Jak zvětšit úložný prostor v koupelně dřevostavby?

U zděného domu si v některých případech můžete říci, že velikost koupelny vám nevyhovuje a tak vybouráte příčku a trochu ji posunete. Přestože se do takové operace nikomu nechce a znamená obrovské výdaje, výhodou v tomto případě je, že to vůbec jde. Dřevěné montované domy jsou zkonstruovány úplně jinak a většinu příček prostě nelze ze statických důvodů vyřezávat a posouvat podle libosti. Proto je důležité si koupelnu naplánovat už v první fázi do místnosti dostatečné velikosti, a nebo se naučit v menší koupelně žít. A právě na to se v tomto článku zaměříme.

První krok: Zorganizujte chaos

Různé kosmetické maličkosti a nezbytnosti se v koupelnách běžně kupí, hromadí se ve skříňkách jedna přes druhou a v konečném důsledku strávíte spoustu času tím, že něco hledáte v plné skříňce nebo šuplíku a nemůžete to najít. Často také způsobují, že skříňka vypadá neuspořádaně a věci v zadních řadách jsou jen těžko dostupné. Řešením jsou nejrůznější otočné a výsuvné policové systémy, které vám zpřístupní i zadní řady ve skříňkách a vy tak budete mít přehled a nebudou se vám v nich hromadit nepotřebné věci.

Nikdo nechce přijít pozdě do práce kvůli tomu, že se snažil rozmotat zacuchané kabely kulmy a fénu. Jenže tento problém vzniká pouze tehdy, když se mermomocí snažíte tyto objemné přístroje s nevzhlednými kabely uschovávat v šuplících a skříňkách. Nejenže tam zabírají místo, ale také kvůli nim vypadá sebelépe uklizená a přehledná skříňka chaoticky a neuspořádaně.

Klíčem k vyřešení tohoto problému je pořízení obyčejného držáku či háčku, na který můžete své stylingové nástroje zavěsit. Ideálně pak pod hranu nebo zespod skříňky, aby sice byly po ruce, ale zároveň zůstaly mimo dohled. Nebudou vám ve skříňkách překážet a vejde se vám do nich více věcí. Už žádné rozkutálené spreje při vyndavání fénu.

Mnohdy nevyužitý je prostor pod umyvadlem, jehož využití znesnadňuje přítomnost sifonu, odtoku a přívodu vody. Některé koupelnové skříňky pod umyvadlo ale nabízí poměrně slušnou skladovací kapacitu. Proto byste měli dát vale designovým kouskům a vybírat spíš ty praktické. Dbejte ale na to, aby se zásuvky vysouvaly hladce a aby se v nich uložené předměty nepřehazovaly.

I když není prostor pod umyvadlem pro takovou skříňku dostatečný, můžete místo toho použít organizér, který si můžete přizpůsobit tak, aby se do tohoto prostoru dokonale hodil. Vzhledem k tomu, že tento úložný prostor bude otevřený, hodí se pouze pro lahve a drobné předměty, na které ve skříňce snadno nedosáhnete.

Snažte se udržet místnost co nejpřehlednější, aby nepůsobila chaotickým dojmem. A způsob, jak toho dosáhnout, je mít vše skryté z dohledu. Vezměte si například odpadkový koš. Můžete se rozhodnout nechat ho na volném prostranství, abyste vytvořili více místa pro ostatní předměty, ale tím ohrozíte přehlednost koupelny. Mějte ho proto raději ve skříňce a hledejte jiné způsoby, jak vytvořit prostor pro další předměty. Místnost bude působit vzdušněji a světleji.

Druhý krok: Využijte stěny

Pokud vám uspořádání úložného prostoru ve skříni nezajistí potřebný prostor, dalším krokem je přidání dalších polic. A v tom mají dřevěné montované domy a dřevostavby obecně obrovskou výhodu – vrtat tu můžete téměř kamkoliv a všechno drží. V úvahu ale při výběru umístění i typu policového systému musíte brát styl vaší koupelny, aby všechny přírůstky ladily v jeden harmonický celek.

Přidat si můžete třeba police sahající až ke stropu, což vám obrovsky zvedne úložnou kapacitu v koupelně. U předmětů, které často používáte, by umístění mělo být na spodních policích. Věci, které používáte jen zřídka, mějte na horních policích. Pamatujte, že jedna vysoká policová skříň, byť s patry na která už nedosáhnete, zachová estetickou hodnotu koupelny víc, než několik polic nižších. A pro pohodlný přístup i do vyšších pater můžete s výhodou použít posuvné schůdky nebo stupínek. Ukotvit takovou skříň, aby byla bezpečná, u dřevostavby není žádný problém.

Třetí krok: Odstraňte nepořádek

V tomto okamžiku byste měli mít k dispozici všechny úložné prostory, které v koupelně potřebujete. Pokud tomu tak není, zvažte odstranění předmětů, které v koupelně nepotřebujete mít. Pokud žijete sami, můžete se rozhodnout mít v koupelně jeden nebo dva ručníky místo pěti. Odstraňte přebytečné lahvičky se šamponem a kondicionérem. Každý týden odstraňujte nepořádek a nakonec vytvoříte více místa pro věci, které potřebujete. Koneckonců, s tím byste pravděpodobně měli začít dříve, než se vůbec do zvětšování skladovacích prostor v koupelně pustíte. Možná totiž zjistíte, že více prostoru vůbec nepotřebujete.







Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také

Stavitelé pozor! Základy v zimě mohou trpět
Nejlepší montované domky bez stavebního povolení
4 způsoby, jak připravit dřevostavbu na zimu
7 způsobů, jak udělat dřevostavbu ještě ekologičtější
Jak šetřit elektřinou v dřevěných domech
7 kroků jak postavit dřevěný dům ve svahu?