Dovolená doma: Tipy jak si ji co nejvíc užít

Dovolená ve vlastním má celou řadu výhod. Tedy když za domov nepovažujete stísněný byt v městské džungli, i když i z něho se dá vyrážet na výlety a za zážitky. Většinou si ale pod dovolenou představujeme něco jiného. Když se nad tím zamyslíte, tvoří dobrou dovolenou vlastně jen řada drobností, které si bez problémů můžete užít i na vlastní zahradě. A navíc ušetříte. Jde jen o to, správně si naladit mysl a párkrát dobře zainvestovat.

Ubytování v přírodě

Asi největší investicí, která vám pomůže vytvořit prostředí pro perfektní dovolenou doma, je koupě zahradní chatky nebo dokonce celoročně obyvatelné roubenky v přírodě. Ideálně daleko od města a hluboko v osvěžujícím lůně přírody. Několik týdnů v roce ji můžete využívat vy, a po zbytek roku ji třeba pronajímat nebo půjčovat známým a rodině.

Taková investice se vám může poměrně rychle vrátit. Jestli ale nechcete nebo nemůžete utrácet za pozemky a dřevostavby, nevěšte hlavu. Následující typy už využijete i v bytě na předměstí velkoměsta.

Koupání v čisté vodě

Moře není všechno. Dokonce má i řadu nevýhod. Slaná voda je sice blahodárná na pleť, ale stačí když si pořádně loknete vody a romantika je ta tam. Vzpomeňte si i na otravné chaluhy na pláži a nebezpečné medůzy. Brrr, to nechcete. Parádní dovolenkové koupání vám zaručí i české přehrady a jezera, řeky nebo pískovny s písečnými plážemi a čistou vodou.

Řada lidí také vyráží k moři, ale z nespočtu důvodů pak zůstává jen u hotelového bazénu a takový bazén si klidně na zahradě můžete zbudovat také. K občasnému smočení postačí i nafukovací verze za pár stokorun. Když si pro umístění svého letního sídla zvolíte místo poblíž vody, máte zpola vyhráno. V opačném případě budete muset sednout do auta a kousek za vodou popojet, čímž se ovšem vaše dovolená od té u moře vůbec nemusí lišit.

Cestování autem či na skútru za koupáním je běžnou praxí i při dovolené v cizině. Nemáte ho? Pronajměte si ho. Na dovolené to děláte stejně tak a ceny se u nás od těch v zahraničí příliš neliší. Dokonce jsou někdy i nižší.

dovolená doma

Lázeňská pohoda

Trávíte obvykle dovolenou v lázeňských rezortech, kde si sem tam dopřejete i nějakou tu masáž a hýčkání? Dnes už není problém si to samé dopřát doma. Objednejte si masérku nebo maséra klidně do vaší dřevěné chaty nebo zahradního domku.

Do své dřevěné chaty v přírodě můžete přikoupit i infrasaunu, nebo si na terasu nainstalovat dokonce nafukovací vířivku, která stojí okolo 20 tisíc korun. To je sice cena zahraniční dovolené pro jednoho, ale taková vířivka vám vydrží řadu let, a když nebudete sobci, můžete do ní pustit i partnera a děti, takže se vám poměr cena/užitek posune do mnohem přijatelnější roviny.

Služby jako v hotelu

Asi nejdůležitější tip se týká běžných věcí pro chod domácnosti, jako je praní, uklízení nebo vaření. Chcete si dovolenou opravdu užít? Pak na ně nekompromisně zapomeňte a jako mávnutím kouzelného proutku si vykouzlíte dovolenou plnou odpočinku a získáte čas na výlety nebo povalování na sluníčku.

Stačí si jen spočítat, kolik v ceně běžného zahraničního pobytu padne na hotelovou službu. Dejte si tyhle peníze stranou a za zhruba stejnou částku si objednejte na těch pár dní paní na úklid, dejte prádlo do prádelny, zavolejte paní na hlídání dětí, nebo objednejte dovážkovou službu z restaurace. Jde jen o to se odstřihnout od stereotypu a získat co nejvíce času na odpočinek.

Do Not Disturb

Máte dovolenou? Pak vyvěšte na dveře cedulku “Do Not Disturb”, tedy “Nerušit”, která musí platit pro všechny, od kolegů z práce, přes sousedy a známé až po rodinnou přízeň. Vynechat můžete snad jenom pošťáky, protože ti stejně budou dělat, že doma nejste, i když tam budete.

Stejně jako na dovolené si mobil zeslabte, nebo dejte do letového režimu a simulujte drahý roaming tím, že ke komunikaci budete využívat výhradně Viber, Whatsapp a podobné aplikace, se kterými si snadno nastavíte odkdy do kdy a s čím vás lidé mohou otravovat. Vůbec si nepřipouštějte, že nejste tisíce kilometrů daleko, a kdyby něco hořelo, můžete být v práci za hodinu a půl.

Dělejte, jako by to nešlo. Nebojte se, nic vám neuteče a to co uteče, dopadne úplně stejně, jako kdybyste byli někde  za mořem. Samozřejmě ideální je, když máte své vlastní místo hluboko v přírodě kde není signál mobilu, a kam se před celým světem můžete schovat. Nemůžeme než doporučit dřevěné chaty a dřevostavby bungalovy na klíč, které vám kromě soukromí nabídnou i celoroční pohodu a komfort.

montované dřevěné domy

All inclusive pod širým nebem

Změňte i svůj přístup k jídlu a co můžete, nechte si dovézt nebo zajděte do restaurace. Kuchaře na plný úvazek, který by vám vyvařoval celý den podle libosti a simuloval pobyt all-inclusive, si asi objednáte jen těžko. Přesto ale můžete povýšit svoje kulinářské možnosti během dovolené na zahradě na úplně jinou úroveň.

Zkuste třeba naskočit na trend v západních zemích, kdy se na letní měsíce přesouvá kuchyně na zahradu a terasu. Ideální k tomu jsou třeba dřevěné přístřešky se zázemím, které můžete k vaření a stolování využívat i při nepřízni počasí.

V zázemí přístřešku či zahradního domku si můžete udělat kuchyň se vším všudy včetně dřezu, digestoře či trouby a stolovat pod stříškou nebo samostatným altánem. Skvěle se pro to hodí naše dřevěné zahradní stavby  AISNE PLUS a Dřevěný altán, větší zahradní domky jako je CAMILA, HELEN 24 a MARTA, nebo dokonce prostorný přístřešek na auta Dvojitý přístřešek + zázemí, pod který můžete místo aut zaparkovat klidně jídelní stoly, krb nebo gril a sud s pípou. Místa je tu dost pro fotbalový tým nebo i malou svatbu.

Prostor pro dětské hrátky

Nezapomeňte na svoje potomky a vybudujte jim hernu na čerstvém vzduchu. Skvěle se pro to hodí menší dřevěné chatky, které mohou plnit svou roli i jako dřevěné domky pro děti. V nich můžete skladovat hračky při nepřízni počasí, a když je hezky mohou z nich mít svůj hrad. Vhodným doplňkem pro menší děti je dřevěné pískoviště, pro starší pak nejrůznější prolézačky, skluzavky a další vybavení. 

 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Mohlo by Vás zajímat:↓
♠ 3 perly českého YouTube o dřevostavbách
♠ 6 tipů které musíte znát o větrání dřevostavby
♠ Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2