícefunkční dřevník se zelenou střechou

Kanál Přírodní bydlení je studna znalostí v oblasti dřevostaveb, hliněných staveb a obecně bydlení a dekorací blízkých přírodě. Za více než 7 let publikování videí na Youtube nashromáždil přírodní stavitel Jakub Gajda z Beskyd videa s neuvěřitelným rozpětím témat všeho druhu a nasbíral miliony diváků. Inspirovat se tu můžete i s tak bizarním projektem, jako je dřevěný dřevník se zahrádkou místo střechy. Údajně se dokonce jedná o 1. stavařský videoblog v češtině! Ať už je to jakkoliv, klobouk dolů. Tenhle kanál opravdu stojí za to sledovat. 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Podívejte se také na↓
♠ 
Nejlepší YouTube kanály o dřevostavbách a stavění srubů. Část 1
♠ Nejlepší YouTube kanály o dřevostavbách a stavění srubů. Část 2
♠ Video z naší realizace - Dřevěná montovaná chata SARA v Přerově

♠ Naše videa - Nahlédnutí do výroby