10 kroků při navrhování interiéru zahradního domku

Interiér dřevěné chaty či domu by měl být krásný i pohodlný, aby se v něm příjemně bydlelo. Proto se někteří lidé při realizaci dřevostavby raději obracejí na profesionální interiérové designéry. To je ten nejbezpečnější způsob, jak vybrat správné barvy a materiály. Jiní se ale jen nechají inspirovat a navrhnou si jedinečné prostředí uvnitř sami. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, těchto 10 kroků vám pomůže při návrhu interiéru montované dřevostavby.

1) Zvolte barvu nábytku 

V závislosti na tom, zda se jedná o odpočinkovou místnost na zahradě, vaše letní útočiště nebo místo pro trvalé bydlení, budete muset zvolit nejvhodnější barvy. A u nábytku je to obzvlášť důležité. Pomůže vám totiž rozbít krásnou ale monotónní plochu dřeva, která vás v dřevostavbě obklopuje doslova na každém kroku.
Jednotlivé kusy nábytku přitom barvami musí ladit minimálně v rámci místnosti i mezi sebou. Bojíte se, že to bude drahé? Nemusí být. V obchodech dnes seženete nábytek ve všech cenových relacích a není problém ani starý nábytek jednoduše přebarvit.

2) Dejte stěnám šmrnc

Abyste se vyhnuli monotónnosti uvnitř zahradní chaty či domku, můžete některé pohledové stěny ozvláštnit výběrem krásné barvy. Buď decentně volbou barevných rámů dveří a oken, nebo přebarvením celé stěny odshora dolů. To vám pomůže vytvořit v dřevostavbě barevný kontrast a jedinečnou atmosféru. Pozornost věnujte následně také správnému uspořádání věcí v zahradním domku.


10 kroků při navrhování interiéru zahradního domku

3) Využijte rostliny

Interiér dřevostavby skvěle oživí květiny a jiné rostliny, které podtrhnou přírodní charakter stavby, vždy perfektně ladí s dřevěnými plochami, ale zároveň je dokáží ozvláštnit a vytvořit dokonalou atmosféru.

Využít můžete květináče z kamene, keramiky nebo jiných přírodních materiálů, skleněné nádoby, které interiéru vdechnou vzdušný a moderní vzhled, nebo závěsné koše, které barevně oživí rohy, schodiště nebo terasy. Nemusíme snad dodávat, že barva pěstební nádoby i květů by měla ladit s ostatními barvami v interiéru.

Mohlo by vás zajímat: Jak vybrat a postavit zahradní domek svépomocí a bez papírování

4) Vyberte si žaluzie a závěsy

Na nich si dejte obzvlášť záležet. Volba závěsů, záclon a žaluzií je ten nejlepší způsob, jak celkově změnit atmosféru interiéru vaší dřevostavby, a to poměrně rychle. Pomocí těchto doplňků můžete místnosti snadno dodat dodat vintage vzhled nebo modernější vzhled, podtrhnout severskou jednoduchost designu nebo vytvořit dojem tradiční venkovské roubenky.

Můžete si s nimi pohrát, abyste dosáhli požadovaného výsledku, jen pozor, aby vybraný styl zapadal do celkového konceptu. Kromě toho vám pečlivě zvolené zastínění pomůže ušetřit i energii potřebnou k vytápění.

10 kroků při navrhování interiéru zahradního domku

5) Rosviťte lampy

Moderní dekorace se neobejde bez výrazné role svítidel a je třeba je proto vybírat s největší pečlivostí. Na výběr je široká škála možností. Stropní lampy, lustry, závěsná svítidla, nástěnná svítidla, stojací lampy a další všemožné zdroje světla vám umožní doladit v  montované dřevostavbě interiér k dokonalosti. Vyplatí se ale volit především z přírodních materiálů, které do dřevěného interiéru zapadnou nejvíce.

6) Vylaďte koupelnu

U modelů dřevostaveb, které zahrnují koupelny, si můžete zvolit téměř jakékoliv sanitární vybavení. Rozhodně se nebraňte tomu modernějšímu, které se do dřevěných interiérů hodí snad nejvíce. S patřičnou impregnací proti vodě můžete v koupelně zachovat i dřevěné povrchy, nebo ji částečně či celou obložit obklady. 

Mohlo by vás zajímat:  Začínáte používat mezizubní kartáček? Poradíme, jak na to
 

7) Vyzkoušejte tapety

Dokáží udělat velkou parádu a to za minimální cenu. Tapety jsou úsporná varianta, při níž můžete snadno získat barevný interiér, aniž byste museli provádět větší práce. Výrobci dnes nabízejí celou řadu modelů, ze kterých si můžete vybrat.

Je dokonce možné najít tapety, které vypadají jako celá řada různých materiálů, které by bylo v dřevostavbě jinak složité zrealizovat. Včetně třeba betonových dlaždic. S příliš výraznými kontrasty materiálů a vzorů ale šetřete, abyste interiér nepřeplácali. Přirozené je mnohdy lepší.

8) Vyberte si lino

U stávajících domků, které chcete například renovovat, se může z lina stát skvělý způsob, jak rychle a levně zajistit podlaze kvalitní povrch. Je to ideální volba, pokud nemáte finanční prostředky na pokládku masivní podlahy, parket nebo lakované betonové podlahy. Součástí téměř všech domků od pineca.cz je masivní dřevěná podlaha.

9) Dolaďte doplňky

Vázy, obrázky, polštáře, to vše můžete zvolit a vytvořit tak v dřevostavbě jedinečný interiér. U řady výrobců dnes najdete ucelené řady předmětů v nejrůznějších stylech, které doladí vámi navržený interiér montované dřevostavby do finální podoby a podtrhnou její atmosféru. 

10 kroků při navrhování interiéru zahradního domku

10) Zapojte zručnost

Nechce se vám utrácet za celou novou kuchyni nebo jinou část interiéru? Použijte tu starší, vyměňte dvířka a úchyty, nalepte za ni obkladovou mozaiku, vyměňte pracovní desku nebo starou linku jen natřete novou barvou. Vždyť staré věci mají často duši, kterou nové kusy nábytku hned tak nezískají. I obyčejná renovace kuchyňské kredence může být zábava, která díky patině ve výsledku pomůže interiéru získat neotřelý šmrnc. 







Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Mohlo by vás zajímat ↓
♠ 5 největších chyb při stavbě chaty
♠ Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2
♠ Nejlepší dřevostavby pro celoroční bydlení do 500 000 Kč
♠ Nejlepší dřevostavby a montované domy na klíč do milionu
♠ Nejlepší montované dřevěné domy do 1,5 milionu