Zima poškodí i dřevěné garáže: víme, jak tomu předcházet

Dřevo je pravděpodobně nejlepší materiál pro řadu staveb. Ať už to je dřevostavba bungalov, nízkoenergetická dřevostavba, víkendový dřevěný domek, zahradní domek pro děti, pergola nebo dřevěná garáž, kvalita a odolnost tohoto materiálu je velmi vysoká. Jenže, stejně jako u všech ostatních materiálů, určité klimatické podmínky mohou dřevěnou budovu narušit. A přestože je proti nim za normálních okolností odolné, škody dřevu hrozí nejčastěji od vody. A především v zimě. Přinášíme čtyři tipy, na co si dát pozor.

Vyberte kvalitní dřevo

První a nejdůležitější krok, který musíte udělat, je vybrat správné dřevo. Jen tak se ujistíte, že vydrží i ty největší a nejhorší nástrahy zimy. Kvalitní dřevo, ideálně severské, s vyšší hustotou dřevní hmoty a větším obsahem přirozených olejů a pryskyřic, je proti mrazu a vlhkosti odolnější a pro stavbu dřevěné garáže je dobrou volbou.

Dřevo má přirozeně dobré izolační vlastnosti. Když pro stavbu vyberete kvalitní dřevo, bude vaše dřevěná garáž odolávat mrazům. Vozidla a stroje, které v ní přes zimu necháte, budou chráněny proti nízkým teplotám a nebudete mít problém se ztuhlým olejem nebo mrznoucími pohonnými hmotami.

S dřevěnou garáží z kvalitního a dobře izolujícího dřeva se tak nebudete muset potýkat se špatným startováním v mrazivých zimních ránech.

* Při stavbě dřevěné garáže volte kvalitní materiál  

* Dřevěnou garáž dobře izolujte (zvolte vysoce kvalitní dřevo dostatečné tloušťky nebo dodatečnou izolaci)

* Vaše vozidlo uvnitř garáže bude chráněno před mrazem, zamrzlým palivem, ztuhlým olejem a problematickým startováním

* Relativně vyšší teplota v garáži pomůže udržet vaše vozidlo v dobrém stavu po delší dobu

dřevěná garáž

Kontrolujte poškození

Průběžně kontrolujte celou strukturu garáže a hledejte vady. Ujistěte se především o tom, že stěny a střecha v sobě nemají žádné díry nebo netěsnosti. Těmito skulinami by se vám do garáže mohla dostat voda a sníh. 

Abyste se tomu vyhnuli, pamatujte si, že dřevěná garáž vyžaduje pravidelnou a důkladnou kontrolu. Každé poškození povrchu dřeva by se mělo okamžitě řešit. Také zkontrolujte, zda nejsou mezi dřevěnými prvky pláště skuliny. Takové skuliny by totiž mohly propouštět dovnitř vaší dřevěné garáže studený vzduch.

* Kontrolujte zda ve střeše a stěnách nejsou nějaké díry.

* Pokud nějaký otvor najdete, co nejdříve jej vyplňte vhodným materiálem.

* Kontrolu provádějte pravidelně, ideálně jednou ročně před příchodem zimy.

* Pokud najdete škvíru mezi trámy, okamžitě jej vyplňte, aby do místnosti nemohl pronikat studený vzduch.

Nebojte se štětky

Natírání stěn dřevostavby je jeden z nejlepších způsobů, jak zvýšit odolnost dřeva a předcházet zimním škodám. Podle typu dřeva a vašeho barevného vkusu vyberte správnou barvu, lazuru, fermež či olej.

Výběr nepodceňujte a konzultujte ho s expertem, lakýrníkem. Správná volba totiž závisí nejen na druhu dřeva, ze kterého máte postavenou dřevěnou garáž, ale i na podnebních podmínkách místa, kde stavba stojí. Takový nátěr pak slouží jako ochranná vrstva dřeva, která zabrání poškození, které dřevostavbě může napáchat zima.

* Natřete střechu a stěny dřevěné garáže správnou barvou či lazurou.

* Ochranný nátěr pomůže proti vlhkosti i růstu bakterií a hub v dřevostavbě.

* Nátěr udrží dřevo v dobré kondici i v těžkých podmínkách zimy.

garážová vrata v zimě

Voda nesmí stát

Největší škody dokáže v dřevěné garáži napáchat voda. Proto zkontrolujte jestli není poškozena podlaha garáže. Zbytečné stání vody uvnitř garáže by mohlo zapříčinit nepříjemné škody. Především pak houbovou infekci a plíseň dřeva uvnitř garáže. Stojící voda by i zvýšila vlhkost uvnitř garáže, což by nesvědčilo ani uskladněným strojům. 

Pravidelně proto kontrolujte i odpady. Vody z mytí auta nebo i jen z rozmrzlého sněhu musí plynule odtékat z garáže a odpadní systém nesmí být ucpaný.

V zimě je vysoká šance, že voda v trhlinách podlahy nebo v trubkách zamrzne a poškodí dřevěnou konstrukci.

* Pravidelně kontrolujte, zda se uvnitř dřevěné garáže a především v rozích nedrží voda.

* Nejproblematičtější jsou praskliny a nerovnosti v podlaze, kde se voda drží nejčastěji.

* Odpadní systém musí být bez prasklin a netěsností.

* Dřevo může poškodit i dlouhodobá zvýšená vlhkost uvnitř způsobená stojící vodou.

Garáž musíte větrat

Abyste zabránili zvýšené vlhkosti uvnitř vaší dřevěné garáže, musí být patřičně odvětraná. Když nebudete mít správně vytvořenou ventilaci, především ve štítě, může se uvnitř garáže držet vlhkost a vlivem kondenzace poškozovat dřevo, ze kterého je dřevěná garáž postavena.

* Správná a častá ventilace sníží množství vlhkosti uvnitř garáže.

* Ve vlhkém prostředí hrozí nebezpečný růst hub a plísní.

* Nejvíce musíte větrat v období kdy často prší nebo sněží.

Roční údržba dřevěné garáže

Nejlepší čas pro pravidelnou každoroční údržbu dřevěné garáže je začátkem podzimu. Pro údržbu se nejvíce hodí takzvané babí léto. V rámci každoroční pravidelné údržby byste měli opravit především všechny škody na dřevěných površích garáže. Pokud je máte, zkontrolovat byste měli i všechny otopné systémy v garáži. Pokud ale budete dodržovat výše zmíněné rady, nemůže zima vaší dřevěné garáži uškodit.


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Mohlo by vás zajímat ↓
♠ 
5 největších chyb při stavbě chaty
♠ 6 tipů které musíte znát o větrání dřevostavby
♠ Přečte si - Dřevěné garáže: jak vybrat tu nejlepší?
♠ Zateplená dřevěná chata: Co je třeba zkontrolovat na jaře a v létě