Jak založit zahradu

Chcete mít vlastní plodiny vypěstované udržitelným způsobem a bez zbytečné chemie? Zahradu, která se hodí na pozemek dřevostavby nebo dřevěné roubenky? Parádně si odpočinout a snížit hladinu stresu? Nepěstujte na pozemku jen trávník a založte si zahradu, která se k hodí k domům jako jsou roubenky a sruby nebo montované dřevostavby na klíč.

Zahrada u dřevěného domku: Jak ji založit

Těm, kteří neví jak a kam plodiny naplánovat, nabízíme triky zkušených zahradníků. Poradí, na co se zaměřit, abyste zahradu nemuseli napřesrok předělávat, a aby vám péče o ni přinášela co nejvíce užitku a zábavy a zlepšovala život v dřevostavbě.

1. Rozmyslete si, co chcete pěstovat

Toto rozhodnutí je naprosto zásadní. Od něj se totiž odvíjí podoba celé zahrady i všechny následné kroky. Obecně se především začátečníkům vyplatí začít s menším projektem a postupně ho zvětšovat tak, jak vám budou růst zkušenosti.

Úplně nejlepší je začít pěstovat pár rostlin, které milujete a využíváte v kuchyni. A nejlépe ty, na kterých se shodne celá rodina a ušetříte tak zároveň za nákupy v zelenině. S květinami a bylinkami můžete vytvořit i jedlá, ale zároveň designová okrasná zákoutí podle vašich preferencí. Jen raději volte z rostlin, které ve vašem okolí běžně a snadno rostou, abyste se hned ze začátku nepotýkali se zbytečnými problémy, které by vás mohly odradit.

Jako začátečník si vybírejte předevší snadno pěstitelné variety, o které se snadno pečuje, a složitější odrůdy si nechte až na dobu, kdy budete mít s těmi základními zkušenost. Jednoduché na pěstování jsou kupříkladu slunečnice, macešky, okurky, salát, rajčata nebo papriky.

⇒TIP: Jak udělat kompost ⇐

2. Vyberte vhodné místo

Kolik světla rostlina potřebuje, závisí na jejím druhu. A dočtete se to nejen na internetu, ale i na návodu na zadní straně semínek, nebo u sazenic. Poradí i v zahradnictví, kde budete nakupovat. Existuje ale celá řada plodin, kterým stačí okolo pěti hodin slunečního svitu, aby dozrály. Velká část salátů, kořenové zeleniny a bylinek preferuje místo, které není na přímém slunci. Jiné, pocházející z jižnějších krajů, na slunci prosperují.

Vybírejte proto místo pro každou rostlinu zvlášť. Zatímco ostatní věci ovlivníte zálivkou či drenáží, přimícháním písku, rašeliny či kompostu do půdy, sluneční svit jen tak neovlivníte. O něm rozhoduje zastínění místa stromy, keři či vaším domem. A také sklon terénu, kde se často významně liší kupříkladu severní a jižní orientace svahu.

Zároveň místo volte tak, aby se o ně co nejpohodlněji pečovalo a aby byly v blízkosti domu (ideálně na dohled z okna), protože pak na ně hned tak nezapomenete a budete stav rostlin moci kontrolovat i z pohodlí domova. Záhonky také nesmí překážet pohybu a běžným aktivitám, protože pak nebudete muset neustále umravňovat děti či domácí zvířata aby vám záhony nezničily.

Vyplatí se naplánovat rovnou poblíž i místo pro zahradní domek na skladování nářadí, abyste kupříkladu od hlíny ušpiněné hadice nemuseli uklízet domů.

zahradní domky, zahradní altány

3. Vyčistěte místo pro záhony

Když už přesně víte, kde co bude, je na čase umazat se trochu od hlíny. Začněte s vyčištěním veškeré současné vegetace až na hlínu. Většina v takovém případě musí sáhnout k manuální práci. Lenoši si ale mohou poradit i bez ní. Stačí plánovaný záhonek vystlat vrstvou rozložených novin, zasypat trochou kompostu a čtyři měsíce počkat, než se papír a původní vegetace (trávník) rozloží a půdu zároveň pohnojí.

4. Ladění půdy

Předtím, než začnete sázet, musíte půdu upravit tak, aby vyhovovala daným plodinám. Obvykle to obnáší rytí a kypření, které půdu provzdušní, a také zapracování organických živin do zeminy. I tady existuje trik pro lenochy. Pokud není půda příliš udusaná a chcete využít existující lože jednoduše navrstvěte kompost, tlející listí a hnůj na povrch a živiny se časem vyplaví do půdy vespod. Nejčastěji se ale rytí nevyhnete. Právě provzdušnění umožní kořenům rostlin dostat se do hloubky a prosperovat. Na druhou stranu může v příliš suché nebo příliš vlhké půdě rytí kvalitě půdy paradoxně uškodit. Jestli je rytí vhodné poznáte tak, že v ruce lze z půdy udělat kouli. Pokud se rozpadne dříve než dopadne na zem (příliš suchá), nebo se po dopadu nerozpadne vůbec (příliš vlhká), neryjte. Rytí obvykle probíhá tak, že rýčem otáčíte půdu zespoda nahoru a současně přidáváte organickou hmotu. Následně rozbijete velké hroudy hrabkami a upravíte záhonek.

jak založit zahrádku?

5. Čas výsadby

Čas výsadby musí odpovídat tomu, jak obvykle rostlina roste v daných klimatických podmínkách. Některé rostliny dobře snáší zimu a můžete je sázet i v deštivějším období. Jiná zase milují teplo (kupř. rajčata) a i na sázení byste měli vybrat teplejší období. Měsíce, kdy sázet, se mohou lišit podle odrůdy a dozvíte se je na zadní straně semen. Vždy je ale lepší se poradit se zkušeným zahradníkem.

6. Zavlažování

Bez vody každá rostlina uschne a zemře. Ale když jí přelijete, hrozí, že uhnije. Především sazeničky jsou na nedostatek vody háklivé a rychle usychají. Dokud nemají rozvynutý kořenový systém, na déšť a půdní vláhu nespoléhejte a kontrolujte jejich stav, případně je denně zalévejte. Především zpočátku je také zalévejte velmi zvolna, abyste je nevyplavili. Ideálně zalévejte brzy ráno nebo později odpoledne, podobně jako padá rosa, aby se rostlinky nespálily od sluníčka, které kapky vody koncentrují podobně, jako lupa. Když v létě svítí slunce a zaléváte rozpálenou půdu přes den, hrozí i to, že se voda vůbec nedostane do spodních vrstev půdy, ale vypaří se.

7. Mulčování

Mulčování je skvělý způsob, jak zabránit tomu, aby se voda ze záhonů vypařovala. A také brání tomu, aby vám v záhoncích rostl plevel. I pět centimetrů mulče tomu dokáže účinně bránit. Jako mulč můžete používat kupříkladu drcenou kůru nebo dřevo ze zahradního drtiče. Postačí ale i sušené seno, nebo sláma, kterou rozprostřete na hlínu mezi řádky vaší plodiny.

zahradní domky, zahradní altány

8. Údržba

Práce na zahradě by měla být pravidelná. Jen tak totiž uvidíte drobné změny a naučíte se o vaše rostlinky pečovat tak, aby byly zdravé a vitální. Pravidelnost se vyplatí i u pletí záhonů, protože plevel, který je mladý vytrhnete velice snadno a rychle, zatímco s přerostlým už musíte zápolit a to vás brzy přestane bavit. 

9. Skladování

Ať už si naplánujete designovou okrasnou zahrádku, zeleninovou, nebo smíšenou, budete potřebovat místo, kde skladovat nářadí, hadice, hnojiva nebo nádoby na sazenice. Nosit je přes celou zahradu a špinit si s nimi dům je zbytečné. K uskladnění se nejlépe hodí zahradní domek, který můžete umístit v blízkosti záhonů a který může sloužit i pro dětské hry či k relaxaci. A skladovat v něm můžete i některé plodiny. Dřevěné zahradní domky přitom seženete v moderním i tradičním vzhledu a v řadě velikostí. Dřevěný zahradní domek postavíte i svépomocí a nepotřebujete k němu stavební povolení.

⇒TIP: Jak vybrat a postavit zahradní domek

 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Podívejte se také↓
♠ Naše realizace: garáž 5x3,6m, tloušťka stěny 28 mm ve Vysoké Lhotě

♠ Naše realizace: zahradní domek Aisne Plus 9m²(3x3) v Soběslavi
♠ Naše realizace: dřevostavba LANGON se 107m² na Vysočině