Dřevěný dům od Pineca.cz vs. drsné mongolské klima

Naše geografie lokalit se rozprostírá po celém světě, ale stále existují místa, která naše projektové týmy ještě neobjevily. Mongolsko je jednou z nejvyhlášenějších lokalit, kterou jsme nedávno přidali na seznam dodávek našich produktů. Jednalo se o zcela výjimečnou cestu, aby se všechny materiály dostaly na tak vzdálené místo, které rozhodně stojí za zmínku v příběhu. Takže už na nic nečekejme a začněme.



Rozlehlost zelené krajiny obklopující staveniště by mohla snadno vyrazit dech. Skutečné úsměvy a radost, kterých jsme byli svědky na fotografiích sdílených zákazníkem, nás naplňují čistou vděčností - jsme rádi, že se naše výrobky mohly navzdory vzdálenosti dotknout životů lidí a přinést jim tolik radosti.

Dřevěný dům od Pineca.cz vs. drsné mongolské klima
Seznamte se s obyvatelem!

Náš zákazník Lkhama snil o dřevěné rezidenci již delší dobu. Poté, co našetřil potřebnou částku na koupi domu, byl sen konečně připraven stát se skutečností. S pomocí přítele - zručného a zkušeného inženýra v důchodu Josefa - proběhl projekt dřevěného domu hladce a rychle.

Dřevěný dům od Pineca.cz vs. drsné mongolské klima
Šťastná tvář prozrazuje, že Lkhama má ze svého nového sídla radost - a tento pocit je oboustranný, protože s radostí plníme vysněné projekty našich zákazníků.
Babička Lkhama je hlavní obyvatelkou domu, často ji však navštěvují její dvě dcery s rodinami. Všichni včetně pěti vnoučat mají prostor u velkého jídelního stolu. Dům se stal centrem rodiny.

Výrobek

Hlavními požadavky na dřevěné sídlo byly ekonomická efektivita, údržba domu (zejména náklady na vytápění v zimě) a jeho schopnost odolávat extrémnímu mongolskému klimatu. Projekt začal výběrem vhodného modelu. Náš dvoupodlažní obytný dřevěný dům LIVINGTON se ukázal jako nejlepší volba. Zateplená dvouplášťová varianta byla nejvhodnější variantou pro drsné a extrémní klima. Ukázalo se tedy, že tento model je ideální volbou!

Dřevěný dům od Pineca.cz vs. drsné mongolské klima
Výlet do výrobního závodu Pineca


Po výběru modelu, aby se ujistil, že kvalita výrobků Pineca je na nejvyšší úrovni, se Josef rozhodl navštívit naši kancelář ve Vilniusu v Litvě a výrobní závod, kde se bude výrobek vyrábět. Rádi jsme zorganizovali cestu tam a ukázali, jak se naše dřevěné domky vyrábějí a jak kvalitní suroviny se používají. Josef také navštívil domek postavený společností Pineca v Bavorsku, aby zhodnotil kvalitu a vzhled našeho hotového výrobku. Výlety se vydařily a cesta začala!

Klíčový požadavek: spolehlivá tepelná izolace
Jediným požadavkem, který byl jasný od začátku projektu, bylo zajistit, aby byl dům obyvatelný i v těch nejdrsnějších mongolských klimatických podmínkách, zaručit hospodárnost a retenční vlastnosti vytápění a také zajistit, aby bylo rodině teplo a útulno po celý rok.

"Prostor 15 cm mezi vnějším a vnitřním stěnovým panelem je izolován třemi vrstvami mongolské ovčí vlny. Tento typ konstrukce stěn spolu s izolovanou střechou a podlahou umožnil, že dům byl obyvatelný i při maximálních -49 °C na začátku ledna. Zvolili jsme kvalitní dřevěná okna s trojskly.
Pro utěsnění stěn proti silným studeným větrům se tým rozhodl použít také lepené těsnicí pásky ve všech spárách vnitřních a vnějších stěn, instalované (nebo lepené) vždy v dřevěné drážce." - Josef

"Vytápění" budovy se opírá o malá kamna na dřevěné uhlí, která se běžně používají k vytápění a vaření v jurtě. Před dřevěnou stěnu byla postavena stěna z těžkých cihel pro lepší akumulaci tepla a ochranu dřevěné stěny.

Dřevěný dům od Pineca.cz vs. drsné mongolské klima
Další důležitou součástí dlouhé životnosti a tepelné účinnosti budovy bylo položení základů vhodných pro toto počasí a půdu, která v zimě promrzá v hloubce 3 až 4 m.

"Rozhodli jsme se na místě položit cca 60 cm kamenného štěrku - levného materiálu. Tento podklad jsme pevně zhutnili vibračním válcem, ihned nanesli maximálně 10 cm vrstvu jemně drceného materiálu, tu opět zhutnili a poté vytvořili přesnou niveletu. Betonová deska byla také z boku tepelně izolována.
Na tuto podkladní konstrukci byla položena 10 cm PU pěna (Finnfoam) a na ni byla položena 20 cm silná ocelobetonová deska, která byla po stranách rovněž tepelně izolována v tloušťce 10 cm." - Josef
 


Postup montáže dřevěného domku

O montáž celého domu se postaral přítel inženýra Josefa, tesař Heiko z Bavorska, který provedl truhlářské, pokrývačské a klempířské práce rychle a dokonale pouze se dvěma pomocníky z vesnice.

"Dokončení stavby obytného domu do té míry, aby mohl sloužit k bydlení, trvalo bez víkendové přestávky 18 dní. Klempířské a pokrývačské práce, stejně jako elektroinstalace a sanitární zařízení, byly dokončeny v druhé fázi výstavby trvající dva týdny." - Josef

 


Dřevěný dům od Pineca.cz vs. drsné mongolské klima

Je mimořádně příjemné sledovat, jak se z budovy během relativně krátké doby stane dům. Mít na palubě znalého a nadšeného inženýra bylo velmi užitečné v celém procesu výstavby a umožnilo dokončit projekt v krátkém čase.

Takové exkluzivní projekty nám rozjasňují dny a přinášejí radost. Možnost dostat se daleko od naší obvyklé geografie nám rozšiřuje obzory a umožňuje nám dotknout se života lidí. Naplnění potřeb, které se liší od našich obvyklých projektů, bylo také vzrušujícím podnikem - vidět naše výrobky sloužit svému účelu naplno je mimořádný zážitek, který nás obohacuje o chvíle naplnění a ocenění.

Přejeme naší zákaznici mnoho krásných vzpomínek na její vzácný dřevěný dům.

Dřevěný dům od Pineca.cz vs. drsné mongolské klima

 

Dřevěný dům od Pineca.cz vs. drsné mongolské klima

 

Dřevěný dům od Pineca.cz vs. drsné mongolské klima

 

Dřevěný dům od Pineca.cz vs. drsné mongolské klima

 

Dřevěný dům od Pineca.cz vs. drsné mongolské klima

 

Dřevěný dům od Pineca.cz vs. drsné mongolské klima

 

Dřevěný dům od Pineca.cz vs. drsné mongolské klima

 

Dřevěný dům od Pineca.cz vs. drsné mongolské klima

 

Domy je možné na přání do určité míry modifikovat a přizpůsobit je konkrétním požadavkům klienta (např. přidat/odebrat okno, zvolit způsob zateplení apod.). 📞 Kontaktujte nás pro více informací o možnostech řešení na míru, nebo případné rady týkající se základních náležitostí stavebního povolení nebo stavebního řádu. Vždy vám rádi pomůžeme!


Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také 💡:

Realizace našich staveb 

Jak šetřit elektřinou v dřevěných domech 

 Naše realizace: Dřevěná chata ALBI 20m² (5x5,6) 44mm Vůsí u Milevska