Jak teplé jsou domy ze dřeva?

Lidé si roubenky a sruby staví už tisíce let. Ve středověké Evropě to byl preferovaný typ bydlení kvůli teplému a příjemnému vnitřnímu prostředí. Navíc se snadno stavěly a dřevo bylo snadno dostupné.

Stačí se podívat do venkovských oblastí Severní Evropy, kde jsou kvůli mrazivému počasí a snadné dostupnosti kvalitního dřeva populární dodnes. Nebo zmiňme populární kanadské sruby či sruby z Litvy. Přestože na řadě míst je před několika stoletími nahradily zděné konstrukce, v současnosti o ně znovu roste zájem. Hlavními výhodami je přirozená tepelná izolace a teplý interiér. Tyto charakteristiky jsou pro tepelnou pohodu u srubů nejdůležitější:

Tloušťka dřeva

Jak velké teplo bude uvnitř dřevěné chaty, určuje především tloušťka dřevěné stěny. Dřevo má nízkou tepelnou vodivost už od přírody (až poloviční oproti porobetonu a téměř šestkrát nižší než cihla). Díky tomu jsou interiéry dřevěných staveb teplejší v porovnání s okolím. V zimě, kdy jsou venkovní teploty nízké, je v dřevěném domě příjemně vysoká teplota díky vlastnostem stavebního materiálu, i při minimálním vytápění. Jak moc, určuje právě tloušťka dřeva.

Při měření tepelného odporu budov se uvádí hodnota R. Ta určuje, jakou plochou a při jakém rozdílu teplot dojde k přenosu jednoho W energie. R je přitom rozdílné pro jednotlivé druhy dřeva. Kupříkladu u měkkého dřeva je hodnota R při tloušťce 15,24 centimetru něco málo přes 8.

Při stavbě srubu je proto třeba pečlivě vybírat druh dřeva, ze kterého má být postaven. Zároveň se ale nemusíte bát v místech, kde jsou zimy mírné, sáhnout po domě se zdmi s menší tloušťkou. V mrazivých oblastech se naopak vyplatí přemýšlet o silnějších variantách stěn, protože dřevo lépe dokáže podržet teplo a v noci, kdy venkovní teploty klesnou, interiér nevychladne.

Montáž dřevěných domů

To, jak bude dům teplý, ovlivňuje i způsob, jakým jsou klády či dřevěné dílce smontovány. Jakákoliv netěsnost či škvíra totiž může hrát významnou negativní roli. Jen správně smontovaný dům bez škvír využívá naplno vynikajících tepelných vlastností dřeva. Naplno teprve ve chvíli, když mezi kládami či dílci nejsou škvíry žádné.

dřevěné domy a chaty

Vlhkost

Dřevo snadno absorbuje vodu a ta může zvýšit vlhkost dřeva. Především ve vlhkých oblastech to může být zásadní problém. Vlhkost totiž může snížit tepelně izolační vlastnosti dřeva a tedy i vnitřní teplotu během zimy. Vlhké dřevo také špatně odolává zkáze. Mohou se v něm objevit praskliny a škvíry, které ohrožují tepelnou pohodu v domě. Předcházet tomu můžete instalací kvalitní hydroizolace a drenáže kolem základové konstrukce v exteriéru a systémů, které regulují vlhkost a zlepšují ventilaci v domě.

Návrh domu

Správně navržené domy, s přirozenou ventilací, se správnou orientací a mírou oslunění jednotlivých částí jsou přirozeně teplejší a pohodlnější. Především zde rozhoduje množství a umístění dveří a oken. Kupříkladu okna s velkými plochami mohou pomoci ohřívat interiér i slunečními paprsky.

jak teplé jsou dřevostavby?

Tři důvody pro dřevostavbu

1. Nízká spotřeba tepla

Dřevěné domy mají přirozeně nižší potřebu vytápění než domy z jiných materiálů. U srubů je to zhruba o 25 %. Díky tomu se snižuje i spotřeba topiva, ať už topíte dřevem, uhlím, plynem, či modernějšími způsoby.

2. Podporují relaxaci

Dřevěné domy jsou přirozeně teplejší než kamenné či cihlové což přispívá pohodlnějšímu a uvolněnějšímu životu v nich. Především v zimě mohou být tím nejteplejším domem, ve kterém vůbec můžete žít. Proto se s nimi setkáváme často i v horských oblastech Rakouska či Itálie, kde jsou historicky velmi oblíbené, ale staví se i dnes.

3. Chrání přírodu

Tím, že v nich spotřebujete mnohem méně topiva, chráníte životní prostředí.

⇒ TIP - Dřevěné domy od A do Z - Jak a proč stavět svépomocí z nejstaršího materiálu? ⇐

 


 

 

 

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Mohlo by vás zajímat ↓
♠ 6 tipů které musíte znát o větrání dřevostavby
♠ Zateplená dřevěná chata: Co je třeba zkontrolovat na jaře a v létě
♠ Co musíte zvážit, než začnete stavět celoročně obyvatelný dům?