Jak na stromy v blízkosti dřevostavby

Roubenka, srub nebo montovaný dům či dřevěná chata dodá téměř jakémukoliv místu přírodní krásu a stromy tuto estetiku ještě posilují. Sázení stromů poblíž dřevostavby se vůbec nemusíte bát. Stromy vytvoří s dřevěným domem ideální estetický celek. Pokud jsou zasazeny na správné místo, bude výsledkem dech beroucí přírodní zákoutí, které dodá vaší dřevěné chatě novou hodnotu a kvalitu.

Navíc, stromy poblíž dřevostavby poskytují cenný stín ve dnech, kdy se rtuť teploměru vyšplhá do neúnosné výše. Poskytují soukromí, takže se nemusíte bát užívat si venku beze strachu, že vás někdo pozoruje. Působí také jako účinné větrolamy, které oceníte na exponovaných místech nebo na podzim a na jaře, když je větrno.

V neposlední řadě poskytují domov ptactvu, které váš kousek přírody doplní o uklidňující štěbetání. Není krásnějšího letního rána, než když vás probudí jemný větřík z otevřeného okna a ptačí zpěv. A užívat si ho budete moci každé ráno.

Všechny tyto výhody jsou jasnými argumenty, proč se společně se stavbou dřevěné celoroční chaty či srubu zamyslet i nad výsadbou stromů. Předtím, než se ale pustíte do sázení, je třeba se zamyslet i nad nevýhodami, které stromy u domu mohou mít. Jako první je třeba zvážit vzdálenost stromu od chaty. Stromy nesmí být příliš blízko, aby kořeny nenarušovaly statiku stavby.

Stromy je třeba také sázet správným způsobem, aby se kořeny rozvinuly dostatečně a poskytovaly stromu patřičnou stabilitu. Jinak by hrozilo, že se v nepříznivých podmínkách strom vyvrátí a v extrémním případě vám chatu může i zničit. To vede k obrovským nákladům na opravy a je to příliš vysoká daň za nedbalost při sázení.

Stromy také vyžadují nezbytnou péči a čím blíže jsou domu, tím větší. Větve by se domu neměly dotýkat ani při větru a musíte je průběžně ořezávat. Ořezávají se i kvůli tomu, aby dům nebyl zastíněn až příliš a stín nevedl ke zvýšené vlhkosti a růstu plísní a hub.

♠ Marek Jaroš, ředitel Pineca.cz tvrdí: “Dřevostavby nejsou návrat do pravěku, je v nich budoucnost”

Výběr místa pro strom

Stromy, které budete sázet v okolí dřevostavby, musí poskytovat přiměřený stín, aby chránil vás i celý dům. Na úplně holém místě by dům byl vystaven slunečnímu záření, které přispívá k rychlejší degradaci dřeva. Ta zpočátku není zřetelná, ale časem zjistíte, že čím více slunečních paprsků na dřevo dopadá, tím rychleji šedne a mění se mu povrchová struktura.

Na narušeném povrchu se snáze uchycují nebezpečné dřevokazné houby a plísně. S tímto procesem můžete bojovat i za pomoci dlouhých přesahů střechy, ale daleko příjemnější forma je výsadba stromů především na jižní a západní straně domu. Případně na jihozápadě.

Stromy by měly být umístěny tak, aby v létě stínily odpolední paprsky, které jsou obzvlášť nepříjemné. Také musíte dobře zvolit dospělou výšku stromů a šířku jejich koruny do budoucna.

Kupříkladu pokud plánujete vysadit strom, který má v dospělosti až 20 metrů, nikdy ho nesázejte blíž, než zhruba 7 metrů od domu. Jinak bude poskytovat více stínu než je třeba a bude způsobovat problémy. U středních stromů, které dorůstají méně než 20 metrů výšky volte vzdálenost minimálně 4,5 metru a u malých stromů do 9 metrů volte vzdálenost vyšší než 3 metry. Blíže než 2,5 metru nesázejte nic.

Jak zasadit strom u domu

Jaký druh stromu si vybrat?

Abyste zachovali optickou jednotu i ideální vlastnosti, volte velikost stromu podle velikosti vaší roubenky. Pokud máte dům velký, můžete volit také větší strom. U malých obytných chat ale volte stromy malé, protože pod velkým stromem by dům opticky působil ještě menší.

Středně velké stromy malý dům opticky nezmenšují a zároveň dokáží zastínit i velký dům a opticky ho ještě trochu zvětší, takže jsou téměř univerzální volbou pro jakoukoliv velikost domu.

Volit byste měli i takové odrůdy, které nenapadá dřevokazný hmyz. Strom by totiž mohl přilákat tento hmyz i k vašemu domu a vy byste pak měli o problém navíc. Dřevostavby jsou nejčastěji ze dřeva jehličnatých stromů a právě jehličnany jsou nejčastější potravou dřevokazného hmyzu v našich podmínkách. Proto sázejte raději listnaté stromy, ideálně s tvrdým dřevem.

Jejich velkou výhodou je i to, že zatímco v létě stíní proti vedru, v zimě jejich koruna dovolí paprskům Případně zkonzultujte s expertem možnost ochrany stromů i domu proti takovým nezvaným hostům.

V neposlední řadě si promyslete i velikost kořenového systému stromu. Kořeny stromu se rozšiřují tam, kde najdou vlhkost a živiny, a někdy překvapí, jak daleko od kmene se dokážou pod zemí rozrůst. Problém je v tom, že dokáží narušit i potrubí vedoucí pod zemí či základy vašeho domu, vyzdvihnout chodníky a další prvky okolí vašeho domu.

montované dřevěné domy

Jakou údržbu vyžaduje strom - na tohle pozor

Stromy vyžadují údržbu podle umístění a druhu. Nejčastější volbou bývají opadavé stromy, které navíc na podzim vytváří plody, semena a další odpad, který končí ve vašich okapech, na střeše a všude kolem domu a jehož odstraňování vyžaduje notnou dávku energie.

I proto je sázení stromů příliš blízko domu velký problém, kterému se rozhodně vyhněte. Svoji volbu byste proklínali pokaždé když byste čistili zanesený okap nebo se při bouřce báli, že vám spadlá větev poškodí střechu či okno domu. Zanesený okap přitom představuje v deštivém období obrovské riziko že voda poteče místo do svodů přímo na fasádu a promočí stěny.

Navíc, větve příliš blízko střechy mohou představovat lákavý a pohodlný most pro zvířata, o jejichž přítomnost v domě nestojíte. Třeba pro hlodavce nebo kuny, které se rády uhnízdí v zatepleném podkroví a dokážou být hodně destruktivní. Z těchto důvodů si velikost stromů, jejich druh a vzdálenost od domu dobře rozmyslete.


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také ↓
♠ Nejlepší dřevostavby a montované domy na klíč do milionu

♠ Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2
♠ Realizace našich staveb: dřevostavba LANGON se 107m² na Vysočině