Marek Jaroš, ředitel Pineca.cz tvrdí: “Dřevostavby nejsou návrat do pravěku, je v nich budoucnost”

Českou centrálu evropského lídra v dřevostavbách Pineca.cz najdete ve městě Pacov obklopeném zvlněnou krajinou a hlubokými hvozdy. V útulné a moderní kanceláři, kde se schází požadavky zákazníků z celé republiky, nás přivítal ředitel firmy, Marek Jaroš.

Začneme otázkou na tělo, dá se v dřevostavbě bydlet? Bydlíte v ní?

Firmu jsem založil v době, kdy už jsem měl bydlení zajištěno jinak. Ale dřevostavbu pro rodinu v dohledné době plánuji. Kdykoliv jsem měl možnost v některém z našich domů pobývat, užíval jsem si to. A k první otázce říkám jednoznačně ano. V dřevostavbách  se dá bydlet, lidé to dělají už tisíce let, a třeba v Severní Evropě a Pobaltí, odkud naše domky pochází, je to zcela běžná záležitost.

Stavíte domy ze severské borovice, továrnu máte v Litvě. Je Pineca česká firma nebo zahraniční?

Mateřská firma je zahraniční. Prodej a výroba ze severské borovice a skandinávského smrku by v této podobě a rozměru tady u nás nebyl jinak možný. Jsme frančíza. Nijak nám to ale ruce nesvazuje. Určujeme si ceny, jednáme sami za sebe a na přání zákazníka jsme schopni bez problémů dojednat nějakou modifikaci přímo ve fabrice v Litvě, aniž bychom se museli někoho ptát.

naskladnění dřevěného domku

Kde všude Pineca působí?

Firma začala jako rodinná v roce 1993 v Litvě, až do roku 2011 prodávala své produkty dalším firmám, obchodníkům. Dnes má okolo 300 obchodních partnerů po celém světě. Z velkých trhů máme tady v Evropě přímé zastoupení v Litvě, Itálii, Německu, Francii, Velké Británii a samozřejmě u nás.

Jak dlouho jste na českém trhu a jak se od té doby trh změnil?

Na českém trhu jsme se značkou Pineca dva roky. Předtím jsme šest let dodávali naše produkty přes naše obchodní partnery, kteří místo značky Pineca používali svojí vlastní, upravovali si názvy našich staveb, takže to někdy není ani poznat, že je to naše práce.

Přišlo mi to škoda a nahrávalo to i podvodům a kopiím z levnějších a méně kvalitních materiálů. Proto jsme se dohodli s majitelem, že rozjedeme v česku frančízu. Převzali jsme jejich marketing, udělali mutaci jejich webových stránek a ten jejich model jsme převzali.

Nebyl to špatný nápad a rozdíl v prodejích je několikanásobný. Po půl roce jsme samostatně prodávali více, než přes naše partnery a po roce a půl jsme jejich prodeje překročili několikanásobně.

Jaké jsou trendy v dřevostavbách v Evropě, o co mají lidé největší zájem?

Když se řekne dřevostavba, spousta lidí si představí kýčovitý kanadský srub z klád, nebo naopak slepenec údajně dřevěných materiálů, které jsou k sobě přidělané nakolmo, vyplněné izolací a zvenku navíc ohozené, takže se z takového domu ztrácí kouzlo dřeva. Člověk pak neví, z čeho a do jaké hloubky se vlastně skládá jeho zeď, jestli si vůbec může na zeď přidělat plazmovku nebo přibít hřebíček, protože když trefí sádrokarton, musí trochu přemýšlet o nosnosti.

Naše dřevostavby a garáže mají vzhled, který neustrnul někde na Klondajku v období zlaté horečky, ale zároveň máte jistotu, že když vidíte dřevo, je za ním ještě několik centimetrů masivu a můžete do něj vrtat co chcete. Nazvěme to trendem, ale je to spíš naše výhoda, proto se k nám zákazníci vrací. V poslední době boduje i levné bydlení. Lidé totiž mohou s našimi stavbami přidat ruku k dílu, což jejich stavbu výrazně zlevňuje.

Více o tématu zde:↓
♠ Jak vybrat a postavit zahradní domek svépomocí a bez papírování

Kde mohou klienti vidět vaši práci, vaše stavby?

Pokud se ptáte na nějaké centrum vzorových domů, showroom pod širým nebem, tak nic takového neplánujeme, ani to není možné. Máme stovky modelů, a když připočtu možnosti individualizace stavby, na které si u větších chat a rodinných domů zakládáme, museli bychom postavit celé město, každý dům by byl jiný a než bychom ho dostavěli, vyšlo by několik nových modelů a začali bychom znovu. Prostě to nejde.

Třeba minimálně německá a britská pobočka dává na internet mapu, kde si můžete najít nějakou realizaci vámi vybraného domku, podívat se přes plot nebo požádat majitele, jestli vám neukáže, jak má zrovna naklizeno v ložnici. Něco podobného asi zkusíme taky. Nebo můžete přijít k nám do kanceláře, kde vám ukážeme fotky z realizací i jednotlivé materiály.

Třeba na Francouzském webu najdete 3D exkurze už zabydlených realizací, to je také pěkná cesta a někdy je k našemu katalogu připojujeme. Ale je tam často vidět, že je to v cizině, a taky přes internet se nezeptáte zákazníka, jak se jim v našich domech bydlí nebo chataří.

Jak jsme postavili naše stavby najdete zde:↓
♠ Realizace dřevěných a zahradních domků Pineca.cz

Některé domky a dřevostavby ve vaší nabídce nepopřou zahraniční design, především klasickou skandinávskou školu. Přesto jsou stále častěji vidět na českých zahradách. Jsou všechny od vás?

Konkurenci, kterou v Česku máme, máme jen na poli malých zahradních domků a přístřešků na nářadí. Jinak hrajeme jinou ligu a navíc na jiném písečku. Co se týče velkých hobbymarketů, nemůžu je házet do jednoho pytle, ale v některých stavebninách najdete stavby sice vizuálně podobné, ale často třeba z našeho českého smrku, navíc z hrozně tenkých profilů.

My jsme úplně zrušili výrobu 20mm šířek, protože se nám to i u pevnějšího a tvrdšího severského dřeva zdálo jako šunt, nešlo to spojit, prošroubovat, abyste se nebáli, že se prkno rozštípne, a co to po čase udělá na sluníčku. Kdykoliv ale vidíte stavbu s 44mm a více, v jednoduchém severském designu a z borovice, bude to pravděpodobně výrobek od nás. Buď napřímo, nebo od partnera.

Marek Jaroš - ředitel Pineca.cz

Jaký sortiment od Pineca je v tuto chvíli v kurzu, o jaký je největší zájem?

Nejvíc teď lidé kupují chaty mezi 25 a 35 m2, a pak domky na trvalé bydlení.

Proč by si měl člověk vybrat vaše výrobky?

Víte, mohl bych říci, že máme kvalitní dřevo, dostatek zkušeností a super montážní tým. To všechno je pravda. Taky jsme flexibilní v požadavcích zákazníka a dokážeme stavby modifikovat. Ale myslím si, že naší největší devizou je fakt, že už jsme za 27 let vyrobili a dodali po Evropě přes 100 tisíc dřevostaveb. To je dostatečný počet na to, abyste vychytali případné mouchy v rozvržení stavby, ve výrobě, vyladili procesy a napsali návod, který bude jednoduchý a bude mu rozumět každý. Stavba našich domů je jednoduchá jen díky tomuhle všemu.

Je tedy pravda, že se do stavby z dílů bez pomoci firmy může pustit i amatér nebo kutil? 

Může a téměř každý. Stavba je dodávána s podrobným instruktážním plánem a každý díl je označený. Z technické dokumentace snadno vyčtete přesnou pozici každého jednotlivého dílu. Čím jde o větší stavbu, tím je těžší se toho nebát a vyvstává dost zásadní otázka časová.

Ale teoreticky ke stavbě postačí dva lidé - ani ne tak z hlediska technického a bezpečnosti, jako psychického. Pak už stačí jen návod, gumová palice a elektrický šroubovák. Poskytujeme i pomoc na telefonu, nebo může jeden z montérů přijet poradit se založením stavby, nebo dalšími problematickými částmi.

A naše stavby jsou vlastně takové stavebnice pro dospělé. Ale po pravdě, když se celé práce zhostí náš montážní tým, který má za sebou stovky staveb, je to několikanásobně rychlejší.

Dovolte mi ještě poslední otázku. Při příchodu do kanceláře si nešlo nevšimnout plakátu k filmu Star Trek. Jak se člověk s nadšením pro moderní technologie a budoucnost dostane k dřevostavbám?

Docela náhodou. Studoval jsem archeologii, pak jsem pracoval pro firmu, která vyráběla dílce pro Ikeu, kde jsem se poprvé dostal ke dřevu, ale s firmou Pineca jsem se vůbec poprvé seznámil až při cestě do Litvy a Lotyšska, kam jsem přijel kvůli kontraktu na dřevěné pelety.

Vůbec jsme se tenkrát ohledně pelet nedohodli, jen při cestě z kanceláře mi jeden ze zástupců firmy, Vytenis, vtiskl barevný letáček s dřevostavbami, ať se podívám, kdybych měl zájem. Dal jsem si ho do zadní kapsy u kalhot, zapomněl na něj a vytáhl ho společně s peněženkou, až když jsem šel po několika dnech večer na pivo. A jak jsem se do něj po pátém pivu začetl, začal jsem nad tím přemýšlet.

Marek Jaroš Pineca.cz


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také↓
♠ Tipy jak postavit pasivní solární dřevostavbu
♠ 3 perly českého YouTube o dřevostavbách
♠ 5 největších chyb při stavbě chaty