Tipy jak postavit pasivní solární dřevostavbu

Jak funguje pasivní solární dům? Ne každý si to dokáže představit. A kvůli tomu tento koncept také každý nevyužívá. A není to o penězích. Jednoduchý systém založený na základních zákonitostech přírody můžete využít i u obyčejného celoročního srubu, bez nutnosti velké investice. Stačí jen vědět, jak na to.

Co je pasivní solární roubenka?

Pasivní solární dům je navržen tak, aby co nejvíce využíval slunce pro vytápění v zimě, a zároveň byl dostatečně zastíněn, aby chladil v horkém létě. Proto pasivní solární domy využívají nejčastěji jižní expozici. Dům je situován tak, že hlavní obytné místnosti jsou v jižní části. Výhody expozice nejvíce využijete tak, že dům orientujete podélnou osou od východu na západ.

Zároveň by taková solární roubenka měla mít většinu oken na straně orientované na jih. V zimě, kdy je světlo nízko, bude dům ze slunečních paprsků dostávat největší možné množství tepla. V létě, kdy je slunce vysoko nad hlavou, světlo do interiéru přímo nedopadá, protože ho stíní prodloužená střecha.

Podívejte se na naší realizaci: zahradní domek Aisne Plus 9m²(3x3) v Soběslavi

Podnebí hraje roli

U pasivních solárních domů nemůžete jednoduše okopírovat vzorový dům, který se vám líbí. Aby fungovala efektivně, musí se pasivní solární roubenka navrhnout na míru dané lokalitě a klimatu. V závislosti na lokaci, velikosti pasivního systému a místnímu podnebí se bude měnit především poměr prosklené plochy k mase domu fungující jako zásobník tepla. Typ a systém pasivního ohřívání se může lišit především v oblastech, kde by v létě mohl způsobovat problém s přehříváním.

Co můžete očekávat od pasivní solární roubenky?

Pasivní solární systémy, podle typu a návrhu, dokáží zajistit 30 - 70 % potřeby domácnosti na vytápění a chlazení.

Výhody pasivních dřevostaveb

Dobré pasivní dřevostavby nejsou ani drahé na výstavbu, ani složité na návrh. Nutně ale vyžadují základní práci s okolím a pochopení přírodních zákonitostí. Tyhle výhody pak pro vás pasivní solární srub bude mít:

♠ Pohodlí: V létě je chladněji, v zimě tepleji
♠ Finance: Vysoká návratnost investice, pozitivní cash-flow
♠ Výdrž: Roubenky mají nízké náklady na údržbu a dlouhou životnost
♠ Vzhled: Pasivní domy jsou díky bohatému prosklení výborně prosvětlené a  propojené s okolím
♠ Životní prostředí: Dům umožňuje efektivněji využívat fosilní paliva a přírodní energetické zdroje

pasivní dřevostavba

Koncept solárně pasivního srubu je velmi jednoduchý. Určitě jste si všimli, že za slunečného dne se ve vašem zavřeném autě vytváří obrovské množství tepla. A to nejen v létě, ale dokonce i v zimě. Říká se tomu solární zisk. Proč nepostavit pasivní dřevostavbu a nevyužít toto teplo zdarma ve své roubence i v zimě? Jelikož slunce nemůžete vypnout, je nutné tyto paprsky v létě clonit.

Ale to samotné by nestačilo. Určitě jste si všimli, že i v nejparnějším letním dni poskytuje zastíněný beton příjemný chládek. A co teprve hluboký vrt nebo jeskyně s konstantní teplotou? Zem v létě funguje jako zásobárna chladu. A toho je třeba využít. 

Kolem těchto principů se pasivní ohřívání a chlazení točí. Topení sluncem a chlazení třeba z hloubi země dělá život v pasivních roubenkách mnohem jednodušší. A díky snížení nákladů na vytápění a chlazení je bydlení v nich i levnější. Nejlepší na instalaci pasivního systému do roubenky je ale fakt, že to není nákladné.

Pasivní systémy jsou v souladu s životním prostředím a ve svém základu nemají nic, co by se mohlo časem pokazit. Navíc můžete získat i vládní pobídky a dotace, nehledě na nižší účty za energie a vyšší komfort. 

Přestože je základ takto jednoduchý, existuje řada triků, pomocí kterých může být ještě efektivnější. Systém a jeho funkce jsou nejefektivnější, když má dům na jedné straně bohaté prosklení a touto stranou směřuje přímo k jihu. V porovnání se světlejšími barvami také tmavé stěny a podlaha absorbují větší množství tepla.

Výborným trikem je i zasazení opadavého stromu před prosklenou stěnu sluneční místnosti. V zimě, když listí opadá, sluneční paprsky ji budou ohřívat. V létě pak strom místnost uchrání před zbytečným ohříváním a pomůže zemnímu chlazení.

montované dřevěné domy

Základní prvky solárně pasivní dřevostavby

Pokud přemýšlíte nad výstavbou pasivní roubenky, případně plánujete přestavbu té běžné, existuje několik prvků, na které nesmíte zapomenout:

1. Správně orientovaná okna
Okna, která mají sbírat solární teplo, se musí vejít do maximálně 30 stupňového rozmezí kolem přímé jižní orientace. V topné sezóně a především od 9:00 do 15:00 nesmí být zastíněna stromy ani okolními budovami. V průběhu podzimu, jara a léta musí být možnost, jak je zastínit, abyste zabránili přehřívání.

2. Tepelná masa
V zemích na sever a na jih od nás se využívají dodatečné materiály, které pomáhají chladit nebo naopak zahřívat interiér a udržovat teplotu. V mírném pásu stačí tepelná masa obsažená v použitých materiálech, nábytku a samotných zdech roubenky.

3. Mechanismy distribuce
Solární teplo se shromažďuje, a poté je distribuováno do ostatních místností v domě pomocí vyzařování, konvekce a vodivosti. V některých případech je proudění vzduchu vynuceno větráky. Vodivost, tedy přenos z jednoho předmětu na druhý dotykem, si můžete představit jako teplo, které se z vyhřáté podlahy rozlévá do vašich bosých nohou.

Konvekce je jev, kdy je teplo přenášeno skrze tekutinu (voda, ale i vzduch), a právě tak se v pasivních dřevostavbách nejčastěji teplo přenáší z jedné místnosti do druhé. Radiaci si můžete představit jako teplo, které cítíte, když stojíte blízko slunečného okna, nebo krbu. 

4. Stínící technika
Na střeše slunci exponovaných částí domu musí být takové přesahy, které zastíní slunce v létě, ale v zimě ho nechají do domu proudit. Venkovní žaluzie na západ a východ sluneční místnosti pomohou zastínit interiér před zapadajícím a vycházejícím sluncem.

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také ↓
♠ FAQ - nejčastější otázky při výběru dřevostavby
♠ Dřevěné domy od A do Z - Jak a proč stavět svépomocí z nejstaršího materiálu
♠ 
I dřevostavby svépomocí mohou vydržet stovky let. Důležitá není cena dřevostavby, ale péče.