Města, země regiony: Místa kde je nejvíce srubů a dřevěných domů?

Srubové chaty a a rodinné domy dřevostavby nabízí alternativu ke kakofonii města. A lidé, kteří v nich žijí, si mohou užívat mnohem bližší kontakt s přírodou. A je celkem jedno, jestli se jedná o rodinné dřevostavby k trvalému bydlení, dřevostavby bungalovy nebo mobilní dřevostavby celoroční. Je to životní styl bez starostí, v klidu a zároveň v pohodlí. Přestože roubenky a sruby najdeme doslova po celém světě, existují místa, města a země, která mají hustší zástavbu srubů, než najdeme kdekoliv jinde. Přijměte pozvání na výlet a nechte se inspirovat.

1. Evropa

Nemusíte jezdit daleko. Evropa je kontinent, odkud technologie stavění srubů pochází. Podle historiků se ve východní Evropě a Skandinávii stavěly sruby už 3500 let př. n. l. A teprve z Evropy se začaly šířit do Severní Ameriky, společně s prvními osadníky. V rámci Evropy se dodnes najdou místa, kde mají dřevěné stavby doslova prominentní roli. A nejstarší z nich stojí na svém místě už téměř tisíc let (Greensted Church, Anglie).

2. Severní Evropa

V Severní Evropě se srubové stavby staví tradičně. V zemích jako je Norsko, Finsko, Švédsko nebo Rusko se srubové domy staví už po staletí. Hlavním důvodem je, že v těchto částech světa rostou odolné jehličnany, které jim dovolí stavět dřevostavby levně.

Tvar těchto stromů a kvalita jejich dřeva jsou ideální pro stavbu domů jako jsou roubenky a sruby. Do Severní Ameriky, kde jsou sruby dodnes velmi populární, technologii jejich stavby v 17. století přivezli migranti ze Skandinávie, zejména Švédska.

V Severní Evropě jsou i v současnosti sruby součástí životního stylu. Přestože moderní betonové stavby se v průběhu staletí staly hlavním druhem bydlení, najdeme sruby a roubenky v těchto zemích doslova na každém kroku. Další místa, kde se setkáme s velkou hustotou těchto staveb je severní Německo a severní Ukrajina.

dřevěné domy a chaty

3. Velká Británie

Srubové stavby jsou ve Velké  Británii populární především jako vhodný typ stavby pro víkendové a rekreační objekty. Na rozdíl od Severní Evropy tady ale nehraje roli tradice. Populární tu jsou především kvůli výhodám, které nabízí.

Srubové stavby můžete ve Velké Británii nalézt hned v několika podobách. Ze dřeva se tu nejčastěji staví chaty, kostely a veřejné budovy. V poslední době roste především popularita víkendových chat. Ty jsou totiž k dostání v podobě DIY kitů, tedy stavebnic pro kutily umožňující stavbu svépomocí. Další populární možností jsou poté lehké, přenosné struktury.

Lidé žijící ve městě využívají dřevěné chaty k trávení volného času. Umísťují je nejčastěji na venkově či poblíž lesů. Daleko od měst, v méně obydlených oblastech.

4. Severní Amerika

V Americe je největší hustota srubových staveb především na studeném severu kontinentu. Sruby sem přivezli první osadníci z Evropy a za první místo jejich většího rozšíření se považuje stát Delaware, kde začaly vznikat od roku 1638. Od té doby byly sruby v Severní Americe běžným způsobem bydlení. Imigranti z Finska a Švédska byli první konstruktéři těchto staveb a další osadníci z Evropy ve stavbě srubů pokračovali. 

Ve Spojených státech amerických je řada venkovských míst, kde si můžete srub pronajmout a strávit v něm prázdniny. Tato menší města plná srubů nabízí prázdniny v těm, kteří touží mít čas jen sami pro sebe.

dřevěný dům v USA

Gatlinburg

V Gatlinburgu ve státě Tennessee v podhůří Kouřových hor najdete velké množství srubových chat, které jsou běžně k pronájmu turistům. Tento populární horský rezort nabízí turistům velké množství aktivit a dobrodružných aktivit. Romantické a klidné Kouřové hory přímo vybízí k relaxaci a poklidného trávení volného času. I proto se jedná o jedno z nejpopulárnějších míst v zemi pro trávení dovolené ve srubu.

Pigeon Forge

Městečko se nachází nedaleko Gatlinburgu. Stejně jako v předchozím případě i zde se jedná o místo, které je doslova zaplněno sruby využívanými pro pronájem a dovolenou v kopcovité zalesněné krajině. Toto městečko je ale zároveň i kvalitním místem pro život pro ty, kteří chtějí žít osvobozeni od shonu městského života.

Big Bear

Toto město v Kalifornii je dalším prominentním americkým místem, které se specializuje na pronájem srubových staveb. Malé horské městečko je jedním z nejpopulárnějších míst, kde můžete strávit dovolenou ve srubu. A byly to právě hordy turistů, které preferují v horských oblastech pobyt ve srubu, které daly tomuto místu jeho současnou podobu srubového městečka.

Branson

Má jen o něco víc než 10 tisíc obyvatel, ale co se počtu srubů týče, těch je tu víc, než v kdejakém větším městě. Branson ve státě Missouri leží v horách Ozark a navštěvují ho tisíce turistů ročně. A sruby jsou tu nejpopulárnější ubytovací možností. I z toho důvodu jich tu místní podnikatelé v turismu vybudovali tolik.

Asheville

Město v Severní Karolíně má v tomto státě jednu z nejvyšších koncentrací srubů. Nachází se na úpatí Kouřových hor.

dřevěné domy a chaty

Závěr

Sruby a dřevostavby jsou často vnímány jako populární alternativní stavby pro rekreaci v většině světa. V Severní Americe a v Evropě je ale najdeme mnohem častěji než v jiných částech světa. V Evropě se jedná často o stavby určené primárně pro celoroční bydlení a najdeme je nejčastěji v Severní a Střední Evropě. Ve Spojených státech jsou sruby primárně využívány k rekreaci a jako víkendové chaty. Jsou populární mezi turisty hledajícími v malých horských městech klid.

⇒ TIP - Video - stavba a montáž dřevěného domku ⇐ 

 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Podívejte se také na↓
♠ 
Naše videa - Nahlédnutí do výroby
♠ Nejlepší YouTube kanály o dřevostavbách a stavění srubů. Část 1
♠ Nejlepší YouTube kanály o dřevostavbách a stavění srubů. Část 2
♠ Video z naší realizace - Dřevěná montovaná chata SARA v Přerově