Jak vybrat živý plot k dřevostavbě?

Živé ploty jsou na pohled asi nejvhodnější oplocení pozemků k dřevěným domům a dřevěným chatám. Živým plotem se přitom rozumí řada keřů, které jsou vysázené těsně u sebe a zastřižené tak, aby tvořily určitou bariéru nebo ohraničení pozemku. Jako živý plot se používají také některé druhy stromů, v závislosti na preferovaném vzhledu. Živý plot vám nejen zajistí soukromí, ale zvedne i cenu pozemku u dřevostavby.

Živý plot neznamená jen tůje nebo habr. Tato rozšířená představa je krajně mylná. Rostlin vhodných pro živé ploty je celá řada a můžete se setkat s nepřeberným množstvím různých keřů či stromů, které se pro tento účel využívají. Výhodou živých plotů totiž je, že kromě zmiňovaného soukromí nám dokáží zajistit i řadu dalších funkcí. V následujícím textu se proto právě tůji a habru vyhneme a ukážeme si, co vše živé ploty u montovaného domu dokáží. Jaký keř si nakonec vyberete, je na vašem citu pro estetiku, na typu zahrady i na funkcích, které od živého plotu v zahradě dřevostavby požadujete.

Ochranné živé ploty

Tento typ je ideální pro odrazení vetřelců a zlodějů. Tyto živé ploty totiž kromě klasických funkcí plní i funkci bezpečnostní. Nikdo je nepřeleze ani nepodleze, i kdyby nebyly bůhví jak vysoké. Rostlinné druhy, které jsou pro tento konkrétní účel ideální, mají obvykle zákeřné trny, a přestože spolehlivě nahradí ostnatý drát, vypadají sympaticky a zahradu krášlí.

Pro ochranné živé ploty se obvykle používají následující druhy rostlin:

* Hlohyně/Pyracantha. Tento stálezelený keř s dlouhými trny bývá na podzim bohatě obsypaný oranžovými bobulemi, které zůstávají až dlouho do zimy, dokud je nesezobou ptáci. Má krásné voňavé květy ve žluté, oranžové nebo zelené barvě.

* Šípková růže/Rosa Canina. Dokáže vytvořit i krásný rozložitý keř a jeho plody jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu C. Nenechte se však zmást krásnými růžovými nebo bílými růžovými květy. Šípek má i extrémně pichlavé trny.

* Hloh/Crataegus. Tento druh s úchvatnými světlými listy a krásnými květy odpradávna sázeli naši předci na okrajích zemědělským pozemků – na mezích. V listopadu se živý plot z hlohu zbarvuje do zářivě červené barvy. Jedná se o opadavý druh, ale díky svým silným větvím a trnům je tento druh pro případné narušitele vaší zahrady docela odstrašující.

Stálezelené živé ploty

Většina majitelů dřevostavby dává přednost stálezeleným živým plotům pro celoroční soukromí a ohraničení pozemku svěží zelení. Stálezelené rostliny jsou sice dražší než jejich opadavé protějšky, nabízejí však širokou škálu výhod. Tento typ živého plotu vám zajistí nejen soukromí a bezpečnost, ale může také zakrýt některé neatraktivní části vaší zahrady u dřevěného domu nebo vytvořit panoramatickou kulisu pro celkový pohled do krajiny.

Tyto druhy jsou u montovaných dřevostaveb oblíbené:

* Cypřišovec/Cupressocyparis leylandii. Je to jeden z nejrychleji rostoucích jehličnanů vůbec. Stálezelený živý plot má obvykle tmavě zelenou barvu a ladí s ostatními prvky ve vaší zahradě.

* Bobkovišeň /Prunus laurocerasus. Tato stálezelená rostlina má lesklé a jasně zelené listy. Je to vhodný kandidát, pokud chcete něco, co by mohlo vydržet zimu, rychle roste a snadno se pěstuje. Jen pozor na jeho plody připomínající třešně – přestože ptákům chutnají, pro člověka jsou jedovaté.

* Ptačí zob/Ligustrum. Stejně jako ostatní stálezelené živé ploty by tento druh mohl růst prakticky kdekoli. Je rychle rostoucí, ale má tendenci během chladného zimního období ztrácet část listů. Přesto je skvělou volbou pro vaši dřevostavbu především na místech, kde je potřeba chránit pozemek od hluku a prachu od silnice, nebo před zvědavými pohledy kolemjdoucích.

Kvetoucí živý plot

Tyto živé ploty jsou všechno, jen ne nudné a nezajímavé. V okolí vaší montované dřevostavby vytvoří barevná zákoutí, která doladí estetický dojem z vaší zahrady. Tento živý plot vám dá mnohem více, než jen soukromí a bezpečnost pro vaši zahradu u dřevostavby či montované chaty. Stane se venkovní dekorací, která zvýší atraktivitu vašeho pozemku.

Nejlepší vobou pro kvetoucí živé ploty jsou:

* Zábluda/Escallonia. Tento tmavě zelený stálezelený plot rychle roste. Jeho nejlepší vlastností ale jsou poutavé květy v různých odstínech. V závislosti na druhu má živý plot květy v červené, tmavě růžové, bílé nebo světle růžové paletě. A je jimi doslova obsypán.

* Kalina vonná/Viburnum Tinus. Tento konkrétní druh je zcela jedinečný, protože na rozdíl od ostatních kvete v zimě (prosinec-březen). Vytváří trsy drobných bílých květů s růžovými okraji. Po zbytek roku nabízí malebnou stálezeleného keře s modrými bobulemi.

* Skalník Franchetův/Cotoneater Franchetii. Tento živý plot kvete světle růžovými květy velikosti perel. Stálezelené listy se honosí vzácným šalvějově zeleným odstínem a spolu s červenými bobulemi na převislých větvích vytvářejí úplný barevný vodopád.

Živé ploty pro větrné lokality

Živý plot na zahradě dřevostavby může být i praktickou a účinnou ochranou před silným větrem a přírodními živly. Pro některé druhy jsou větrná místa nebo oblasti ideální. Najdete mezi nimi jak jehličnany, tak listnaté keře. Dokáží ochránit váš pozemek před větrem i v úplně rovné krajině.

Tyto druhy jsou do větrných oblastí ideální:

* Javor polní, Babyka/Acer campestre. Opadavý listnáč se na podzim pyšní hustými máslově žlutými listy. Je to druh, který se u nás vyskytuje přirozeně v mezích, křovinách i podél potoků.

* Tis/Taxus. Jedná se o velmi pomalu rostoucí druh, extrémně dlouhověkou a odolnou rostlinu, ale jeho mimořádně husté tmavě zelené jehlice nabízejí vynikající výkon proti větru už v mládí. Semena jsou jedovatá.

Živé ploty jsou důležitým prvkem v zahradách u dřevostaveb. Tyto keře nebo druhy stromů jsou pozoruhodnou ochranou před lidmi i přírodou. Zároveň činí váš montovaný dřevěný dům či dřevěnou chatu zvenčí vizuálně atraktivnější.

Tip: Jestůli sháníte rychlý dárek může vám pomoci služba s donáškou květin.







Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také

Stavitelé pozor! Základy v zimě mohou trpět

Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2

7 způsobů, jak udělat dřevostavbu ještě ekologičtější

Jak šetřit elektřinou v dřevěných domech