Dřevěné garáže: jak vybrat tu nejlepší?

Všechno, co potřebujete vědět při plánování montované garáže - Jestliže chcete bydlet a zároveň mít kde v bezpečí parkovat svůj vůz, je asi nejpraktičtějším řešením bungalov s garáží. Žádné garážové stání nedokáže nahradit to, že v nepřízni počasí budete moci suchou nohou nastoupit i vystoupit z auta.

A v zimě nebudete muset ometat od sněhu zamrzlý vůz. Pokud už ale máte svůj dům postavený, nezbývá vám, než si garáž postavit dodatečně. Dřevěná garáž přitom vůbec nemusí být drahá. Montované garáže se dnes dají objednat i jako stavebnice. Poradíme, jak postavit garáž levně.

Stavba garáže

Otázka, jak levně postavit garáž, trápí motorizované lidstvo od nepaměti. Levné řešení nabízí stavba garáže svépomocí. Dřevěné montované garáže dnes stojí zlomek ceny, za kterou byste si nechali garáž postavit od stavební firmy. Montované garáže se dodávají i jako stavebnice, která přijede až na váš pozemek, kde si ji podle podrobného návodu a z přesně řezaného kvalitního dřeva postavíte během chvíle.

Ať už se jedná o jednoduchou dřevěnou garáž, či dřevěnou dvougaráž, bude vás stát jen zlomek ceny, kterou byste zaplatili za zděnou variantu. A dřevěná stavba svým specifickým způsobem zkrášlí i váš pozemek.

dřevěná garáž

Jak vybrat garážová vrata

Do dřevěné garáže se nejvíce hodí dřevěná garážová vrata. Pokud ale pro vás není nejdůležitějším parametrem pro garážová vrata cena, nabízí se řada dalších možností. Třeba rolovací garážová vrata či sekční garážová vrata (jednotlivé sekce vrat se v kolejničkách vysouvají pod strop garáže). Mohou být i poháněná motorem a ovládaná na dálku.

Počítejte ale s tím, že taková vrata mohou stát klidně i tolik, kolik vás bude stát celá dřevěná garáž. Cena takových vrat s pohonem se pohybuje v několika desítkách tisících korun a odvíjí se od požadavků na velikost, barevnost a design i na použité materiály a technologii pohonu.

jak vybrat garážová vrataCo takhle třeba vrata jako knihovna?

Podlaha do garáže

Stejným způsobem musíte promyslet i jakou zvolit podlahu do garáže. Pokud stavíte na zelené louce a chcete stavět především levně a nechce se vám betonovat, bude vaší volbou pravděpodobně zámková dlažba do garáže, která na správně připraveném a zhutněném štěrkovém podkladu zastane svoji funkci.

Ne každému ale dlažba do garáže vyhovuje. Kupříkladu pro ty, kdo v garáži i pracují a auto v ní opravují, nepřipadá levná dlažba do garáže v potaz. Stačí totiž i malý únik oleje či dalších provozních kapalin a podlahu už neestetických skvrn nikdy nezbavíte. Lepším řešením je proto betonáž podlahy garáže svépomocí, či litá podlaha do garáže. 

Během zimy a deštivého období do garáže vnášíte vlhkost, která skončí na zemi a pokud nemáte v garáži šikovně udělanou kanalizaci, nemá kam odtéct. Voda pak zůstává na podlaze a když se nestačí odpařit, začne se vsakovat do konstrukcí, kde působí problémy.

Proto je vhodné betonovou desku opatřit povrchovou úpravou, která je mechanicky a chemicky odolná a zabrání vsakování vody. Na to se používají epoxidové pryskyřice či různé polyuretanové nátěry na beton (tzv. gumová podlaha do garáže).

Aby byl dokonale rovný, nanáší se před nimi na beton samonivelační stěrka. Ani ty však nejsou ideálním řešením a pokud pro vás není prioritou levná podlaha do garáže a toužíte po kvalitě, řešením může být kvalitní keramická, či kamínková podlaha vytvářející protiskluzový, mrazuvzdorný a celistvý povrch odolný vůči solím a chemikáliím.

⇒ TIP - Jak vybrat přístřešek na auto či na dřevo ⇐

Nabídka přístřešků na auta

Stavba garáže bez povolení

Stavba garáže povolení úřadů nevyžaduje. Tedy ne nutně. A dokonce ani ohlášení stavby ne. Musíte ale dodržet několik podmínek.

§ ⇒ Podle § 79 stavebního zákona, odstavce 2, nepotřebujete rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas v případě, že vaše garáž bude:

Stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci.“ 

Přeloženo do lidské řeči – abyste se vyhnuli papírování, garáž musí splňovat následující:

♠ Může mít zastavěnou plochu maximálně 25 m2, přičemž počítejte vnější obvod stěn, nikoliv podlahovou plochu

♠  Pod garáží můžete mít sklípek maximálně 3 metry hluboký, případně můžete vyhloubit a vybetonovat i montážní jámu – kvůli bezpečnosti takové jámy ale návrh zkonzultujte se statikem.

♠ Musí být na pozemku rodinného domu či chalupy, protože na jiném druhu pozemku musíte pro podobnou stavbu (do 25m2 a 5m výšky) získat minimálně územní souhlas. A takhle jednoduché je to ještě jen za předpokladu, že není podsklepená, je bez pobytových místností, hygienického zařízení a není využívána pro chov zvířat atd.

♠ Zbývající vodě propustný pozemek (nezabetonovaný, vodopropustný druh dlažby nevadí) musí být minimálně stejně velký, jako zastavěná plocha garáže

♠  Garáž nesmí stát blíže než 2 metry od plotu (hranice pozemku), jinak byste si museli získat souhlas sousedů a stavebního úřadu, který vám musí udělit výjimku.

♠  Pokud vám nevadí vyřídit si územní souhlas a ohlášení stavby (vyžaduje podobné náležitosti jako stavební povolení), můžete si postavit garáž do 70 m2 celkové zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepené nejvýše do hloubky 3 m.


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Podívejte se také: ↓
♠ Naše realizace: garáž 5x3,6m, tloušťka stěny 28 mm ve Vysoké Lhotě
♠ Naše realizace: dřevěná garáž 400x600 44mm, 24m²
♠ Zimní péče o dřevěný přístřešek na auto