Jak pronajímat dřevěné domy?

Postavili jste si montovanou dřevostavbu, či dřevěnou chatu, ale celoročně ji nevyužíváte a plánujete ji krátkodobě pronajímat, aby se hypotéka splatila dříve? Nebo jste montované chatky kvůli pronájmu rovnou stavěli? Ať už je to tak, či onak, patříte mezi velkou skupinu majitelů dřevostavby, kteří se rozhodli z pronájmu něco vytěžit. Bez ohledu na důvod, proč to děláte, je pronájem skvělým způsobem, jak investici do dřevěného domu výhodně zúročit a vydělat na ní.

Většina majitelů rekreační dřevostavby v dobré lokalitě nad pronajímáním své nemovitosti určitě alespoň přemýšlí. Vždyť stačí nemovitost pronajímat zhruba 17 týdnů v roce a může to stačit na pokrytí splátek hypotéky, včetně nákladů souvisejících s pronájmem. Ti, kteří mají to štěstí, a podaří se jim mít plno častěji, mohou rovnou vydělávat. Jenže tak snadné to vždy není. Jako první byste měli věnovat svůj čas průzkumu konkurence. Tedy podívat se, co a za kolik se v lokalitě v okolí vaší montované dřevostavby pronajímá, jaká je standardní nabídka, kolik se za srovnatelnou kategorii pronájmu ve stejné lokalitě běžně platí, a pokud mají dané nemovitosti i rezervační systém, podívat se, jak jsou obsazeny.

Zjistěte si dopředu

Než začnete pronajímat montovanou chatu či dřevěný dům, tohle si zjistěte. Usnadní vám to řadu problémů:

* Máte správné pojištění? Pokud si nejste jisti, jestli a jak se vztahuje vaše pojištění na pronájem, pak byste si měli udělat čas na konzultaci s agentem pojišťovny, u které máte sjednáno pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti. Jak samotná stavba, tak vnitřní vybavení totiž může při pronájmu utrpět škody a někdy i značné.

* Znáte místní pravidla? Před zahájením pronájmu dřevostavby je důležité seznámit se s obecními předpisy a v některých především horských komunitách i pravidly a doporučeními místních spolků a organizací. Můžete se dozvědět, že se třeba vodovod na zimu vypíná, příjezdovou cestu neprohrnují, za popelnice před domem hrozí pokuta a tak podobně. Podobné věci mohou prodražovat chod nemovitosti či službu, kterou budete na zajištění jejího chodu najímat.

* Nezmění se vám daňová povinnost? Svůj záměr prodiskutujte s daňovým poradcem.

* Je vaše dřevostavba dostatečně bezpečná? Před zahájením pronájmu se seznamte s minimálními požadavky na hygienu a bezpečnost a ještě něco přidejte navrch. Koneckonců jde o vaši nemovitost. Na správná místa rozmístěte hasicí přístroje, nouzová světla, detektory kouře, lékárničky a zabezpečení v podobě alarmu.

* Je vaše montovaná chata útulná a pohodlná? Útulnost, rovná se úspěch při pronájmu. Zamyslete se, jak splnit požadavky co nejširší skupiny lidí zároveň zkuste do nabídky zahrnout Wi-Fi, deskové hry, herní konzoli, venkovní vířivku, kabelovou nebo satelitní TV, krb či krbová kamna, sportovní vybavení jako jsou sady na kroket, bedminton, kola či hole na nordic walking a další.

* Je nábytek dostatečně robustní? K vlastním věcem se většinou chováme mnohem jemněji než k cizím. Váš nábytek by proto měl být co nejrobustnější a měl by umožňovat snadnou údržbu. Důležité jsou i pohodlné matrace, dostatek kuchyňského nádobí, zahradní nábytek, grilovací náčiní, pevné a pohodlné lůžkoviny, polštáře a osušky.

Míra zapojení

Ve skutečnosti existují dvě úrovně, ve kterých se můžete zapojit do pronájmu: Buď si na to najmete firmu, nebo se o vše budete starat sami. Najímání společnosti spravující nemovitosti se doporučuje, když nemáte čas nebo zájem uklízet a udržovat chatu mezi jednotlivými krátkodobými pronájmy na pravidelné bázi. Taková společnost zajistí úklid před i po hostech, předá klíče, a zajistí klientům veškerý servis. 

Zároveň se ale stará i o drobné opravy a řemeslné práce při nenadálých situacích (služby zámečníka, instalatéra apod.), o reklamu, předběžné prověření klientů, odpovědi na dotazy, rezervace, přijímání a vyřizování stížností, vybírání a placení místních poplatků a turistických daní a tak podobně. Provize se obvykle pohybují podle objemu objednaných služeb od deseti do padesáti procent.

Na druhou stranu, zařídit si všechno sami se může líbit především těm, kteří mají na tuto činnost čas, baví je a chtějí výrazně ušetřit. Pokud žijete poblíž pronajímané nemovitosti a tato činnost vám nevadí, získáte tak přímý kontakt s klientem a plnou kontrolu nad svým majetkem. A v neposlední řadě se vyhnete placení provize.

Další tipy na pronájem dřevostaveb

Kromě rad uvedených výše, jsou také další důležité tipy a triky, které potřebujete pro úspěšný pronájem rekreační nemovitosti vědět.

* Vyhodnoťte potenciální rizika. Srovnejte si všechna pro a proti a vypište si potenciální rizika. Zkuste si namodelovat všechny myslitelné situace a najděte zlomové momenty, kdy se váš podnik může propadnout ze zisku do ztráty a dopředu si navrhněte praktická řešení pro každou z nich.

* Investujte do bezpečnosti. Zajištění bezpečnosti vašich klientů je důležité. Investice do bezpečnostních systémů poskytne vašim hostům ujištění, že jejich pobyt ve vaší dřevostavbě je příjemný a bezpečný za všech okolností.

* Přemýšlejte o potřebách vašich hostů dříve, než oni. Myslete jako že jste svůj vlastní zákazník a buďte kritičtí. Jen tak dokážete určit, co většina zákazníků chce nebo potřebuje. Myslete na věci, které vás baví dělat během pobytu mimo město a dejte tyto věci vašim hostům k dispozici.

* Čtěte recenze. Aby bylo možné průběžně uspokojovat potřeby svých zákazníků, je důležité poslouchat jejich recenze po jejich pobytu. Inteligentní pronajímatelé neposlouchají pouze pozitivní recenze, ale i negativní zpětnou vazbu. A ta je dokonce důležitější, než ta pozitivní. S takovými recenzemi budete vědět, jak vylepšit a udržovat pronájem tak, aby byl každý host spokojený a vraceli se k vám.

* Sledujte trendy. Sledováním a pozorováním současných tržních trendů budete mít jistotu, že budete konkurenceschopní a zůstanete na vlně zájmu.

Pronájem vám může zlepšit rodinné finance. A vždycky se najde týden či dva v roce, kdy si budete moci vaši montovanou chatu či dřevěný dům zarezervovat sami se svou rodinou. Když se budete držet našich rad a tipů, pomůže vám to v úspěchu. Tak směle do toho.

 

Tady všude se jako pronajímatel můžete zaregistrovat

https://www.booking.com

https://www.airbnb.cz

https://www.interbohemia.cz/

https://www.mojeregio.cz/

https://www.e-chalupy.cz/

https://www.chatyachalupy.cz/

 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také

Stavitelé pozor! Základy v zimě mohou trpět
Nejlepší montované domky bez stavebního povolení
4 způsoby, jak připravit dřevostavbu na zimu
7 způsobů, jak udělat dřevostavbu ještě ekologičtější
Jak šetřit elektřinou v dřevěných domech