Jak vybrat zahradní altán a pergolu

Vybíráte altán či pergolu? Poradíme, jak je vybírat chytře a nepřeskočit kroky, které vám pomohou vybrat ten nejlepší pro vaši zahradu.

Jsou to ta nejlepší místa, kam pozvat na posezení přátele či rodinu, nebo kde v klidu odpočívat. Zahradní stavby dávají vyniknout vaší zahradě a prezentují ji v tom nejlepším světle. Suplují funkci obýváku pod širým nebem a proto jejich výběr nemůžete jen tak odbýt. A zároveň vás a vaše hosty musí chránit před nepřízní počasí. Samotný vzhled a cena v katalogu proto nejsou to nejdůležitější.

Je potřeba si je představit zasazené v prostoru vaší konkrétní zahrady, se vzrostlou zelení a zabydlené. Představit si ten pocit, když v jejich stínu usrkáváte kávu a čtete si, hrajete si s dětmi, jíte nedělní oběd nebo grilujete s přáteli. Našich sedm kroků vám pomůže vybrat si zahradní altán či pergolu dokonale.

Krok 1. Vyberte místo

Zahradu si důkladně projděte a vyberte místo, odkud je na zahradu krásný pohled a kde bude zároveň zaručená i dostatečná intimita. A také tam, kde budou krášlit zbytek zahrady při pohledu z domu. Umístit je bez rozmyslu na jakýkoliv volný plácek, by mohla být velká chyba.

Pergoly a altány slouží především pro čas odpočinku a neměl by k nim zbytečně doléhal hluk z ulice či od sousedů. Když víte, že na jednu ze stran by vám byl pohled protivný, vybírejte pergoly či altány s jednou nebo několika stranami plnými, nebo zvažte vysazení dalších rostlin jako optické bariéry.

Praktické je zohlednit i potřebu natažení elektřiny k altánu a případně i přívodu vody či odvodu kanalizace, pokud plánujete altán s letní kuchyní. Ideálně pak pod zemí. Váš první krok by proto měl směřovat k výběru takového místa, které tyto všechny požadavky dokáže spojit.

Krok 2. Spočítejte si maximální plochu

Když máte vybrané místo, můžete volit rozměr. Zahradní altány a pergoly by měly být ve vyváženém poměru k celkové ploše tohoto koutu zahrady. Altán by ho měl zkrášlit a ne celý zastavět. Nic naplat, na malé zahrady se prostě větší altán nevejde. A když ano, tak často na místo, kam se moc nehodí. Jinak ale platí pravidlo, že čím větší, tím lepší. 

Krok 3. Promyslete účel

Podle plánovaného využití si rozmyslete, jestli do altánu či pod pergolu v budoucnu přijde pohodlné posezení, jídelní stůl nebo kombinace obojího. A také pro kolik lidí by zahradní pergola či altán měla nejčastěji sloužit. Jakmile bude stát, nebudete už rozměry moci změnit, a budete muset, co se týče výběru nábytku, dělat kompromisy. Zvolit větší už na začátku je proto lepší.

Dřevěný altán 16m² (4x4) 44mm Dřevěný altán 16m² (4x4) 44mm

Krok 4. Zvolte materiál 

Na trhu sice najdeme altány a pergoly plastové, textilní nebo kovové, ale ruku na srdce, pro většinu lidí je přijatelné jedině dřevo – přírodní materiál, který je v zahradě doma. Jeho výhodou je i cena a praktické vlastnosti. Dřevěné pergoly a altány snadno dostanou tradiční nadčasový vzhled, který se hodí k historickým stavbám, nebo naopak supermoderní minimalistický. 

Krok 5. Vyberte zastřešení

Zahradní pergola i altán slouží stejnému účelu. Možnosti ale mají úplně jiné. Klasické pergoly mají otevřenou střechu a jediné, před čím chrání, je sluneční svit. Na druhou stranu je ale můžete proplést pruhy látky nebo porůst popínavými rostlinami a vytvořit krásné zátiší s květinovým stropem. Altány jsou proti nim vzhledově hrubší, mají střechu pevnou a můžete pod nimi odpočívat i v dešti. Volit kromě materiálu konstrukce u nich musíte i materiál pro střešní krytinu.

Dřevěný altán 16m² (4x4) 44mm Dřevěný altán 16m² (4x4) 44mm

Krok 6. Zvažte zázemí

Největší užitnou hodnotu nabízí altány se zázemím. Ty totiž kombinují vlastnosti otevřeného altánu s praktičností zahradního domku. Do zázemí tak můžete schovat třeba letní kuchyni včetně ledničky nebo pohodlné posezení, které můžete díky uzavřené konstrukci využívat i v chladnějších měsících, když prší, fouká a zahání.

Krok 7. Vyberte podlahu a doplňky

Vzhled altánu či pergoly výrazně ovlivníte použitou podlahou či doplňky. Boky pergoly a altánu jsou jako stvořené pro vzdušné a stinné záclony, ze stropu zas můžete spustit lustr. Jedním z nejdůležitějších prvků je podlaha. Tu totiž můžete mít nejen dřevěnou, ale i z řady dalších materiálů, třeba rustikální kamennou či luxusní dlážděnou. To vše by mělo se stavbou ladit a je vhodné tyto svoje představy již při výběru zahradní stavby zohlednit.

Prohlédnout si nabídku zahradních domků

Závěr

Výběr zahradního pergoly či altánu není jen o jejich vzhledu a o výběru produktu, který se vám jakž takž líbí a vejde se do vašeho rozpočtu. V první řadě by měly splňovat svůj účel a odpovídat zahradě nejen vzhledem, ale i proporcemi a umístěním. Důležitá je i volba podlahy a střešní krytiny, kterými významně změníte jejich vzhled.

  • Vybrat místo na altán či pergolu s ohledem na krásný výhled a dostatečnou intimitu
  • Vyhnout se hluku od ulice či sousedů, použít rostliny jako optickou bariéru
  • Zohlednit potřebu přívodu elektřiny a případně i vody a odvodu kanalizace
  • Spočítat maximální plochu a vyvážit rozměr altánu či pergoly vzhledem k celkové ploše zahrady
  • Zvážit styl a materiál konstrukce
  • Přemýšlet o funkčnosti - jestli chcete altán s letní kuchyní či jen místo na odpočinek
  • Zvažte i bezpečnostní opatření - pevnost konstrukce, protiskluzové podlahy, dostatečně silné zábradlí
  • Nezapomenout na pohodlí - mělo by být dostatek prostoru pro sedání a stolování, případně i pro hraní a odpočinek.


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také 
Nejlepší dřevostavby a montované domy na klíč do milionu
Nejlepší dřevostavby a montované chaty do 25m2
Dřevěný montovaný dům versus cihlový dům