Jak na celoroční zimní zahradu svépomocí ?

Přistavět si zimní zahradu k vaší rodinné dřevostavbě znamená pro kvalitu vašeho bydlení celou řádku věcí. Kupříkladu tu, že budete moci zahradničit po celý rok. A nikoli výhradně v letních měsících. I v zimě budete moci pěstovat určité druhy bylin a sklízet je během mrazů. Zahradničení v zimě vám umožní užít si sklizně třeba hned brzy z jara.

Založte si zimní zahradu v celoroční dřevostavbě

Zimní zahrada v podobě skleníku se vstupem z vaší dřevostavby vám dovolí pěstovat plodiny i v zimě, aniž byste tento prostor museli vytápět. Bude chránit vaše rostliny před přírodními živly. Pokud ho správně postavíte, ve slunečné dny bude zachytávat a využívat sluneční paprsky. 

Začněte výběrem rostlin

Zimní zahrada, která rozšíří váš dům a doplní ho o místnost plnou zdravých a prospívajících rostlin, vyžaduje dobrou přípravu. Zimní zahradničení začíná výběrem správných rostlin, které vydrží i v chladnějším prostředí. I v obyčejném skleníku je uvnitř tepleji než venku. Dokonce i při teplotách okolo 20 stupňů pod bodem mrazu. A pokud máte zimní zahradu, umožní vám to vybírat z široké palety rostlin.

Rostliny a květiny pro zimní zahradu

Začněte s pár rostlinami a podle toho, jak budou prosperovat, experimentujte s přidáváním dalších. Tyhle rostliny patří k otužilým obyvatelům skleníků.

Jak na celoroční zimní zahradu?

Jaká zelenina je vhodná na zimní zahradu?

  • řepakapustabrokolicemrkevzelíkvětákkoriandrcelerčesneksalátkapustapetrželředkvičkyšpenátmangoldtuřín

Jaké květiny jsou vhodné na zimní zahradu?

  • hvězdníkvánoční kaktusazalka, hyacint, frézieostrožka stračkanetýkavkapotočnicemaceškahledíkprvosenka

Proč mít zimní zahradu?

Pokud se rozhodnete u své roubenky postavit zimní zahradu, získáte celou řadu pozitiv:

1. Výrazně snížíte svou uhlíkovou stopu a pomůžete ochránit životní prostředí

2. Práce s hlínou vám může přinášet požitek i v zimě

3. Budete moci zahradničit bez přestávky i v chladných měsících

4. Budete mít úrodu a zdroj čerstvých plodin

5.
Budete mít produktivní náplň volného času

6.
Získáte alternativní zdroj čerstvé a zdravé zeleniny bez chemie

7.
Zvýší se estetická hodnota vaší nemovitosti

8.
Získáte výborné místo pro rozjetí vaší jarní sadby

Prohlédnout si nabídku zahradních domků

Jaká jsou negativa zimní zahrada?

Váš život v roubence se postavením zimní zahrady určitě zlepší, především když ji pojmete jako skleník. Přesto existuje několik drobných nevýhod, které jsou s existencí této stavby u vaší roubenky spojeny:

1. Zimní zahrada je nákladná záležitost. Založení skleníku připojeného k domu je drahé. Zvlášť když započítáte cenu kvalitního prosklení, zastínění a odvětrání na léto, případně vytápění na zimu.

2. Pěstování plodin zabere čas. Rostliny vyžadují péči, a to pravidelnou. Jestliže stále na nic nemáte čas, najděte si jiné hobby.

3. Pěstování plodin stojí energii. Musíte vykopat hlínu, zasadit semena, zalévat a plít a dělat další rituály, které k zahradničení patří. Někoho to energií nabíjí, jiného to ubíjí. Každopádně bez nějaké té investované kalorie vám nic nevyroste.

4. Zaplatíte víc za energie. Toto je pravda jen částečně. Pokud budete v zimní zahradě pěstovat chladnomilné květiny a zeleninu, mohou vám prosperovat i bez vytápění už brzy na jaře a do pozdního podzimu. Je ale jen málo takových, které budete moci pěstovat bez vytápění zimní zahrady u své roubenky kupříkladu v únorových mrazech.

Praktické tipy pro zimní zahrady

Pokud jste to nikdy nedělali, založení zimní zahrady u vaší dřevostavby může být složité. A to především z hlediska skladby rostlin. 

1. Primárně vybírejte z lokálních druhů, které jsou přizpůsobeny na místní podmínky a studené počasí. Některým druhům zeleniny, jako je hrášek, brokolice nebo salát, dokonce studené počasí jednoduše vyhovuje.

2. Zvažte nejdříve bylinky za oknem. Začátečníci by neměli tuto zkušenost přeskočit. Pěstování rostlinek uvnitř bytu či domu vám dá přehled o tom, kolik světla, tepla a vody ta která rostlinka potřebuje.

3. Mrkev a ředkvičky sázejte pohromadě. Tyto dvě zeleninky si pomáhají a pokud je vysadíte spolu, prospívají lépe, než kdyby byly každá zvlášť.

4. Zkušenější zahradníci mohou vyzkoušet zvýšené záhonky. Zimním dýním a tykvím se na vyvýšených místech daří.

5. Hlídejte rostliny proti nemocem a škůdcům a kontrolujte správnou vlhkost půdy. V zimní zahradě a skleníku je to ještě důležitější, než na venkovním záhonku.

Myslete i na doplňky
Zimní zahradu si zakládáme po většině i proto, aby nám i v chmurných zimních dnech co nejvíce připomínala klasickou zahradu, kterou obýváme za krásných jarních a letních dnů. Proto ji můžete tu a tam vyšperkovat nějakou vkusnou zahradní dekorací, která vaší zimní zahradu doladí a rozveselí. 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také 
Nejlepší dřevostavby a montované domy na klíč do milionu
Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2
Dřevěný montovaný dům versus cihlový dům