Vyhřívaná podlaha v dřevěném domě

Jak udržet teplo a útulno ve vaší montované dřevostavbě? Jednou z nejlepších variant vytápění pro dřevěné montované domy je vyhřívaná podlaha. Pokud do svého srubového domu zvolíte správnou tloušťku stěny a izolace, mohou vám podlahové systémy vytápění výrazně ušetřit energie a zpříjemnit bydlení.

Co vyhřívá podlahu obytného srubu?

Podlahové vytápění je poměrně oblíbené v dřevostavbách napříč severní Evropou. Nemusíte se proto bát jakýchkoliv technologických překážek. Tento typ vytápění se stává stále vhodnější alternativou ke klasickým radiátorům a od centrálního vytápění ovládaného radiátory se také výrazně liší. Podlahové vytápění totiž vytváří jak konvekční, tak sálavé teplo a navíc nikde nepřekáží radiátory, takže si i zvětšíte využitelné místo v místnostech. Výsledkem je konstantní teplota a komfort mezi stropem a podlahou dřevěného montovaného domu.

V čem je podlahové vytápění lepší?

Mezi systémy vytápění používanými pro dnešní dřevostavby je podlahové vytápění často upřednostňováno pro své pozoruhodné vlastnosti, mezi které patří:

Je levnější

Ekonomická efektivita je jednou z hlavních výhod používání tohoto typu topného systému. Podlahové vytápění, které je provozováno prostřednictvím kondenzačního kotle, je až o 90 % levnější ve srovnání s topnými systémy, které hřejí prostřednictvím radiátorů. Důvodem je lepší distribuce tepla v místnosti, kde vzniká potřebný komfort (nezebe od nohou) i při nižší teplotě v systému, neohřívá se zbytečně vzduch u stropu, který až cirkulací sekundárně ohřívá podlahu, ale teplota vzduchu v místnostech je vyrovnanější ve všech výškových úrovních. Úsporu ocení zejména majitelé vyšších stropů.

Je flexibilní

Systémy podlahového vytápění můžete provozovat na většinu dostupných topných paliv. Podlahová topení s mokrým systémem využívají běžné plynové kotle, kotle na tuhá paliva nebo topný olej. Zapojit ale můžete i obnovitelné technologie, zejména tepelná čerpadla. Tento typ čerpadla nabízí účinnější vytápění při nižších teplotách. Podlahy v dřevostavbě je možné vytápět také pomocí kotle na biomasu. Doplnit tento typ topného systému můžete i solárním termickým panelem. Existují také systémy podlahového vytápění na elektřinu (suchý systém).

Co je mokrý systém podlahového vytápění?

Teplá voda v tomto systému cirkuluje v zesíleném a integrovanou hliníkovou folií zaizolovaném polyetylenovém potrubí. To ji rozvádí do různých prostor a místností obytného srubu. Potrubí má samostatné okruhy, které jsou rozvedeny do všech místností dřevostavby. Každý z těchto okruhů je rovněž propojen s rozdělovačem, který má termostat a regulační ventily. Různé místnosti ve srubu tak mohou být vytápěny na různou teplotu v různou dobu. Tento systém umožňuje výrazně snížit náklady na spotřebu energie.

Jak funguje elektrická rohož?

Na rozdíl od mokrých podlahových topení využívá tento suchý elektrický systém podlahového vytápění k vyhřívání podlah elektrické vodiče. Je použitelný jak u nových, tak u stávajících dřevostaveb. Důvodem je snadná instalace elektrických vodičů ve srovnání s vodovodními trubkami. Odborníci se shodují, že elektrické podlahové vytápění je citlivější, a tak dokáže místnost vyhřát rychleji a přesněji, než mokré podlahové vytápění. Nevýhodou používání tohoto systému je zvýšení spotřeby elektrické energie a následné účty.

3 hlavní typy podlah a vhodné vytápění

1. Pevné podlahy

Je to nejtypičtější varianta u novostaveb. Systém mokrého podlahového vytápění je zabudován a integrován do mazaniny nebo betonové podlahy, čímž se stává trvalou součástí konstrukce. Nejprve se položí hydroizolace, rozloží potrubí a poté se zalije betonem. Povrch se následně překryje kamenem, dřevem, vinylem, kobercem nebo dlažbou.

2. Plovoucí podlahy

Dřevostavba s plovoucími podlahami může využívat mokré podlahové vytápění. Jestliže ale plánujete rychlé a levné řešení, nebo rekonstrukci, suché podlahové vytápění pomocí elektrické topné rohože je nejvhodnější variantou. Tento typ podlahy nabízí nejrychlejší instalaci, protože není třeba pokládat žádný beton nebo potěr. Topný systém se instaluje na termoizolační folii položenou na stávající podlahu (beton, osb, dřevo, dlažba) a na ní se pokládá rovnou plovoucí podlaha. Podlahové topení s plovoucí podlahou je tedy ideální pro rychlou dodatečnou montáž.

3. Suché podlahy

Suché podlahy se budují z podlahových desek se systémem pero-drážka. Pokládají se na nosníky nebo s nimi rekonstruuje stará podlaha. To umožňuje vybírat z různých tipů podlahových krytin. Vzhledem ke stavbě podlahy ale využijete pouze suché podlahové topení.

Život s podlahovým topením

Teplo z podlahového topení se šíří v celé místnosti. V montované dřevostavbě bungalovu nebo dřevěné chatě tak vůbec nepotřebujete radiátory, teplo je cítit všude v konstrukci a není produkováno jen lokálně jedním či dvěma zdroji v místnosti. O správné nastavení teploty se starají nejčastěji termostaty, které můžete ovládat přes wifi mobilním telefonem.

Obecně je podlahové topení energeticky úsporné. K šíření tepla totiž nepoužívá vzduch. Díky tomu, že vzduch nevíří se v něm vyskytuje i méně alergenů a prachu. Sálavé podlahové vytápění také nemá vliv na vlhkost vzduchu. Nemusíte se obávat zvlhčování nebo růstu plísní a hub uvnitř dřevostavby.

 







Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také

Stavitelé pozor! Základy v zimě mohou trpět
Nejlepší montované domky bez stavebního povolení
4 způsoby, jak připravit dřevostavbu na zimu
7 způsobů, jak udělat dřevostavbu ještě ekologičtější
Jak šetřit elektřinou v dřevěných domech