Tři nejlepší montované domy typu bungalov ❤️

Jestli jste nikdy o bungalovu nepřemýšleli, tak po přečtení tohoto článku začnete. Jednopodlažní prostorné domy v sobě spojují moderní, praktické a pohodlné bydlení s příznivou cenou. Vybrali jsme tři nejlepší montované domy tipu bungalov a shromáždili i tři dobré důvody, proč nechtít nic jiného.

Nechceme před Vámi nic tajit, a tak začneme snad jedinou nevýhodou bungalovů - prostorem. Oproti patrovým domům vyžadují na stejně velkou podlahovou plochu výrazně prostornější pozemek. Zkrátka zatímco patrový dům snadno vměstnáte do uliční linie mezi dva sousedy a stále v něm půjde jakž takž bydlet, bungalov a malý pozemek k sobě moc nejdou. Jakmile ale nemusíte hledět na každý centimetr pozemku, je bydlení v bungalovech samá přednost. Tohle jsou ty nejdůležitější:

Usnadní vám úklid

Máte jen jedno patro na úklid. Takže nemusíte kupovat vysavač do každého patra a složitě šůrovat schody. Dokonce i instalace centrálního vysavače je v bungalovu snazší. A co je naprosto dokonalé, pokud nechcete, můžete mít bydlení úplně bezbariérové, což výrazně ocení třeba robotický vysavač, který nevynechá jediné místo, kam mu necháte otevřené dveře.

Usnadní vám stárnutí

Dům kupujeme často v jiném čase, než ho užíváme. Jen málokdo si uvědomí, že než doplatí hypotéku, bude možná mít už vnoučata a umělou kyčel. A pro oba případy jsou lepší montované domy bungalovy. Zaprvé patří montované bungalovy mezi levné rodinné domy, takže je splatíte výrazně dříve a zadruhé nevytváří ve svém interiéru zbytečné překážky pohybu.
Zatímco v mládí nám samotným chození do schodů nemusí vadit, pro starší lidi mohou být schody nepříjemné, nebo dokonce nebezpečné. Stejně tak i pro velmi malé děti. V bungalovech je všechno pěkně na rovince.

Moderní bungalov vám usnadní život

Je pravda, že patrové domy mohou mít o něco hezčí výhled. Ale v bungalovu zas před každým pokojem může být terasa a zahrada, takže si uděláte krásný výhled i tam, kde okolí není nic moc. Moderní bungalovy jsou i praktické. Díky nízké výšce stačí na většinu oprav žebřík, a třeba na čištění okapů nemusíte zvát vysokozdvižnou plošinu ani riskovat život na desetimetrových žebřících, zvládnete to ze štaflí. Ušetříte i na výstavbě a opravách komínů.

Co musíte zvážit, než začnete stavět celoročně obyvatelný dům?

Bungalov se také snadněji vytápí a nebo ochlazuje klimatizací, protože nemusíte řešit cirkulaci tepla uvnitř domu. U patrových domů je běžné, že v podkrovních ložnicích se kvůli vedru nedá spát, zatímco v přízemí táhne od nohou. To tady nehrozí. Všechny místnosti mají podobné mikroklima a vytápí či klimatizují se podobně. 

Bungalovy jsou zkrátka ideálním bydlením, což dokazuje i jejich stále větší obliba u našich klientů. Abyste měli výběr snazší, vybrali jsme pro vás tři levné, rodinné, montované bungalovy. Ideální souhru kvality, prostoru a pohodlí za dostupnou cenu. Tohle jsou naši favoriti:

1. Dřevostavba bungalov ANICA 71m² 44+44mm

Bingalov - montovaná chata ANICA 71m² 44+44mm + izolace do stěn a podlahy

Chata Anica nabízí pohodlné uspořádání 3+kk se zdvojenými izolovanými stěnami a podlahou, takže je bez větších úprav využitelná celoročně. Představuje náš tip, pokud máte v hledáčku levné montované domy - bungalovy. Prim ve standardním uspořádání domu hraje prostorný obývák s kuchyňským koutem, který je díky bohatě proskleným stěnám se třemi francouzskými okny nadstandardně vzdušný a plný světla. Dvě útulné ložnice ho předurčují pro malou rodinu nebo pro pár, který může jednu z ložnic využít jako pracovnu.

 ↓ Podívejte se na naší realizaci bungalovu ANICA u Týna nad Vltavou↓

2. Dřevěný bungalov NICOLE 78m² (12.6x6) 44mm

Bungalov NICOLE 78m² (12.6x6) 44mm + obklad

Montované bungalovy jsou levné na výstavbu, a pokud zvolíte Nicole, nemusíte mít ani příliš rozsáhlý pozemek. Je kompaktnějších rozměrů, takže se řadí spíš mezi chaty, ale s izolací a dřevěným obkladem může skvěle sloužit po celý rok i jako bydlení pro menší rodinu. V základním uspořádání disponuje třemi ložnicemi, z nichž hned dvě, a ještě navíc obývák, mají vstup na terasu francouzskými okny.

Terasa je v základním rozvržení třicetimetrová, po celé délce domu na straně odvrácené od hlavního vchodu. Nicole je tak přímo stvořená k umístění na lokalitu s krásným výhledem do krajiny, nebo na okraj pěkné zahrady. Bohaté prosklení jedné strany domu vám při správné orientaci vůči slunci usnadní v zimě i solární tepelné zisky. Výhledy z ložnic, obýváku a prostorné terasy budou při správném umístění domu doslova kouzelné.

3. Dřevěný bungalov PAULA 129 m² 44+44 mm

Bungalov PAULA 129m² 44+44mm

Tři ložnice, dvě koupelny, dvě šatny i technická místnost. Dřevěný dům Paula má všechno, co potřebujete k pohodlnému bydlení. Tvar domu do písmene L a terasa, na kterou se vstupuje francouzskými okny z obýváku a největší ložnice, vytváří skvělé zázemí pro klidovou zónu za domem. V prostorném obýváku s kuchyňskou linkou se v základním rozvržení počítá i s kuchyňským barem. Díky zdvojeným stěnám a izolaci je Paula celoročně obyvatelná. Poskytne pohodlné zázemí rodině, ale může být i skvělou investicí, protože v  turisticky exponovaných lokalitách může plnohodnotně sloužit i jako velký apartmán luxusní kategorie.







Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také 
Nejlepší dřevostavby a montované domy na klíč do milionu
Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2
♠ Nejlepší dřevostavby pro celoroční bydlení do 500 000 Kč