Jak chránit dřevěný dům před mravenci?

Léto přináší řadu úžasných věcí jako jsou delší dny, prázdniny a dovolené. Dokáže ale přinést i jednu z nejděsivějších katastrof pro čistotu milující hospodyňku a její spíž. S létem se totiž pojí i mravenci, jimž horké a vlhké klima pomáhá rozmnožovat se a stěhovat se i do našich domovů. Obzvlášť rodinné domy dřevostavby, roubenky a sruby se mohou zdát méně chráněny než kupříkladu montované dřevostavby či modulové domy na klíč. Ale není to pravda. To, že by si mravenci hledali škvíry mezi trámy roubenky, je opravdu mýtus. Zaplaví vám klidně i panelák.

Jak se bránit invazi?

Během jara a léta jsou naše domy proti mravenčí invazi tkřka bezbranné. Dokáží proniknout téměř do všech částí domu a bez ohledu na podlaží před nimi není bezpečná žádná místnost. Stačí, aby zde našli nějaký zdroj potravy. Typicky se lidé snaží zbavit mravenců pomocí insekticidů, jenže ty jsou na druhou stranu plné chemikálií nebezpečných pro domácí zvířata, děti i dospělé. A některé insekticidy zas fungují na jeden druh mravenců, ale jiný si v klidu dál dělá cestičky po bytě, jako by se nechumelilo. Proto se zaměříme na taktiky, které vám pomohou zbavit se mravenců, aniž byste museli sáhnout po kouzelném spreji. Ten si nechte pro případ, že tohle všechno selže.

1. Odstraňte jídlo

Mravenci se v létě snaží vytvořit si co největší zásoby před nadcházející krutou zimou. Závisí na tom jejich přežití a tak neváhají urazit i velké vzdálenosti, aby jídlo získali. Když je zdroj vydatný a lákavý, můžete počítat s tím, že bude zástup drobných těl proudit, dokud zůstane jediný drobeček. Ujistěte se proto, že odstraníte všechno jídlo a vysmýčíte od případných zbytků všechny kouty, včetně prostoru pod ledničkou, spíží nebo kuchyňskou linkou.

Zdá se vám to jako náročný úkol? Možná. Jedná se ale o nejzaručenější způsob, jak se malých nájezdníků zbavit. Na druhou stranu existují i případy, kdy ani totální čistota a absence jídla mravence nezastaví. To souvisí především s počasím a jejich snahou najít si lepší místo pro život. To pak musíte sáhnout po jiných zbraních.

Zahradní domek, altán

2. Odpudí je ocet

Ocet není jen geniální domácí pomocník na vaření a úklid, ale je i jedním z nejúčinnějších odpuzovačů mravenců. Octový roztok dokáže zabít bakterie i plísně. Jeho vůně je velmi silná a mravenci se mu snaží vyhnout. A mají velmi citlivé chemoreceptory. Když vytřete podlahu a umyjete kuchyňskou linku octovým roztokem, mravencům smyjete jejich pachové stopy, kterými se řídí a vytřený povrch je bude odpuzovat od toho, aby si vytvořili cesty nové.

3. Dětský zásyp a křída

Přípravky proti mravencům nemusíte kupovat. Mnohdy stačí to, co už doma máte. Kupříkladu dětský zásyp nebo křída v prášku jsou efektivním způsobem, jak je odpudit a držet mimo dům. Stačí najít, kudy se mravenci pohybují, a když taková místa hojně posypete práškem, mravenci se jim začnou vyhýbat. Hrozí sice, že si najdou cestu oklikou, ale když budete důslední, problému se zbavíte.

jak proti mravencům

4. Mletá káva

Přirozeným odpuzovačem mravenců je i mletá káva. Stačí ji rozsypat v rozích domu, okolo oken a dveří nebo i volně na trávník kolem domu. Mravenci se budou snažit kávovému valu vyhnout a cestu do vašeho domu vůbec nenajdou.

5. Používejte gumičky

Jestli vám mravenci útočí na kuchyni a spíž, braňte se vším možným. Někdy stačí pootevřené víčko sklenice s marmeládou, nebo zbytek neomytý z vnějšku sklenice a mravenčí zástupy už pochodují po parapetu. Pomoci vám mohou obyčejné gumičky a igelitové pytlíky. Stačí, když z nich vytvoříte dodatečnou bariéru mezi mravenci a jídlem a máte skoro vyhráno.

6. Ucpěte škvíry

Ve většině případů se mravenci do domu dostávají skrze škvíry ve dveřích a oknech či zdech. A v podobných místech se dokáží nepozorovaně přesouvat i po celém domě. Máte také škvíry mezi lištami a podlahou po obvodu stěny? Starší těsnění dveří a oken? Ucpěte je! Když všechny škvíry přetěsníte, nebudou mít mravenci šanci dostat se dovnitř.

7. Pozvěte si profíky

V případě, že mravenčí invaze přesáhne všechny meze a dosáhne děsivých rozměrů, nebojte se objednat si profesionální služby deratizátorů. Nebo s nimi alespoň situaci zkonzultujte. Mají totiž znalosti, dlouhodobé zkušenosti a také potřebné vybavení, aby se s nezvanými návštěvníky vypořádali rychle, účinně a bez stresu. Dlouhodobý pobyt hmyzu ve vašem domě totiž může narušit i integritu dřevěného domu. Proto problém řešte okamžitě a nečekejte na to, až se mravencům u vás zalíbí natolik, že si tam založí i nové mraveniště. 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Mohlo by vás zajímat ↓
♠ Tipy na vytápění dřevostaveb
♠ Zimní péče o dřevěný přístřešek na auto
♠ 
6 tipů které musíte znát o větrání dřevostavby