Proč si pořídit dřevěnou montovanou chatu nebo zahradní domek?

Zdá se vám, že váš život je jen rutinní série opakujících se dní? Každý den vídáte ty samé domy a ty samé nekonečné davy lidí, zažíváte ty samé situace na přeplněných silnicích? A ve chvílích odpočinku otevíráte ty samé internetové stránky nebo sledujete nekonečné seriály o ničem?  Ano, takhle vypadá životní styl naší doby. Uspěchaný svět odtržený od přirozeného rytmu a přírody. A právě tento stresující svět, kde bychom se bez technologií neobešli, nám přivolává civilizační choroby a deprese. 

  • Lidé se cítí unavení a stresovaní kvůli monotónnosti svého života a technologiím.
  • Potřebují trávit čas v přírodě, v soukromí a s milovanými, aby se zbavili stresu.
  • Zahradní dřevěný domek může být dobrým místem k relaxaci a odpočinku.
  • Dřevo je nejpopulárnějším materiálem pro konstrukci těchto staveb.
  • Zahradní domek může být nenápadným prvkem nebo středem pozornosti.
  • Tyto domky jsou populární i na zahradách přiléhajících k rodinným domům.

Výsledkem toho je přímo bytostná potřeba každého z nás trávit čas daleko od shonu, daleko od technologie, v přírodě, soukromí a úzkém kruhu vašich milovaných. Trávit čas v přírodě je nejlepší a nejpřirozenější způsob, jak si dobít baterky a relaxovat. Chce to jen zbavit se na chvíli věcí, které vás stresují a žít v blízkosti přírody jejím přirozeným rytmem.

Jak se zbavit stresu?

V těchto případech je dřevostavba v zahradě nejlepším místem, kde zapomenout na starosti a stres a kde si můžete užít čas se svými blízkými. Roubenky a sruby, letní domy a zahradní chatky jsou pro takové účely využívány desítky let a dodávají zahradě a životnímu stylu i určitý punc luxusu. V dnešní době, kdy můžeme trávit dovolenou takřka kdekoliv po světě, jsou letní domy a zahradní chatky populárními místy pro trávení volného času.

Dřevo je při konstrukci těchto staveb nejpopulárnějším materiálem. Přináší zahradě rustikální a přírodní šarm, který se s plastovými náhražkami dřeva nedá docílit. Bonusem je pak nepřeberný výběr velikostí a tvarů, který je dnes na trhu zahradních domků k dispozici. Jediným limitem tak je velikost vaší zahrady a množství peněz, které na dřevěný zahradní domek můžete uvolnit.

jak založit zahradu

K umístění zahradního domku existují dva přístupy. Buď může se zahradou splynout, takže se z něj stane nenápadný prvek zaručující soukromí, nebo může být středobodem zahrady, zdobit a lákat pohledy všech, kdo na zahradu vstoupí. Tyto domky jsou populární i na zahradách přiléhajících k většímu stavení, kdy rodinnému domu dodávají styl a zvyšují jeho estetickou i finanční hodnotu.

Mohou sloužit pro skladování, trávení volného času i jako další ubytovací možnost pro případné návštěvy. Dřevěné zahradní domky totiž nejsou jen krásné, ale i komfortní a teplé, což jim při správně provedené izolaci dává schopnost sloužit svému účelu v každou roční dobu. Můžete si tak užívat barvy jara a podzima i bílou sněhovou přikrývku stejně jako sluneční paprsky prostupující zelení zahrady, vůni a drobné kapky deště na květinách a stéblech trávy při letních bouřkách.

Návrat k přírodě

V dnešní době volající po návratu k přírodě, zklidnění duše a návratu k tradičním hodnotám je celodřevěná a kompletně přírodní roubená stavba tím pravým místem pro rozjímání. Takový zahradní domek vonící čerstvým dřevem může být vaším přístavem v moři starostí a obrannou pevností proti stresu mysli.

A když zahradní domek propůjčíte dětem, může se stát i místem plným dětského smíchu, bezpečnou skrýší dětských let, kam se rády budou vracet hledat klid i v době studií. Pobyt a zábava v zahradě daleko od mobilů a herních konzolí je bude jenom rozvíjet.

3 nejlepší dřevostavby do 500 000 Kč

Podívejte se: 
♠ Nejlepší dřevostavby pro celoroční bydlení do 500 000 Kč
Jak je vidět, zahradní domek lze využít k nespočtu různých účelů. A fantazii jak zahradní domek využít se rozhodně meze nekladou. K dispozici je i celá řada příslušenství, která vám pomůže vybavit si domek k danému účelu a dodat mu jedinečný a příjemný vzhled. Třeba závěsné květináče, které vám zkrášlí každý pohled z okna. Otočníky, okrasné sedmikrásky, muškáty nebo miniaturní růže budou v závěsných truhlících pod okny vypadat báječně.

montované dřevěné domy

Ať už bude budete zahradní domek využívat sami, nebo z něj uděláte luxusní pokoj pro hosty, zamyslete se i nad nábytkem. Stačí ho jednoduše vybavit pohodlným křeslem a pohovkou a můžete v něm trávit čas s kávou, čajem či sklenkou vína po hektickém pracovním dnu. Zahradní domek je i nejlepším místem pro zřízení tělocvičny na čerstvém vzduchu. Vůně přírody a ptačí zpěv vás pomůže motivovat a cvičení vám dodá i víc energie a budete se po něm cítit zdravější. Zkrátka s dnešní dobou a moderními možnostmi se i zahradní domky vyvíjí a rozšiřuje se i možnosti jejich využití.

Jaký typ zahradní chatky si vybrat?

Množství tvarů, kvalitní dřevo, bohaté prosklení zaručující dostatek světla a prověřený design využívající letité zkušenosti nabízí celou řadu možností, jak zahradní domek harmonicky zapojit do přírodního prostředí. Přes všechny tyto výhody si ale dejte pozor, od koho takový domek kupujete a preferujte výrobce, který garantuje excelentní služby a poskytuje záruku.

Ta může u zavedených výrobců dosahovat i deset let včetně záruky vrácení peněz, takže si dům můžete objednat bez obav. Je nezbytné koupit si zahradní domek s kvalitní izolací a sestavený za pomoci vyspělé techniky využívající nejpřísnější průmyslové standardy a osazený okny a dveřmi té nejvyšší kvality. Jen to vám totiž zaručí, že váš čas strávený v zahradním domku bude bez potíží a nepříjemných překvapení a také s minimální potřebou údržby.

Dřevěný zahradní domek totiž musí přestát i nejrůznější nástrahy počasí, musí být stabilní a dobře vyrobený, odolný, bytelný a dobře izolovaný. Jen to vám umožní užívat si ho v každém ročním období nehledě na to, jaké počasí nebo teplota panuje venku.

 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také 
♠ Nejlepší dřevostavby a montované domy na klíč do milionu
♠ Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2
♠ Dřevěný montovaný dům versus cihlový dům