Dřevěný montovaný dům versus cihlový dům

Rozdíly mezi dřevostavbou a cihlovým domem jsou obrovské. A to nejen stran estetiky, která je u dřevěných staveb unikátní, ale i dalších vlastností. Oba typy se výrazně liší i užitnými vlastnostmi a mají z tohoto pohledu své plusy a mínusy. Předtím, než začnete stavět, ať už z cihel nebo dřeva, seznamte se nejdříve s vlastnostmi obou z nich.

Cena a rychlost stavby

Cenu stavby ovlivňuje u cihlového i dřevěného domu krom materiálu především čas. Proces výstavby při použití technologie zdění je oproti dřevěné stavbě výrazně zdlouhavější. Jestli vás tlačí čas, určitě se rozhodněte pro dřevostavbu. Počítejte ale s tím, že některé továrny na dřevostavby mají delší čekací doby a nemusí mít materiál skladem, zatímco klasický zdící materiál bývá obecně dostupnější. Rozdíly ale nejsou pouze v ceně či dostupnosti materiálů. 

montované dřevěné domy

Cihlový dům

Cihlový dům patří k nejoblíbenějším typům staveb pro bydlení. Jak můžete vidět kupříkladu ve Velké Británii ale i Německu nebo Nizozemí, keramický zdící materiál je možné použít nejen na stěny budovy, ale i zídky, chodníky, podlahy a další prvky. Přestože je dnes na trhu celá řada různých materiálů, cihla je dodneška základem stavebnictví.

 + Výhody cihlových domů

Zdění z cihelných materiálů má dlouhodobou tradici a můžete je využít ke stavbě všech prvků domu. Cihlové domy nabízí obrovskou odolnost a pevnost a poskytují bezpečné a spolehlivé útočiště před prakticky jakoukoliv nepřízní počasí. Oproti dřevěným konstrukcím je trvanlivost cihlového domu ve většině případů delší. U dřevostavby je nutné pro dlouhou životnost počítat s pravidelnou a správně provedenou údržbou.

Cihla oproti dřevu není noc dobrý izolant, ale díky výrazně větší hmotnosti teplo akumuluje, takže udrží přirozené teplo uvnitř domu i v chladném počasí. I když dřevěný dům patřičně zaizolujete, to samé nedokáže, i přesto, že celkové tepelně izolační vlastnosti stěny dřevostavby budou oproti zděné konstrukci lepší.

Nejlepší vlastností cihlových domů je, že prakticky nevyžadují žádnou zvláštní údržbu. Můžete sice nalézt i několik typů bezúdržbových srubů, ale vlastnosti cihel jsou v tomto ohledu unikátní. Cihly mají osobitou texturu a barvu a nabízí specifickou estetiku. Nemusíte je barvit a lakovat jako dřevo. Jediné co vyžadují je pravidelné lehké omytí.

- Nevýhody cihlových domů

Asi nejvýznamnější nevýhodou je cena. Stavět dům z cihel patří k nejdražším možnostem obzvlášť ve srovnání s moderním srubem nebo roubenkou. Cihly jsou také ve vlhkém prostředí náchylné k šíření plísní a ztrácejí pevnost. To je způsobené přirozeným dýcháním cihel, kdy se mají tendenci se rozpínat a stahovat podle okolní teploty a v drobných prasklinkách se pak dobře daří plísním. Cihla jako přirozeně porézní materiál totiž přirozeně saje i vypařuje vodu.

Cihly nemají úplně pravidelný tvar a je složité stavět z nich přesně. Další jednoznačnou nevýhodou je rychlost výstavby. Oproti dřevostavbám je doba výstavby zděného domu výrazně delší. Dokonce není většinou žádoucí provést celou stavbu během jediné sezóny. Provedenou hrubou stavbu je dobré nechat sednout a vymrznout, než přejdete k omítkám a výplním otvorů.

Dřevostavba Vera 12x9,5

Dřevěný dům

Díly využívané při stavbě srubů a roubenek se liší tvary a velikostmi, ale i barvou nebo svými vlastnostmi. Dřevěné materiály jsou populární především kvůli své jednoduché přírodní kráse. Dřevo je ale i velmi odolný a trvanlivý materiál perfektní pro stavbu srubů. Škála jeho vlastností se liší podle toho, jestli zvolíte měkké dřevo, tvrdé dřevo nebo tropická dřeva.

+ Výhody dřevěných domů

Hlavní výhodou dřevostaveb je jejich nízká cena. Dřevo je tradiční stavební materiál a v naprosté většině případů jsou dřevěné konstrukce levnější než zděné.

Sruby a roubenky se i snáze staví, především díky nižší hmotnosti konstrukčních dílů a materiálů. 

Především těžší a tvrdší dřeva jsou výborným izolantem, takže v dřevostavby nemusíte tolik vytápět. Roubenky zůstávají teplé i v zimě, proto jsou tak populární v chladných severských a horských oblastech. Dřevo také absorbuje vlhkost a působí jako přirozená klimatizace. Dřevo je i velmi flexibilní a tvárný materiál, takže dřevostavby umožňují snadné přestavby a dokonce i opětovné použití již dříve použitých dílů.

- Nevýhody dřevostaveb

Dřevo hůře odolává zkáze. To je také hlavní důvod, proč řada lidí před ním upřednostňuje zděné konstrukce. Dřevěné konstrukce také hůře odolávají živlům a silné bouřky nebo vítr je můžou poškodit. Ohrožuje ho i hmyz, voda či plíseň v extrémně vlhkých oblastech. Jak dřevo ve vlhku a suchu pracuje, může mít dřevo tendenci vlivem extrémně nepříznivých okolností se roztahovat a stahovat, ale i kroutit a měnit tvar.

Řadu lidí odrazuje i nutnost dřevo mořit proti škůdcům, což vyžaduje použití chemie. 

 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také↓
♠ Nejlepší dřevostavby a montované domy na klíč do milionu
♠ Marek Jaroš, ředitel Pineca.cz tvrdí: “Dřevostavby nejsou návrat do pravěku, je v nich budoucnost”
♠ Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2